Mehmet Şimşek: Türkiye hızlı büyüyen bir ülke

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da Turizm Yatırım Forumu'nda konuşarak, "Türkiye'ye niye yatırım yapılmalı?" sorusunu verdiği somut örneklerle yanıtladı. Bakan Mehmet Şimşek, ayrıca turizm sektörüne yönelik yeni bir destek paketini duyurdu.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

İstanbul'da düzenlenen 4. Turizm Yatırım Forumu'na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bazı boyutlara göre ekonomisini 17 Avrupa ülkesinden daha büyük boyutta bir ülke olduğunu belirtti.

Bakan Mehmet Şimşek konuşmasında, Türkiye'nin en hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkeler arasında bulunduğunu aktardı.

Mehmet Şimşek, açıklamalarında reel sektörün enflasyon beklentilerinin hala gerçekçi olmadığının da altını çizdi.

"KÖTÜMSER OLMAK İÇİN HİÇBİR SEBEP YOK"

Şimşek, dezenflasyon programının kararlılıkla uygulanacağının altını çizerek, "Kurdaki oynaklıkta çok ciddi azalma var. Hizmet enflasyonundaki katılık çok fazla. Reel sektörün enflasyon beklentisi gerçekçi değil. Kötümser olmak için hiçbir sebep yok." şeklinde konuştu.

"TURİZM SEKTÖRÜNE YÖNELİK BİR DESTEK PAKETİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, turizm sektörüne yönelik bir destek paketi üzerinde çalışmaların başladığını açıkladı. Şimşek, pakete dair ayrıntıların ilerleyen günlerde paylaşılacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile gerekli görüşmelerin yapıldığını belirten Bakan Şimşek, başta krediler olmak üzere turizm sektörünün 5-6 başlıkta kendilerine aktarıldığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili olan sorunlar üzerinde çalışıldığını dile getiren Şimşek, "Turizm Bakanımız üzerinden ve Cumhurbaşkanınız üzerinden atılacak adımlar önümüzdeki günlerde paylaşılır. " dedi.

"TÜRKİYE HIZLI BÜYÜYOR"

Konuşmasında "Türkiye'nin pazarı büyük, altyapısı büyük ve hızlı büyüyor." diyen Mehmet şimşek şu ifadeleri kullandı:

Bizim coğrafyada AB, Gümrük Birliği, Balkanlar'daki ortak geçmiş, Orta Doğu'yla benzer şekilde, bölgede önemli ve hızlı büyüyen bir ekonomiyiz. Bize benzer ülkelere göre çok daha iyi performansımız var. Türkiye sadece büyük ekonomi değil, hızlı büyüyen bir ekonomi. Son 20 yılda reel büyüme yüzde 5,5. Altyapıyı önceliklendirdik. 20 yılda 280 milyar dolar yatırım yaptık. Bu sene 300 milyar dolar civarına çıkacak. 200 milyar dolar daha yatıracağız.

ÖNE ÇIKAN KONULAR

Mehmet Şimşek'ın konuşmasından öne çıkanlar:

-Türkiye'nin pazarı büyük, altyapısı büyük ve hızlı büyüyor.

-Önceliğimiz demir yolları ile ulaşım. Kara ve hava yoluna yeterince yatırım yaptık. Demir yolu ile OSB'leri deniz yoluna bağlamak istiyoruz.

-Her sene üniversitelerden 900 bin kişi mezun oluyor, 430 bin kişi teknik okullardan mezun oluyor. Türkiye'de yetişmiş kaliteli insan konusunda darboğaz söz konusu değil.

-Yenilenebilir enerjinin toplam kurulu enerji içindeki payı yüzde 59'u aştı. Bu muazzam bir ilerleme ama yeterli görmüyoruz. İlave kapasitenin nükleer ve yenilenebilir enerjiden oluşmasını istiyoruz. Enerjide dönüşüm planlıyor ve uyguluyoruz.

-Türkiye'nin makrodinamik sorunları var. Gidermek için Orta Vadeli Program (OVP) devrede.

-Cari açık geçen sene ortalarında önemli bir sorundu. Milli gelirin yüzde 5.5'i kadar cari açık sürdürülmesi zordu. Cari açığı yüzde 1'in altına düşürdük, endişe kaynağı olmaktan çıkmıştır. Cari açığın kalıcı düşük seyretmesi demek liranın istikrarı demek. Cari açığı 20 yılın ortalaması yüzde 4 civarında. Bunu turizmin desteği ile başardık. Gelecek yıl, cari açığı yüzde 2'nin altına kalıcı olarak düşmesini bekliyoruz.

"TÜRKİYE'DE REZERV YETERLİLİĞİ SAĞLANDI"

-Rezerv konusunda geçen sene kaygılar vardı. O kaygıları da giderdik.Türkiye'nin net rezervini swap hariç, net rezervini yaklaşık 105 milyar dolar artırdık ve Türkiye'de rezerv yeterliliğini sağladık. Uluslararası tanıma göre Türkiye artık yeterli rezerve sahiptir.

-Maliye politikası 2025'te daha sıkı olacak, bütçe açığı düşecek.

-Türkiye'de kamu gelirinin bütçe açığına oranı düştü.

-Yeşil dönüşüm bir zorunluluktur. Türkiye olarak yeşil dönüşüm alanında yatırımları artırdı. Sermaye piyasasını geliştirmek istiyoruz. Amacımız verimliliği ve rekabet gücünü artırmak artırmak. Bu konuda kararlıyız. Bütün bu çalışmaları 2025'te hızlandıracağız.

-Yapay zekaya yatırım yapacağız.

-İnşaatta Çin'den sonra Türkiye ikinci sırada. Türkiye savaşan ülkelerin yeniden inşaasında önemli rol oynayacak.

-Türkiye, turizmde ilk 5'inci sırada. Bu muazzam bir gelişme.

-Dünyada bize benzeyen ülkelerin toplam borçluluğuna baktığımızda, Türkiye'nin önünde borcun bir engel olmadığı görülüyor.

-Türkiye'nin 54 ülke ile serbest ticaret anlaşması var.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ 2025'TE GÜÇ KAZANACAK"

-Enflasyonun tek haneye düşmesi programımızın en önemli maddesi. Enflasyonda 2025 yılında düşüş güçlü şekilde devam edecek. Dezenflasyon süreci zaman alıyor, önümüzdeki 2-2,5 yılda enflasyonu tek hanelere düşüreceğiz.

-Dezenflasyon en büyük önceliğimiz. Yani enflasyonun tek haneye, kalıcı bir şekilde düşürülmesi şu anda programımızın en önemli hedefi. Bu sene 44-45 civarında bir rakamla kapatacağız gibi görünüyor. Evet hedefimizin bir miktar üzerinde çünkü hizmet enflasyonunda maalesef büyük katılık var, o katılığın kırılması biraz zaman alıyor. Öngördüğümüzden biraz daha fazla zaman alıyor. 2025'te enflasyon düşmeye devam edecek.

-Dünyada da enflasyonun şok öncesine düşmesi 3-4 yıl gibi bir zaman alıyor. Enflasyonu düşürmek zorlu bir süreç. Kararlılıkla bunu başaracağız. Yatırımcıların ününüzü açacağız. Yatırım finansını artıracağız.

ENFLASYON NASIL DÜŞÜRÜLECEK?

"Enflasyon düşmeye devam edecek çünkü para politikasının gecikmeli etkisi var, ayrıca maliye politikası bu seneye göre daha sıkı olacak." diyen Bakan Mehmet Şimşek'in bu konudaki formülü şöyle aktardı:

2025 yılında enflasyonda düşüş güçlü bir şekilde devam edecek onun sebeplerini anlatacağım. Geçen sene ortalarında cari açık önemli bir sorundu. Çünkü milli gelirin yaklaşık yüzde 5,5'i civarında bir cari açık gerçekten sürdürülmesi zor bir cari açıktı. Biz bu cari açığı milli gelire oran olarak yüzde 1'in altına düşürdük. Dolayısıyla şu anda cari açık bir endişe kaynağı olmaktan çıkmıştır. Bunda turizmin, hizmet ihracatının etkisi çok büyük. Mal ihracatında da az da olsa bir artış var ama esas buradaki ilerleme buradaki gelişme ithalatın bir miktar düşmesinden kaynaklanıyor.

Dolayısıyla bunu kalıcı hale getirmek için yapısal dönüşüm. Enerjide dönüşüm cari açığı kalıcı bir şekilde düşük tutacak. Cari açığın kalıcı bir şekilde düşük seviyelerde seyretmesi demek aslında lirada istikrar demek. Türkiye'nin makro finansal istikrarı demek.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. İbrahim Yumaklı'dan damızlık et işletmesi kurma çağrısı
  2. Fitch: Türkiye'de yabancı yatırımlar önemli seviyede kalmayı sürdürecek
  3. Abdulkadir Uraloğlu: İsrail’e ihracat yok
Sonraki Haber