Deprem bölgesindeki konteyner kentlerin OSB'lere komşu olması talebi

Kahramanmaraş depremi nedeni ile depremzedelerin geçici konaklayacağı konteyner kentlerin, içindeki insanların da destek vermesi için sanayi sitelerine yakın olması talebi gündeme geldi.

Türkiye 6 Şubat sabahına deprem haberleri ile uyardı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem 10 ili etkiledi.

Depremzedelerin hayatlarını devam ettirmeleri için konteyner kentlerin kurulmasına başlandı.

İş dünyası konteyner kentlerin OSB'lere "komşu" olmasını istiyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen sanayiciler, hayatın yeniden normale dönmesi için bu kentlerdeki konteyner kentlerin, organize sanayi bölgelerinin (OSB) etrafındaki arazilere kurulması önerisinde bulundu.

Depremden etkilenen 10 ilde 57 OSB yer alırken, bunlardan 36'sı işletmede bulunuyor.

"İşçilerimizi tutmak istiyoruz"

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulkadir Çelenk, kentte enkaz kaldırma çalışlarının devam ettiğini belirterek, açıklamayı yaptı:

İşçilerimizi ayakta tutmak için konteyner ihtiyacımız var. İşçilerin burada konaklaması için gerekiyor. İlimiz harabeye döndü, bari işçilerimizi tutalım. Bizim bunun için yerimiz var, sadece konteyner ihtiyacımız bulunuyor. Diğer OSB'lerden konteyner talep edeceğiz.

"Gıda, giyim ve inşaat malzemesi fabrikaları çalışmak istiyor"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının fabrikalardaki hasar tespit çalışmasını bitirmesini beklediklerini söyleyerek şöyle konuştu:

Buna yönelik hazırlıklar tamamlanıyor, bir iki güne kadar çalışmaya başlanacak. Doğalgaz kademeli olarak veriliyor, çalışabilecek arkadaşlar çalışacaklar. İşçilerimize de bir çağrımız var. Her ne kadar OHAL ilan edilen bölgede olsak da çalışmak durumundayız. Çalışabilecek durumda olanların fabrikalara çalışması hem moralleri yükseltecek hem de hayatın normalleşmesini sağlayacak. Ayakta kalmamız için, yıkılan şehirlere yardımcı olmak için hepimiz çalışmak durumundayız. Kendi yaramızı kendimiz saracağız.

"6 ayda üretime geçemeyecek fabrikalar var"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz de yaşanan büyük felaketin ardından toparlanmaya çalıştıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

İşletmelerimizde hasar büyük. Hasar fabrikadan fabrikaya değişiyor. Çatı çökmeleri var. Makinelerin üzerine çökmüş. Bu da önemli bir durum. Sanayimizi tekrar ayağa kaldıracağız inşallah. Sanayi dışardan gelen yardımlarla değil çalışanlarla ayağa kalkar. İş gücü kaybımız var, ulaşılamayanlar da var. İlimiz, iplik ve tekstilde büyük bir üretici. Çelik eşya üretimimiz de var. Her türlü sanayi var. Çimento ve kağıt sektörlerimiz de var. İlimizde 28 fabrika ve 14 bin çalışan bulunuyor. Fabrikalarımızda 1 haftada üretime geçecek olan da var, 6 ayda üretime geçemeyecek de. Bunların altından kalkarız ama kaybettiğimiz canlar geri gelmez.

"Konteynerlerde hem barınır hem çalışırlar"

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu da ildeki sanayi tesislerinin önemli bölümünde vatandaşların konakladığını belirterek, depremzelerin OSB'lerin yanında bulunmasının yararına şöyle değindi:

Organize sanayi bölgelerinin etrafına konteyner kentler kurularak personelin orada konaklaması sağlanmalı. Bakım ve gıda ihtiyaçları da işverenlerince sağlanabilir. Şu anda işletme personelinin barınma sorunu var, herkes bir yere dağıldı. Konteyner yaparsak hem barınır hem çalışırlar. Bunu ivedilikle gündeme getirelim. Böyle imkan olursa sanayiyi hemen ayağa kaldırırız. Kentteki fabrikaların yüzde 20'si ağır hasarlı, yüzde 80'i ise ufak tadilatla ayağa kalkar. Barınma ve çadır problemi bir an önce çözülmeli.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. İstanbul'da taksi ücretlerine zam
  2. Aralık ayı bütçe açığı: 829,2 milyar TL
  3. Ömer Bolat'tan ihracatta 2025 eylem planı: 8 bin 500 ihracatçıya yeşil pasaport verilecek
Sonraki Haber