İbrahim Yumaklı: Türkiye İsrail tohumu kullanmıyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımda gelinen son noktaya ait verileri paylaşarak, bütün kapıların kapatılırsa bile Türkiye'nin tohumla ilgili hiç bir sorununun olmayacağını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, A Haber'de "Son Dakika" programı ve Banu Er'in canlı yayın konuğu olarak gündeme ait açıklamalarda bulundu.
Bakan İbrahim Yumaklı, İsrail'in tohumlarının kullanılmadığını, İsrail ile ticaretin kesildiğinden beri hiçbir bağlantının olmadığını ve Türkiye'nin bütün sınırları kapatıldığında gıda güvenliği ile ilgili hiç bir sorun yaşanmayacağını belirtti.
"GIDA ARZINDA SORUN YOK"
İbrahim Yumaklı, açıklamalarında "Gıda arzında sorunumuz yok. 2023 bitkisel üretim rakamımız toplam 139 milyon ton. Bu Cumhuriyet tarihimizin en yüksek rakamı." açıklamasını yaptı.
ET FİYATLARI SÖYLENDİĞİ GİBİ ARTMAYACAK
Bakan İbrahim Yumaklı, kendisine yöneltilen "Et fiyatları artacak mı?" sorusunu şöyle yanıtladı.
Türkiye gerekli stoklara sahip. Kırmızı et fiyatları artmayacak. Et fiyatları söylendiği gibi artmayacak. Fiyatlarda değişiklik olmamasına rağmen manipülasyon oldu.
Kırmızı ette fiyatlarda hiçbir değişiklik olmamasına karşın bunu manipüle ederek sanki fiyat artışı olacakmış gibi beyanat verdiler. Öngörülen fiyatları sanki olmuş gibi gösterdiler. Fiyat artışı olmadı.
Son söylenti sadece söylentide kaldı sektör tepki gösterdi.
Et Süt Kurumu, gerekli stoklara sahiptir. Fiyatlar o söylenen gibi kesinlikle artmayacak. Üreticiler de açıklama yaptılar. Et Süt Kurumu piyasaya regüle etme amacıyla hazırlık yapıyor. Iğdır'da olsun, Şanlıurfa'da olsun Karacabey'de olsun et üretimi için elimizde yeterince materyal var.
Elimizde et üretimi için gerekli materyal var. Besicilere destek veriyoruz. Ette üretimi artırmak için ek destek vereceğiz. Destekleri 3 yıllığına ve ekim döneminden önce açıkladık.
5 yıllık yol haritası açıkladık. Kırmızı et üretimi yapmak üzere anaç hayvan getiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın da talimatını aldık. Amaç ithalat değil üretimi artırmak. Kendi Anadolu ırklarımızın da verimliliğini artırmak üzere yeni bir program başladı.
DENETİM VE CEZALAR
Gıda güvenliğiyle ilgili 1,1 milyon denetim yapıldığını belirten Bakan İbrahim Yumaklı, bu denetimler sonucunda 20 bin adet idari yaptırım kararı alındığını, 473 suç duyurusunda bulunulduğunu ve 937 milyar lira toplam para cezası verildiğini dile getirerek şöyle konuştu:
Taklit ve tağşişle ilgili yayınladığımız listelerdeki işletmelere ceza veriyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz. Gıda denetimde yaptırım uygulanıyor ve denetim sonuçlarını ikiye ayırıyoruz. Tarlada pestisit tespit edilirse daha üretimde imha edilir ürün. Bir markette tespit edilirse ürün marketten toplanır.
"TARLADA MARKETTE 4-5 KATI FİYAT FARKI OLMAMALI"
Bakan İbrahim Yumaklı'nın planlı üretimde değişeceklere de değildiği açıklamalarından satır başları şöyle:
-Hal yasası ile ilgili Ticaret Bakanlığı ve biz çalışıyoruz. Herhangi bir şekilde gerçek bir maliyet varsa biz ona itiraz etmiyoruz. Ürünlerin arzıyla alakalı bir sorun yok. Çiftçinin uyguladığı fiyat belli. Nakliyesi depolaması da koyuluyor. Ama bu fiyat hiçbir zaman 4-5 katı olmamalı. Pandemiden sonra başlayan davranış biçimi var.
Burada bizim planlı üretimle alakalı bu uygulamamızın tüketici tarafına çok etkisi olacak. Bu ürünlerin nerede üretileceğini, hangi ürünlerin üretileceği, su ihtiyacı ile ilgili bilgiler toplanacak.
-Fahiş fiyatları denetliyoruz.
-Türkiye tohum üretiminde ilk 10 arasında. Tohum üretimi 9 kat arttı. Kullandığımız tohumun yüzde 97'sini kendimiz üretiyoruz. 117 ülkeye tohum ihraç ediyoruz.
-Tarımda daha yönetimi yapılacağı alanlara gitmeliyiz.
-AB kapılarında geri gönderileni ürünleri bir piyasaya sürmüyoruz. Biz imha ediyoruz. Birçoğu zaten AB tarafından imha ediliyor. Bize dönenleri de biz imha ediyoruz.
-Üretim planlaması hububat buğday arpa daha önce çiftçi 185 lira mazot desteği vardı. Şimdi 634 lira mazot desteği alacak. 342 TL su kısıtı desteği verilecek.
-Ayçiçeği 732 TL destek, su kısıtı olan yerde yapılıyorsa 293 TL daha destek veriliyor. Nohuta ise 488 TL destek ve 195 TL su kısıtı desteği verilecek.
-2023 ile 2024 arasında şap hastalığında düşüş yüzde 80. Yol kontrol noktaları oluşturarak kontrolsüz hayvan hareketi engelledik. Aşılanmamış hayvan bırakmamak üzere bir metodoloji kurduk. Bu üretimin artması için ilk defa kadın ve genç üreticilere ilave destekler vermeye başladık. Normalde bir buzağı için 1000 lira destek verilirdi şimdi kadın çiftçilere bir buzağı için 700 lira daha veriyoruz.
BİTKİSEL ÜRETİM İHRACATI
İbrahim Yumaklı yayında bitkisel üretimle ilgili şu bilgileri verdi:
Bitkisel üretimimiz 139 milyon ton ihracat rakamımız 31 milyar dolar. Bu sene inşallah bu rakamı aşacağız. Dünyada hiç bir ülke 100'de 100 beklentilerini karşılayacak bir üretim yapamaz. Suyu merkeze almak gibi projelerde bazı ürünlerde üretimi arttıracağız. Gıda ürünleri ihracatı 2002'de 3,8 milyar dolarken 2023'te 31 milyar dolara geldi.
BİTKİSEL ÜRETİM YETERLİLİK ORANLARI
Fındık: Yüzde 683,5
Nohut: Yüzde 117,8
Kuru Soğan: Yüzde 102,9
Kayısı: Yüzde 390,6
Domates: Yüzde 117,5
Şeker Pancarı: Yüzde 100
Limon: Yüzde 186
Patates: Yüzde 103,6
Buğday: Yüzde 95,9