Dünya Bankası: Filistin Yönetimi'nin mali durumu kötüleşti

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken Filistin'in ekonomisi de büyük yara alıyor. Bu aşamada Dünya Bankası, ülke ile ilgili bir rapor yayınlayarak ekonomide daralma beklentisini ortaya koydu.

Dünya Bankası, "Orta Doğu'daki Çatışmanın Filistin Ekonomisine Etkisi" başlıklı bir raporunu yayınlayarak ekonomideki son duruma ışık tuttu.

Dünya Bankası, Filistin Yönetimi'nin mali durumunun son üç ayda önemli ölçüde kötüleştiğini ve bu durumun mali çöküş riskini artırdığını bildirdi.

"Filistin ekonomisi bu yıl yüzde 6,5-9,4 arasında daralacak"

Dünya Bankası'nın son raporuna göre, Filistin ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 ile yüzde 9,4 arasında daralması öngörülüyor.

Gelir transferleri ve ekonomik aktivite düştü

Filistin Yönetimi'ne ödenecek gelir transferlerindeki ve ekonomik aktivitedeki büyük düşüş nedeniyle gelir akışlarının büyük ölçüde kesildiği belirtilen raporda, Filistin Yönetimi'nin mali durumunun son üç ayda önemli ölçüde kötüleştiği ve bu durumun mali çöküş riskini önemli ölçüde artırdığı kaydedilerek şöyle dendi:

Gelir tutarı ile temel kamu harcamalarını finanse etmek için gereken tutar arasındaki hızla açılan fark, mali krize yol açıyor. 2023 sonu itibarıyla bu finansman açığı 682 milyon dolara ulaştı. Bu farkın gelecek aylarda ikiye katlanarak 1,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

2024'e ilişkin görünümün oldukça belirsiz

Filistin ekonomisinin 2024'ün ilk aylarında büyük bir şok altında olmaya devam ettiği belirtilen raporda, 2024'e ilişkin görünümün oldukça belirsiz kalmaya devam ettiği, ekonomik daralmanın bu yıl yüzde 6,5 ila yüzde 9,6 arasında olmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Yarım milyona yakın iş kaybı

Raporda, Filistin ekonomisinde Ekim 2023'ten bu yana yarım milyona yakın iş kaybı yaşandığı belirtildi.

Genel yoksulluk oranı arttı

Filistinlilerin genel yoksulluk oranının 2023 ortalarında yüzde 32,8 seviyesinde olduğu kaydedilen raporda, yoksulluk oranının Gazze'de yüzde 64'e yakın, Batı Şeria'da ise yüzde 12 civarında olduğu bildirildi.

Kişi başına düşen gelir düştü

Raporda, kişi başına düşen Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2023'te 2022'ye kıyasla yüzde 12 düşüşle 3 bin 360 dolar seviyesinde gerçekleştiği, yalnızca Gazze'de yüzde 28'lik düşüş yaşandığı kaydedildi.

Gazze'de kişi başına düşen gelirin Batı Şeria'nın yaklaşık beşte biri kadar olduğu belirtilen raporda, 2023'te Gazze'nin kişi başına düşen reel gelirinin şimdiye kadarki en düşük seviyede kaydedildiği aktarıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. Azerbaycan Bulgaristan'a doğalgaz tedarikini askıya aldı
  2. Özelleştirme İdaresi, Ankara'daki taşınmaz satışı onaylandı
  3. Yıllık E-Ticaret'in üçte biri aralık ayında yapıldı
Sonraki Haber