Mehmet Şimşek: Borsa bir oyun alanı değildir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı finansal okuryazarlık platformu tanıtım toplantısında, konunun müfredata eklenmesi için MEB ve SPK ile çalışıldığını belirterek, enflasyonun çok hızlı bir şekilde gerileyeceği mesajını paylaştı.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Yatırımcılarla vatandaşların, finans dünyasındaki faaliyetleri daha iyi algılayabilmelerini ve yatırım yaparken bilinçli olmalarını sağlamak için "finansal okuryazarlık" giderek daha çok önem kazanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Ankara'da "Finansal Okuryazarlık Platformu Lansmanı"na katılarak konunun önemi hakkında bir konuşma gerçekleştirerek "Finansal okuryazarlık; sayısal okuryazarlık ve geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli beceridir." dedi.

"Kolaycı para kazanma yolları tehlikelidir"

Şimşek, vatandaşlara kolaycı para kazanma yollarının genellikle tehlikeli olduğunu hatırlatarak, eğer bir yatırımın yüksek kazanç vaadi varsa orada düşünülmesi gerektiğini ve kayba uğramamak için finansal okuryazarlığa sahip olunması gerektiğini belirtti.

"Vatandaşımız 'Borsa'da oynuyorum' diyor, burası bir oyun alanı değil"

Bakan Şimşek, Borsa'nın bir oyun alanı olmadığını belirterek, bilgiye dayalı, analize dayalı değerlendirmeler üzerinden kararlar verilmesi gerektiğinin üzerinde durarak şöyle konuştu:

Vatandaşımız 'Borsa'da oynuyorum' diyor. Burası bir oyun alanı değil. Nihayetinde bir yatırım kararı veriyorsunuz. O nedenle bizim bilgiye dayalı, analize dayalı değerlendirmeler üzerinden kararlar vermemiz lazım. Borsa'da hisseniz yoksa ve kripto paraya bulaşmayacaksanız da finansal okuryazarlık aslında önemli. Her şeyin bir alternatif zaman maliyeti var. Yatırım işi hangi ölçekte olursa olsun bilgiye analize dayalı olmak zorundadır.

"Seferberlik ilan edilmesi gereken bir konu"

Şimşek, Türkiye'de hisse senedine sahip ve kripto para platformlarındaki yatırımcı sayısının arttığını belirterek, "Bugün gerçekten çok değerli çok önemli bir platformun tanıtımı ile bir aradayız. Aslında finansal okuryazarlık seferberlik ilan edilmesi gereken bir konu." dedi.

"Finansal okuryazarlık geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli konu"

Şimşek, okuryazarlığın çeşitleri olduğunu ve finansal okuryazarlığın geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli konu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Okuryazarlık deyince geleneksel okuryazarlık var. Okuduğumuzu anlama. 'Satır aralarını anlayabiliyor musunuz?' Bu çok değerli bir beceri ve bu eğitimle kazanılıyor. Sayısal okuryazarlıkta matematik becerisini kazandırmamız gerekiyor. Fakat bunun yanında okuryazarlık becerileri gerekiyor. Bunun bir tanesi dijital okuryazarlığı, sağlık okuryazarlığı ve bunun yanında medya okuryazarlığı edinmek lazım. Günümüzün gerçeklerini ele aldığımızda sosyal medya okuryazarlığını da ele almamız gerekiyor.

"MEB ile protokol için çalışıyoruz"

Finansal okuryazarlık aslında bizim temel eğitimimizin bir parçası olmak zorunda. Orta Vadeli Programda Milli Eğitim Bakanlığı programında vurguluyoruz. Önümüzde Sermaye Piyasaları Kurumu ile Milli Eğitim arasındaki protokollerle müfredata konulması konusunu istişare ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla birlikte ne yapılabilir konusunda da ayrı bir çaba var.

Enflasyon mesajı

Bakan Şimşek, konuşmasında "Fiyat istikrarı sermaye piyasalarının gelişmesi için en önemli ön koşuldur" diyerek, şu ifadeleri kullanarak enflasyon mesajı verdi:

Türkiye'nin bu anlamda benzer avantajları olabilir. Ama önce bizim enflasyonu tek haneye indirmemiz lazım. Enflasyonu tek haneye indirdiğimizde sermaye Türkiye'ye gelecek.

"Enflasyon yıl sonunda 30'lu seviyelere gelecek"

Bizim dezenflasyon programımız başarılı bir şekilde uygulanıyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Sürpriz olmasın. Mayıs ayında yıllık enflasyon zirveye çıkacak. Ondan sonra attığımız adımlar ve gelirler politikasının desteği enflasyon en hızlı şekilde yılın sonunda 30'li seviyeye gelir. Bir sonraki yıl 10'lu, bir sonraki yıl tek haneye ve bir sonraki yıl ise düşük tek haneli düzeye gelecek.

Şimşek, Türkiye'de finans kaynağının bankalardan sağlandığını, ABD'de ise sermaye piyasalarının daha çok devreye girdiğini belirterek bu konudaki çalışmaları kaynak açısından da önemsediklerinin altını çizdi.

Yatırımcı sayısı

Bakan Şimşek’in verdiği bilgilere göre, 8,6 milyon borsa yatırımcısı ve 12 milyon da sermaye piyasasında işlem yapan yatırımcı var. Borsa'daki yatırımcı sayısı kısa zamanda 4 kattan fazla artış gösterdi.

Benzer şekilde 4 büyük kripto para platformuna bakıldığında şu anda 18,2 milyon kişinin hesabı olduğu görülüyor.

"Tasarruflarınızı bilgiye dayalı yapın"

Toplantıda, "Yatırım tavsiyesi değildir" demenin tavsiye verenleri ceza almaktan kurtarmayacağı belirtilerek vatandaşlara şöyle seslenildi:

Tasarruflar, kulaktan dolma bilgiler, söylenti ve tüyolarla değil bilgiye dayalı yapılmalı.

Finansal Okuryazarlık Platformu ücretsiz

Finansal Okuryazarlık Platformu, ev hanımı ve gençler arasında bilgi ve becerileri geliştirerek, finansal yatırım bilincini artırmayı amaçlıyor. Ücretsiz olarak takip edilecek programın sonunda katılımcılara sertifika verileceği duyuruldu.

Ekonomi Haberleri

  1. Yemek kartlarındaki SGK düzenlemesine konunun uzmanı açıklık getirdi
  2. Ticaret borsalarında 369 bin ton fındık işlendi! En fazla Sakarya'da
  3. Mehmet Şimşek, sanayi üretimi ve iş gücü verilerini değerlendirdi
Sonraki Haber