Goldman Sachs'ın Türkiye raporu: Seçim sonuçlarından bağımsız olarak parasal ve mali politikalar sürecek

Goldman Sachs, yerel seçimler öncesinde yayınladığı raporunda Türkiye'deki hem parasal hem de mali politikanın seçim sonuçları ne olursa olsun sürmeye devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Türkiye, 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek yerel seçimlere hazırlanırken dünyanın gözü de Türkiye ekonomisinin hedef ve politikalarına odaklandı.

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde son Türkiye raporunu yayınladı.

Goldman Sachs, Türkiye'de seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devam edeceği öngörüsünde bulundu.

"TL'nin üzerindeki baskının yatışmasını bekliyoruz"

Türk Lirası ve enflasyon analizinin yapıldığı raporda, şu bilgiler verildi:

Seçim sonuçlarından bağımsız olarak hem parasal hem de mali politikanın devamını ve rezervlerin yanı sıra TL'nin üzerindeki baskının da yatışmasını bekliyoruz.

"Seçimlerin ardından geçen yıla benzer vergi artışları beklemiyoruz"

Bütçe gelirlerinin uzun dönemli ortalamasına ulaşmasından dolayı seçimlerin ardından geçen yıla benzer vergi artışları beklemiyor ve harcama yönlü baskıların da azalacağını düşünüyoruz.

"Enflasyon yıl sonuna kadar yüzde 33'e kadar keskin bir düşüşe başlayacak"

Yıl sonu enflasyon tahminine de yer verilen raporda, "Enflasyonun mayısta zirveye çıkacağını ve oradan olumlu baz etkileriyle birlikte yıl sonuna kadar yüzde 33'e kadar keskin bir düşüşe başlayacağını tahmin ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

"500 baz puanlık faiz artışı, TL'deki değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal"

Raporda, döviz talebine ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:

Türk halkının seçimlerden sonra TL'nin aşırı değer kaybedeceğine yönelik düşüncelerinden kaynaklı artan döviz talebi var ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizinde geçen hafta 500 baz puan artışa gitmesinin böyle bir değer kaybı olasılığının düşük olduğuna dair güçlü bir sinyal gönderdiğini düşünüyoruz.

"Olumsuz baz etkisi nedeniyle martta enflasyonun yıllık yüzde 68,5'e yükseleceğini tahmin ediyoruz"

Ramazanın bu yıl mart ayına denk gelmesi nedeniyle artan gıda ve hizmet enflasyonuyla birlikte enflasyonun bu dönemde yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüsüne yer verilen raporda, "Olumsuz baz etkisi nedeniyle de martta enflasyonun yıllık bazda yüzde 68,5'e yükseleceğini tahmin ediyoruz." denildi.

"Enflasyon üzerindeki toplam etkisinin belirlenmesi zor oldu"

Raporda, aylık bazda döviz kurundaki zayıflık nedeniyle yükselen çekirdek mal enflasyonuna karşılık diğer Tüketici Fiyat Endeksi alt kalemlerinde yavaşlama beklendiğine işaret edilerek, mevcut enflasyon ortamında ücret artışları ve Ramazan ayının enflasyon üzerindeki toplam etkisini hesaplamanın zorluğu nedeniyle tahminler üzerinde bir belirsizlik olduğu kaydedildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. İstanbul Taksim'de polise biber gazı ve boyalı saldırı
  2. ABD: Lübnan’da ateşkes yakın ancak henüz anlaşma yok
  3. Ergin Ataman: Madalya kazanmak için finallere gideceğiz
Sonraki Haber