Malatya'da esnaf ticaret hayatının tekrar canlanmasını istiyor

Kahramanmaraş merkezli depremden olumsuz etkilenen illerin içinde yer alan Malatya, eski günlerine geri dönmek ve yeniden ekonominin çarklarını dönmesini talep ediyor.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde yara alan 11 ilden birisi olan Malatya; sanayisi, üretimi ve ihracatı ile Türkiye7nin önemli ticaret noktalarından birisi idi.

Deprem nedeni ile bu hareketlilik yarım kaldı.

Şehrin tarihi çarşılarının da hasar görmesi ile birlikte küçük esnaf da kepenklerini açamaz hale geldi.

Şire Pazarı ve çevresi ağır hasar aldı

Malatya'da "ticaretin kalbi" olarak tanınan ve şehirdeki ticaretin tarihi merkezi olan Şire Pazarı ve çevresi depremde ağır hasar gördü.

Esnaf, geçici alanlar talep ediyor

Esnaf, bölgenin tekrar ayağa kalkabilmesi için geçici de olsa ticaretin yapılabileceği alanlar oluşturulmasını talep ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Malatya'da hasarın yoğunlaştığı yerler arasında şehirde "ticaretin kalbi" olarak nitelendirilen Şire Pazarı da yer alıyor.

Çarşıda kayısı başta olmak üzere çeşitli gıda ürünleri satılıyordu

Malatya'ya yolu düşenlerin mutlaka uğradığı, şehirle özdeşleşen kayısı başta olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinin satıldığı Altınkayısı Sokağı'ndaki Şire Pazarı'ndaki ürün ve malzemeler de enkaz altında kaldı.

"1960'ta inşa edildi"

Bölgede gıda ürünleri toptan ticareti yapan Erdal Yılmaz, Şire Pazarı'nın Malatya'daki en eski yapılardan olduğunu ve 1960'ta inşa edildiğini söyledi.

"Burada 2-3 bin kişi ekmek yiyordu"

Bölgede 30-35 yıldır faaliyet gösterdiklerini anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

Babalarımızdan gelen bir esnaflığımız var. Burası şu an harabe durumunda. Burada insanların çok mağduriyeti var. Burası özellikle şehre gelenlerin hediyelik kayısı çeşitleri aldığı, çok yoğun ve işlek olan bir cadde, pazardı. Burası şu an bir enkaz halinde. Tek temennimiz buraların bir an önce yapılması, düzelmesi. En azından geçici de olsa bölgede bize birer dükkanın verilmesi. Bu sayede buranın kalkınmasını, tekrar eski hale gelmesini, insanların mağdur olmamasını sağlayabiliriz. Burada 2-3 bin kişi ekmek yiyordu. Herkes evine ekmek götürüyordu. Ürünleri içeride olan arkadaşlarımız var. Kimse ürünlerini dışarıya çıkaramadı. Emin olun öyle depolar var ki 3-4 milyon liralık malları var içerisinde. Arkadaşlarımız bir umut bekliyor. Bir şekilde burayı terk etmeden gitmeden buranın ekmeğiyle büyüdük. Herkesin bir ailesi var. Herkes bu memleketi terk ederse kim kalacak? En azından şu enkazların kalkmasını ve bize geçici olarak bir yer verilmesini bekliyoruz. Böyle olursa dışarıdan gelen insanların alışveriş yapabileceği yerler oluşturulur. Çünkü insanların elinde kayısıları, çekirdekleri, dutları var. Bunlar dönemsel olarak bozulma aşamasına gelecek, bozulacak ürünler.

"Araba park edecek yer olmazdı"

Malatya'nın ayağa kalkması için ellerinden geleni yapacakları vurgulayan Yılmaz, Şire Pazarı'nın Malatya'ya gelenlerin yüzde 90'ının uğradığı bir yer olduğunu dile getiren Yılmaz, şu bilgileri verdi:

Hediyelik kayısıdır, sucuktur... Bu tür ürünlerin alışverişini yaptıkları bir yerdi burası. İnanın araba park edecek yer yoktu. Depremden sonra insanlar artık ne yapacağını şaşırdı. Herkes bir beklenti içinde.

Ekonomi Haberleri

  1. ABD'de 4 kategorisiyle karaya vuran Helene Kasırgası'nda 52 kişi öldü
  2. DMM'den "İmam hatipli öğrenciye ulaşım-yemek ücretsiz" iddialarına yalanlama
Sonraki Haber