Mehmet Şimşek: Suudi Arabistan'a tatil yerlerini geliştirmede katkı sağlayabiliriz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin geldiği yere değinerek iki ülke arasında geliştirilebilecek iş birliklerine dikkati çekti.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

İstanbul’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu, dün gerçekleştirilen galanın ardından bugün başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu'nda bir sunum gerçekleştirdi.

Bakan Şimşek, konuşmasında iki ülkenin jeopolitik konumuna değinerek, enerji olanaklarını aktardı ve turizm alanındaki iş birliği konusuna vurgu yaptı.

"Suudi Arabistan'a tatil yerlerini geliştirme, turist getirme ve insan sermayesi açısından yardım edebiliriz"

Mehmet Şimşek, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye ve Suudi Arabistan doğal bir ortak. Suudi Arabistan sürdürülebilir yüksek büyüme için yola çıktı. 2030’a kadar 3 trilyon dolar yatırımdan bahsediyoruz. Serbest ticaret anlaşması ticaret ve yatırımı hızlandıracaktır. Bu bağlarımızı genişletmek için önemli olacaktır.

Türkiye'de turizm, büyük bir başarı hikayesi. Hizmet ihracatında 100 milyar dolar geliri yakalamayı hedefliyoruz. Türkiye şu anda turist varış noktası açısından dünyada 4'üncü sırada. Gördüğünüz gibi, büyük bir bilgi, tecrübe ve kaynağımız var. Bu noktada Suudi Arabistan'a tatil yerlerini geliştirme, turist getirme ve insan sermayesi açısından yardım edebiliriz.

"Serbest ticaret anlaşmaları ise daha yararlı fırsatlar sunuyor"

"Serbest ticaret anlaşmaları ise daha yararlı fırsatlar sunuyor” diyen Mehmet Şimşek, şözlerine şöyle devam etti:

Eğer serbest ticaret anlaşması olursa ticaret ve yatırım da artacaktır. Türkiye ekonomisi sofistike bir ekonomide değil henüz. Serbest ticaret anlaşmaları ise daha yararlı fırsatlar sunuyor. Petrol dışı gayrisafi milli hasılanızı artırmak istiyorsunuz. Bunun içinde çeşitlendirme yapmanız gerekiyor. Çeşitlendirme her iki ülkenin de yapması gereken bir eylem çünkü sınırlı bir doğal kaynağımız var’’ ifadelerini kullandı.

"Türkiye şirketleri Suudi Arabistan’da yarım milyar dolardan daha fazla değerde proje gerçekleştiriyor"

Türkiye’nin inşaat alanında küresel oyunculardan birisi olarak görüldüğünü belirten Şimşek, şu bilgileri verdi:

Suudi Arabistan’da inşaat alanında lider şirketler var. Türkiye büyük küresel oyunculardan birisi olarak görülüyor. Türkiye şirketleri Suudi Arabistan’da yarım milyar dolardan daha fazla değerde proje gerçekleştiriyor. Suudi Arabistan’ın hedefleri ile bizim müteahhitlik deneyimlerini bir araya getirdiğimizde büyük bir katkıda bulunabileceğimiz açıkçası yüksek ölçüde faydalı olacaktır. Suudi Arabistan’da büyük projelerden bazıları var ve bizler de bunun bir parçası olmak istiyoruz.

"Suudi Arabistan’ın kaynakları var"

Şimşek, açıklamalarının ardından gerçekleştirilen soru cevap bölümünde de şu bilgileri verdi:

Türkiye’nin odaklılığı yeniliğe odaklılığı için sürekle takip edilmesi, uzun soluklu bir refahın sağlanması açısından gerekli. Suudi Arabistan’ın da bunun sağlanması açısından Türkiye’nin üretimi çerçevesinde iş insanlarının ifadelerinden göreceksiniz. 80’li yıllardan sonra Suudi Arabistan bir hikaye oluşturdu. Farklı ülkelere ilham kaynağı olabilirler. Suudi Arabistan’ın farklı alanda yatırımları desteklemek için kaynakları var. Bizler düşük tasarruflar çerçevesinde imkanları ortaya koyduk. Türkiye ile farklılıklar söz konusu. Farklı hikayeler söz konusu ve inanıyorum ki Suudi Arabistan’da süreç düz bir düzlemde ortaya konacaktır, başarı için ihtiyaçların farkındadırlar.

"Değişim hızlı bir şekilde olabilir"

Bakan Şimşek kendisine "Nasıl bir şekilde iş birliği gerçekleştirebilirsiniz?" şeklinde yöneltilen soruya ise şuyanıtı verdi:

Sürdürülebilir politikalara sahip olabilirler. Ve bunu Krallık çerçevesinde yürütebilirler. Ancak burada belirli istekler olacaktır. Yoğun dönüşümler gerekmekte. Burada bakış açısında dönüşümleri gerekebilir ve kaynakları buraya bir düzgün şekilde kanalize ederseniz değişim hızlı bir şekilde olabilir.

2026 vurgusu

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisindeki son durumu ve gelecek hedefleriyle ilgili bilgi verdi. Şimşek, Türkiye’de uygulanan ekonomi programıyla fiyat istikrarının sağlanacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

2026 itibarıyla fiyat istikrarı sağlamış olacağız. Depremden kaynaklanan hasarı onarıyoruz ve eksikleri azaltıyoruz. Yapısal reformlar yapacağız. Konvansiyonel para politikaları uygulanacak, yılın ikinci yarısında enflasyon kayda değer oranda düşmüş olacak. 2026 da tek haneli enflasyon hedefliyoruz.

Suudi Arabistan yetkililer etkinlikte

Toplantıda, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih ve Suudi Arabistan Turizm Bakanı Ahmed Al Khateeb de yer aldı.

Suudi Arabistan'ın 1 trilyon 800 milyar dolarlık yatırım arayışı var

Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonu çerçevesinde ülke, turizm ağırlıklı olmak üzere çeşitli alanlarda 1 trilyon 800 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Suudi Arabistanlı yetkililer, bu yatırım fırsatından Türk üreticilerin yararlanmasını amaçlıyor.

Ekonomi Haberleri

  1. ABD'li Senatör Sanders: ABD, İsrail'e para vermenin hata olduğunu gördü
  2. Ankara'da sahte bal üreten fabrikada 8 bin ton malzeme ele geçirildi
Sonraki Haber