Cevdet Yılmaz: Enflasyondaki ivme kaybı net bir şekilde görüldü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "3. Finansın Geleceği Zirvesi"ne gönderdiği video mesajda enflasyonun düşeceği tarihi, 2024 yılının ikinci yarısı şeklinde belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen "3. Finansın Geleceği Zirvesi"ne bir video mesaj gönderdi.

Yılmaz, burada yaptığı konuşmada enflasyon hedefini ortaya koyarak, finansman maliyetinin düşürülmesinin büyümeye katkı sağlayacağını ve İstanbul’un küresel bir Finans Merkezi yapılacağını dile getirdi.

"Yıllık enflasyonda 2024 yılının ikinci yarısında belirgin bir düşüş bekliyoruz"

Yılmaz konuşmasında enflasyonun aylık olarak düşüşe geçtiğini ve 2024'ün ikinci yarısında keskin bir düşüş gerçekleştireceğini şu sözlerle aktardı:

Mayıs ayında yapılan seçimlerde siyasi belirsizlikler ortadan kalktı. Siyasi istikrar ve güven pekişti. Ardından 12. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve bütçe ile politika belirsizlikleri de ordadan kalktı. Öngörülebilirlik sağlandı. Enflasyon hedeflerimize uyumlu bir patikaya girildi. Ağustos ayından itibaren aylık enflasyon güçlü bir ivme ile geriledi. Enflasyondaki ivme kaybı net bir şekilde görüldü. Yıllık enflasyonda 2024 yılının ikinci yarısıyla beraber belirgin bir düşüş bekliyoruz.

"Rekabetçi bir finansal ekosistem oluşturulması öncelikli hedeflerimiz arasında"

Yılmaz, ekonomideki dengelenme Türk Lirası'nı desteklerken, TL varlıklara artan ilginin, rezervlerdeki artışın ve kurun istikrarlı seyrinin de enflasyonla mücadeleyi desteklediğini belirtti. Cevdet Yılmaz, ağustos ayından itibaren aylık enflasyonun, sürekli güçlenen bir düşüş trendine girdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

Enflasyon, 2024 yılı hedeflerimizle uyumlu bir patikaya doğru evrilmiş, enflasyondaki ivme kaybı çok net bir şekilde görülmüştür. Yıllık enflasyonda, 2024'ün ikinci yarısında belirgin bir şekilde düşüş bekliyoruz. Merkez Bankası brüt rezervleri, mayıs ayı sonu itibarıyla yaklaşık 98,5 milyar seviyesinden 15 Aralık itibarıyla yaklaşık 142,5 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. KKM hesapları 2023 yılı ağustos ayı ortası itibarıyla rekor seviyesi olan yaklaşık 3 trilyon 408 milyar TL seviyesinden 15 Aralık 2023 itibarıyla 2 trilyon 682 milyar TL seviyesine gerilemiştir. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), son 2,5 yılın en düşük seviyesindedir.

Yapısal dönüşümü önceledik

Para, maliye ve gelirler politikaları arasındaki eş güdümü güçlendirirken, gelecek dönemde yapısal dönüşümü öncelediklerine dikkati çeken Yılmaz, sağlam temellere oturttukları makroekonomi ve maliye politikalarını, finansal hizmetler alanında atmakta oldukları adımlarla desteklediklerini, iyileşen finansal ortamın da makroekonomik istikrarı destekleyen bir döngü oluşturduğunu söyledi.

"Bankacılık sektörü, güçlü sermaye yapısı ve karlılık oranlarıyla sağlıklı bir görünüme sahip"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sıkılaşan para politikasına bağlı olarak finansman maliyeti artarken, yatırım ve ihracatı desteklemek için finansman maliyetinin düşürülmesinin, ekonominin hem dezenflasyonist hem de büyüyebilen bir patikada olmasını sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

Bu kapsamda önemli bir adım olarak Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı'nı yeniden yapılandırarak hayata geçirdik. Buna göre, yatırım projeleri için teknoloji-strateji puanları dikkate alınarak, toplam yatırım tutarı en az 1 milyar lira olan yatırım projelerine aracı bankalar kanalıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi tahsis edilebilecektir.

Teknolojiye dayalı üretime yönelik teşvikler devrede

Finansman koşulları sıkılaşırken seçici finansmanın önem arz ettiğini vurgulayan Yılmaz, bu çerçevede kısa ve orta vadede reeskont kredileri başta olmak üzere ihracata yönelik teşviklerle orta yüksek ve yüksek teknolojiye dayalı üretime yönelik uygulamaları desteklediklerini aktardı.

"Bankacılık sektörü güçlü"

Bankacılık sektörünün, güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve kârlılık oranları ile oldukça sağlıklı bir görünüme sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, şu bilgiyi paylaştı:

2023 Ekim ayı itibarıyla sektörün yıllıklandırılmış öz kaynak karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla yüzde 35,6 ve yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir. 2023 Ekim ayı itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 18,4 ile yüzde 8 olan yasal asgari oranın oldukça üzerindedir. Yine 2023 Ekim ayı itibarıyla tahsili gecikmiş alacak oranları, yüzde 1,5 ile sürdürülebilir düşük seviyede gerçekleşmiştir.

"En öncelikli konularımızdan biri, katılım finans konusunda yeni düzenlemeler yapmaktır"

Yılmaz, İstanbul'u öncelikle bölgesel, uzun vadede küresel bir finans merkezi haline dönüştürme vizyonuyla İstanbul Finans Merkezi stratejisini oluşturduklarını ve hazırladıkları eylem planını uygulamaya başladıklarını hatırlattı. Finansal sistemde derinleşmeyi öncelerken, katılım finansın geliştirilmesinin önemli bir potansiyelin hayata geçirilmesi anlamına geldiğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

Bu kapsamda en öncelikli konularımızdan biri katılım finans konusunda yeni düzenlemeler yapmak olacaktır. Finansal hizmet ihracat hacmini artırmak üzere değişen küresel ve bölgesel ihtiyaçlara yönelik İstanbul Finans Merkezi odağında rekabetçi bir finansal ekosistem oluşturulması, öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bu kapsamda finansta, bankacılık ağırlıklı yapımızı dengelemek ve sermaye piyasalarının payını artırmak, ana hedeflerimiz arasındadır.

"Teknolojik altyapıyı güçlendirmeye devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sermaye piyasamızda yatırımcıların korunmasını ön planda tutacak şekilde, teknolojik altyapıyı güçlendirmeye devam edeceğiz. Sürdürülebilir finans konusundaki kurumsal kapasiteyi de artıracağız. Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil ve Sürdürülebilir Kira Sertifikaları, bu amaç doğrultusunda geliştirilmiştir. Girişim sermayesi, sosyal etki tahvilleri, proje finansmanı gibi araçları güçlü bir şekilde kullanarak projesi olup kaynağı olmayan girişimcileri desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu ürünlerin sermaye piyasalarımızda işler hale getirilmesi için tüm zirve katılımcılarının katkı ve desteklerini bekliyoruz.

Ekonomi Haberleri

  1. Elektrik ve doğalgaza 3 ay zam yok
Sonraki Haber