Cevdet Yılmaz: Dijital bağımsızlığımızı güçlendirecek çalışmalar yürütüyoruz
Hayatı olumsuz etkileyen yazılım sorunu sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin dijital bağımsızlığını güçlendirmeye yönelik çalışmaların sürdürüldüğüne dair bir paylaşım gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2023 Temmuz ayında yürürlüğe giren "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamuda açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını yaygınlaştırmak üzere somut bir mekanizma oluşturulduğunu dile getirdi.
Yılmaz açıklamasında, önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin dijital bağımsızlığını güçlendirmeye yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.
"Açık kaynak kodlu sistemlere geçiş planlama çalışmalarına başlandı"
Kamu kurumlarının bu doğrultuda açık kaynak kodlu sistemlere geçiş yapmak üzere planlama çalışmalarına başladığını da aktaran Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Bugün küresel düzeyde etkili olan yazılım sorunu nedeniyle dünya üzerindeki birçok kullanıcı ve şirketi etkileyen erişim sorunları ve meydana getirdiği aksaklıklar; içinde bulunduğumuz dijital çağda belirli teknoloji üreticilerine olan bağımlılığın oluşturduğu riskleri ve dijital bağımsızlığın önemini açıkça ortaya koymuştur.
"Yerli yazılım çözümlerinin kullanımını artırmak açısından önemli"
Her ne kadar bu tür teknoloji kaynaklı riskleri tümüyle ortadan kaldırmak mümkün olmasa da yerli yazılım çözümlerinin kullanımını artırmak ve yerli yazılım ekosistemini güçlendirmek söz konusu riskleri asgari düzeye indirmek açısından hayati derecede önem taşıyor.
"Ülkemizin dijital bağımsızlığını güçlendirecek çalışmaları sürdürüyoruz"
Türkiye olarak, yerel yazılım ekosistemimizin olgunluğunu artıracak ve bu surette ülkemizin dijital bağımsızlığını güçlendirecek çeşitli çalışmaları uzun süredir hükümet olarak yürütüyoruz.
"Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı"
2023 Temmuz ayında yürürlüğe giren "Kamuda Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamuda açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını yaygınlaştırmak üzere somut bir mekanizma oluşturduk. Kamu kurumlarımız bu doğrultuda açık kaynak kodlu sistemlere geçiş yapmak üzere planlama çalışmalarına başladılar.
Bu yöndeki çabalar, yerel yazılım ekosistemimizi geliştirmenin yanı sıra, kamu kurumlarımızın yazılım ihtiyaçları açısından üretici bağımlılığını azaltmaya ve ülkemiz siber güvenliğini güçlendirmeye de önemli ölçüde yardımcı oluyor.