Gramaj oyununu gizleyen ürün tanıtımlarına geçit yok

Reklam Kurulu, ürünlerinde gramajı düşürdüğünü gizleyerek yapılan tanıtımlara ceza kesiyor.

Tüketici bir ürünü kampanyadan düşük fiyatlı satın aldığını zannederken aslında o ürünü daha düşük gramajla alabiliyor. Kampanya reklamlarında bu ayrıntının gizlenmesi ise suç teşkil ediyor.

Ticaret Bakanlığı, ambalajlı ürünlere yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı.

Reklam Kurulu da bunlara yönelik tanıtımları yakından takip ederek "gramaj oyunu"nu gizleyenlere ceza uyguluyor.

GRAMAJ HACİM DEĞİŞİLİKLERİ SAKLANIYOR

Reklam Kurulu, tüketicilere sunulan ambalajlı ürünlerdeki adet, uzunluk, hacim gibi içeriklerde değişiklik yapılmasına rağmen, bu değişikliğin yapılmadığı izlenimi veren yanıltıcı tanıtımları denetliyor.

AMBALAJIN ÜZERİNDEKİ İFADELER REKLAM KAPSAMINDA

Gıda ürünlerinin ambalajları, ilgili yönetmelik kapsamında "reklam mecrası" olarak kabul edilirken bunların üzerindeki her türlü ifade ve görsel "ticari reklam" niteliği taşıyor. Reklam Kurulu, söz konusu ürünleri, tüketici başvuruları, rakip firma şikayetleri ve resen denetimlerle inceliyor.

BU İHLALLERE YAPTIRIM VAR

İncelemeler sonucu, ambalajlarında gıda mevzuatına aykırı sağlık beyanları içeren, içeriğinde katkı maddesi bulunmasına rağmen katkısız olduğu izlenimi veren, "hakiki", "gerçek" gibi abartılı ifadeler kullanan, işlenmiş gıdalarda "doğal" ibaresi yer alan, aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaları çocukların ilgisini çekecek ürünlerle ambalajlayan, kamuoyunda saygınlığı olan kurum ve kuruluşların onayını ima eden ifade ve logolar kullanan firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.

55 BİNDEN 550 BİN LİRAYA KADAR CEZA

Tespit edilen ihlallerde, üretici ve satıcı firmaların savunmaları alınırken mevzuata aykırı her bir reklam için 54 bin 987 lira, haksız ticari uygulamalar için 550 bin 59 lira idari para cezası veriliyor.

660 BİN 33 LİRA İDARİ PARA CEZASI

Ambalajlı ürün tanıtımlarına ilişkin bu yıl 22 dosya incelendi. Yanıltıcı olduğu tespit edilen 17 dosyadan 14'üne durdurma cezası verilirken 3 dosya hakkında hem durdurma hem de 660 bin 33 lira idari para cezası uygulandı.

TÜKETİCİLER ŞİKAYETLERİNİ İLETEBİLİYOR

Bakanlık yetkilileri, tüketicileri ambalaj ve etiket bilgilerini dikkatli incelemeleri, şüpheli durumlarda ilgili kurumlara başvurmaları konusunda uyardı. Şüpheli durumlarda Kurula başvurular, yazılı veya e-Devlet üzerinden çevrim içi yapılabiliyor.

Ticari reklama ilişkin başvurularda, şikayet edilen tanıtımları belirleyici husus, bilgi ve belgelere yer verilmesi gerekiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. Samsun Kasaplar Odası: Gıda sektörünün en ucuz ürünü kırmızı et
  2. Altının kilogram fiyatı 3,1 milyon liraya yükseldi
  3. Türkiye'de kredi kartı sayısı 127,2 milyona ulaştı
Sonraki Haber