İzmir Çeşme'de üretilen enginarlar 12 ay tüketilebiliyor

Yararları saymakla bitmeyen enginarı katma değeri yüksek ürünlere dönüştüren üretici, böylelikle satış takvimini 12 aya yayıyor.

İzmir'in Çeşme ilçesinde üretim yapan Ersin Güvercin, enginarı sadece konserve olarak değil, enginar sirkesi, enginar suyu ve enginar unu olarak 12 ay boyunca tüketiciye sunuyor.

Güvercin, Ildır Mahallesi’ndeki tarlasında, doğal yöntemlerle yetiştirdiği organik enginarları mevsiminde toplayıp, ayıklayarak çanak enginar haline dönüştürmesinin ardından özel işlemlerden geçiriyor.

Enginar konservesi

Enginarı özel kazanlarda, buharda, 150 derecede sterilizasyonunu gerçekleştirerek konserve haline getiriyor.

Restoranlar talep ediyor

En çok tüketilen çanak enginarın yanında kalp enginar ve taze yapraklı şekilde de konservesini yaptıklarını anlatan Güvercin, taze yapraklı enginar konservesinin daha çok restoranlar tarafından tercih edildiğini, zeytinyağlı ya da ızgara olarak müşterilerine sunduklarını belirtti.

Kapağı açılmadan 3 yıl raf ömrü var

Güvercin, enginar konservelerinin kapağı açılmadan 3 yıl raf ömrü olduğunu da söyledi.

Enginar unu kahvaltılarda tüketiliyor

Enginarın ununu da yaptıklarını anlatan Güvercin, enginar çanağını fırında kuruttuklarını ve ardından da öğüterek toz haline getirdiklerini anlattı.

Güvercin, enginar ununun salatalarda, et terbiyesinde, yoğurdun üzerine serpilerek öğün arası yiyeceği, sabah kahvaltısında ekmeği zeytinyağına batırdıktan sonra enginar ununa batırarak tüketilebileceğini belirtti.

Sakız enginarının besin değerlerinin en yüksek olduğu zamanda, çanak, tüy, sap ve iç yapraklarını bakır damıtma kazanına koyduklarını anlatan Ersin Güvercin, rezistansı yanmaması için bir miktar su koyduklarını, çıkan buharın bakır borulardan geçtikten sonra soğutulduğunu ve damlalar halinde enginar suyunun elde edildiğini söyledi.

Enginar suyu vitamin açsından güçlü

Enginar suyunun, enginar sebzesinden elde edilen içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırdığını, vücutta özellikle karaciğerdeki yağın dışarı atılmasına yardımcı olan bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Güvercin, bağırsak düzeninin sağlanmasına, kolesterolü düşürmeye, karaciğeri korumaya ve hazımsızlık sorunlarına yardımcı olduğunu ifade etti. Güvercin, enginar suyunun sabah aç karnına, yarım fincan kadar tüketilmesi gerektiğini de söyledi.

Enginar sirkesi

Enginarın sirkesini yaptıklarını anlatan Güvercin, sirke haline dönüşümün 12 ayda tamamlanabildiğini, enginarın yapraklarından, çanağından, tüylerinden elde ettiklerini belirtti.

Yüksek lif oranına sahip

Enginarın yüksek lif oranıyla sindirim sistemine çok faydalı olduğunu vurgulayan Güvercin, enginar sirkesinin de sindirim sistemine ve bağırsak hareketlerine iyi geldiğini ifade etti.

Enginar sirkesinin, kalp sağlığına, yüksek tansiyonu azaltmaya, karaciğerin zararlı maddelerden arınmasına, karaciğerin yenilenmesine katkı sağladığını da belirtti.

Salatalarda sos olarak kullanılıyor

Enginar sirkesinin salatalarda sos olarak kullanılabileceğini söyleyen Güvercin, ayrıca bir bardak suya az miktarda enginar sirkesi konularak içilebileceğini de ifade etti.

Enginar yapraklarından konserve

Üretici Ersin Güvercin, enginarın dışında şevketi bostanın köklerinin yanında Akkız adını verdikleri yapraklarının da konservesini yaptıklarını anlattı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
*
Sonraki Haber