Bodrum ve Marmaris esnafı fahiş fiyat algısını reddetti
Uzun süredir bazı tatil beldelerinde fiyatların fahiş olmasından duyulan rahatsızlık dile getiriliyor. Bu beldeler arasında isimleri geçen Bodrum ve Marmaris esnafı ise "fahiş fiyat algısı"ndan rahatsız.
Muğla'nın Bodrum ve Marmaris ilçesinde esnaf, turizm merkezlerindeki fiyatlarla ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımların gerçeği yansıtmadığını savunuyor.
Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Ayyıldız, turizmde karşılaştırılması gerekenin fattan çok hizmet kalitesi olduğunu vurguladı.
"FİYATLARLA İLGİLİ HABERLERDE ABARTI VAR"
Alınan hizmet, o hizmetin alındığı konum ve müşteriye kattığı katma değerle ilgili kıyaslama yapmanın doğru olmayacağını belirten Ayyıldız, şöyle konuştu:
Son zamanlarda özellikle sosyal medyada fiyatlarla ilgili abartılı ve yalan haberler yapılması turizm esnafı ile yerli ve yabancı misafirleri olumsuz etkiliyor.
"MARMARİS'E GELEN YERLİ VE YABANCI SAYISI ARTTI"
Marmaris'te geçen yıla oranla yerli turist sayısının yüzde 10, yabancı turist sayısının da yüzde 15 arttığına dikkati çeken Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
Önemli olan ilçeye gelen misafirlerimizin oluşan bu olumsuz tablodan ne kadar etkilendiği. Aslında misafirlerimiz alışveriş yapmak, otellerden çıkıp restoranlarda yemek yemek, butiklerden kıyafet, ayakkabı almak istiyor ama 'kandırılabiliriz' algısı alışverişe engel oluyor. Yemek fiyatları üzerinden abartılı paylaşımlar yapılıyor.
"MARMARİS'TE BİR TURİST 3 ÇEŞİT YEMEĞİ 90 LİRAYA, BİR KOYDA 150 LİRAYA YİYEBİLİR"
Marmaris'te bir turist 3 çeşit yemeği 90 liraya, bir koyda da aynı yemeği 150 liraya yiyebilir. Yunanistan'daki adalarda '5 çeşit mezeyi 65 euroya yiyebiliyoruz' diye algı yapılıyor. Sanki 65 liraya yemişisiniz gibi geliyor. Aslında 5 çeşit mezeyi 2 bin 500 liraya yiyorsunuz. Halbuki Marmaris'te denize sıfır konumda, yat limanı yakınında bir mezeyi 150 ila 200 lira arasında yiyebilirsiniz.
"HER KESEYE GÖRE TATİL PAKETİ VAR"
Ayyıldız, Türkiye'de her keseye göre bir tatil paketi bulunduğunu ve özellikle pahalılık algısının tüm turistik tesisleri etkilediğini dile getirdi.
"OTELLERİN DOLULUĞU YÜZDE 90"
Marmaris'te turizm sezonunun martta başladığını ve kasım sonuna kadar otellerdeki doluluğun yüzde 90 civarında olduğunu kaydeden Ayyıldız, özellikle İngiliz turistin tercih ettiği Marmaris'in son yıllarda yerli turistin de gözdesi olduğunu vurguladı.
"PAHALILIK ALGISI TURİZME ZARAR VERİYOR"
Marmaris Kapalı Çarşı'da 40 yıldır kuyumculuk yapan Kenan Sağ, Bodrum üzerinden yapılan pahalılık algısının turizme zarar verdiğini söyledi.
Marmaris'te fiyatların sezon başı nasıl başladıysa sezon sonuna kadar aynı şekilde devam ettiğini belirten Sağ, olumsuz paylaşımların turizm esnafını da olumsuz etkilediğini ifade etti.
"MARMARİS, BODRUM KADAR PAHALI DEĞİL"
İlçede 35 yıldır butik işleten Türkan Tülü de gelen turistlerin Marmaris'i çok beğendiğini, Marmaris'in Bodrum kadar pahalı olmadığını savundu.
Tülü, tatilcilerin Bodrum'daki pahalılığın Marmaris'te de olduğunu düşünerek alışveriş yapmak istemediğini iddia etti.
"FİYATLARI GÖREN PAYLAŞIMLARIN DOĞRU OLMADIĞINI ANLIYOR"
Çarşıda ayakkabıcılık yapan Yasin Koyunbakar, 15 yıldır 20 paunda ayakkabı sattıklarını, misafirlerin aynı fiyatları görünce sosyal medyadaki paylaşımların doğru olmadığını anladıklarını kaydetti.
"İNSANLAR ÇEKİNGEN DAVRANIYOR"
Esnaf Yüksel Aydoğan, Marmaris'te Bodrum gibi bir pahalılık olmadığını, insanların her keseye uygun yemek yiyebileceğini, tatil ve alışveriş yapabileceğini söyledi. Aydoğan, "Bodrum'da yapılan kötü algının Marmaris'e yansımasından dolayı insanlar çekingen davranıyor." dedi.
"DÖNER 150 LİRA"
Döner ustası Mithat Karaatar, Marmaris'te dönerin 150 liraya satıldığını ve pahalı olmadığını anlattı. 22 yıldır aynı yerde döner sattığını söyleyen Karaatar, "Bu yıl iyi bir turizm sezonu yaşıyoruz. Geçen yıla oranla işlerimiz daha iyi. Marmaris'e gelen her tatilci her keseye uygun yemek yiyebilir." diye konuştu.
"LAHMACUN FİYATLARI SPEKÜLASYON"
Bodrum'da 6 yıldır restoran işletmeciliği yapan Zümrüt Saygı, ilçede her sezon lahmacun fiyatları üzerinden birtakım spekülatif haberlerin çıktığını söyledi.
"IZGARA ÜRÜNLERİ DE 225 LİRADAN BAŞLIYOR"
Bu fiyatların bazı bölgelerdeki lüks yerler için geçerli olduğuna dikkati çeken Saygı, şöyle konuştu:
Bu fiyatlar sadece statü belirlemek için konulan fiyatlar. Dolayısıyla oraya kendi müşterisi gidiyor. Bodrum merkezde fiyatları çok uygun olan mekanlar var. Mesela bizde ızgara ürünleri, burgerler satılıyor. Burgerler 295 liradan başlıyor. Izgara ürünleri de 225 liradan başlıyor. Et ürünlerinde de maksimum 450-500 lira bandında satıyoruz. Piyasa şartlarına göre bizim fiyatlarımız uygun diye düşünüyoruz.
"PAHALILIK YOK"
İlçede genel bir pahalılık olmadığını dile getiren Saygı, "Bodrum'daki esnafın herhangi bir fahiş fiyat uygulaması yok. Ama bu sene inanılmaz oranda bu yönde haberler çıkmaya başladı. Dolayısıyla bundan Marmaris de Bodrum da etkileniyor." değerlendirmesinde bulundu.
İlçede 25 yıldır turizm işiyle uğraşan Tanju Özer de Bodrum'da çok uygun fiyata gidilebilecek yerlerin de ultra zenginlerin gittiği yerlerin de olduğunu söyledi.
Özer, Bodrum'u lahmacun fiyatlarıyla değerlendirmenin doğru olmadığını ifade etti.