Cumhuriyet'in 100. yılında Merkez Bankası para sergisi
Devletlerin paraları ve geçirdikleri aşamalar o ülkenin tarihi de anlatıyor. Merkez Bankası'nın para sergisinde bulunan paralar, evrak ve tabloların her birinin de ayrı ayrı bir öyküsü var.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 1958'de banknot matbaası kurulurken, bu matbaada basılan 100 lira Banka'daki para sergisinde bulunan özel parçalar arasında yer alıyor.
Sergide Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde basılan banknotlar, padişah fermanları, tahvillerden oluşan 6 binden fazla parça bulunuyor.
Osmanlı padişahları Mehmed Reşad ve Vahdeddin dönemine ilişkin paralara da ev sahipliği yapan sergide, 2. Abdülhamid döneminde inşa edilen demir yollarıyla ilgili iç borçlanmayı düzenleyen üç padişah fermanı da tablo halinde yer alıyor.
Evrak-ı Nakdiye desenli halılar sergide
Osmanlı Devleti döneminde madeni paralardan kağıt paraya ilk geçişten etkilenen halkın, "Evrak-ı Nakdiye" desenlerinde dokuduğu halılar da burada sergileniyor.
Cumhuriyet dönemindeki tüm emisyon grupları var
Cumhuriyet döneminde dolaşıma çıkartılan tüm emisyon gruplarından örnekler de sergideki parçalar arasında bulunuyor. Bu kapsamdaki ilk 5 Türk Lirası banknot da özel parçalar arasında yer alırken, bu grup içindeki hem Atatürk hem de İnönü portreli banknotlar dikkati çekiyor.
İnönü resimli 50 kuruşluk ve 100 Türk Liralık banknotlar
Bu emisyon grubu içinde İngiltere'de bastırılan ancak İkinci Dünya Savaşı sırasında banknotları Türkiye getiren geminin Pire Limanı'nda hücuma uğrayıp batması sonucunda denize dökülen İnönü resimli 50 kuruşluk ve 100 Türk Liralık banknotlar bulunuyor. Yine İngiltere'de bastırılan ancak Londra'daki bir hava hücumu sırasında basıldığı matbaa zarar gören 50 Türk Liralık banknotlar da bu grup içinde yer alıyor.
Banknot matbaasında basılan ilk 100 lira
Banka tarafından 1958'de banknot matbaası kurulurken, bu matbaada basılan ilk 100 lira sergideki nadide parçalardan biri olarak ilgi çekiyor.
500 bin liralık orijinal kağıt tabakaları
Orijinal banknot kağıdına imalat sırasında ve baskı aşamasında yüklenen emniyet unsurlarından bazılarını sergilemek üzere test vitrini de sergide yer alıyor. Vitrinde, henüz baskı yapılmamış "50 bin", "100 bin" ve "500 bin" liralık orijinal kağıt tabakaları ile baskılı banknot tabakaları, banknot kağıdı imalinde kullanılan pamuk ve bunun ağartılmış haliyle imalat sırasında kağıda emniyet unsuru olarak yüklenen bazı materyal (emniyet teli, birer poşet içinde özel ışık altında kırmızı ve mavi olarak yansıma yapan ve kağıtlara yüklenen iplikçik) örnekleri sergileniyor.
Banknotların sahtelerinden bazı örnekler
Sergide el işçiliği ile yapılmış 2, 3, 4, 5 ve 7. emisyon grubu banknotların sahtelerinden bazı örnekler, kimyasal usulle elde edilmiş 5, 6 ve 7. emisyon grubuna ait sahte banknotlarla, fotomekanik usulle yapılmış 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. emisyon grubu banknotların sahtelerinden bazı örnekler gerçekleriyle yer alıyor.
Türklerin ilk sahte parası
Ayrıca Çanakkale Savaşı sırasında "Muzaffer" isimli zabit tarafından yapılan Türklerin ilk sahte parası da sergileniyor.
Devlet iç borçlanma senetlerinden örnekler
Sergide, 1932-1941 yıllarında Maliye Bakanlığı'nca ihraç edilmiş bulunan devlet iç borçlanma senetlerinden örnekler ile Haydarpaşa Limanı Anonim Şirketi ve Anadolu Demiryolu Anonim Şirketine ait hisse senedi örnekleri de yer alıyor.
Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi altınları
Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi altınlarından bazıları ile bazı yabancı ülkelere ait altınlardan örnekler de sergideki dikkat çekici parçalar arasında bulunuyor.
Orijinal taş baskı kalıpları
Sergideki devlet tahvillerinin baskısında kullanılan orijinal taş baskı kalıplarından bazıları ile tahvil klişeleri de ilgi çekiyor.