Mobil bankacılık işlemleri için halka açık Wi-Fi kullanmayın uyarısı

Günlük hayatta internet bağlantılı birçok cihaz kullanılıyor, uzmanlar bu şartlarda gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını istiyor.

Son dönemde banka hesabının yönetildiği mobil uygulamalar üzerinden yapılan siber dolandırıcılık ile sizin haberiniz olmadan hesabınızdaki para boşaltılıyor ve hesabınızda para yoksa bile adınıza kredi çekilerek kullanılıyor.

Kullanıcıların 3-6 ayda bir parola değiştirmek zorunda olması, kullanıcıların parolalarını önceki parolalarından farklı seçmelerini sağlamak, dolandırıcıları durdurmuyor.

Siber suçluların, hedeflerine ulaşmak için her dijital kanalı araç olarak kullanabildiğini söyleyen uzmanlar, finansal amaçlı siber tehditlerde son dönemde artış görüldüğüne dikkati çekerek tüketicileri uyarıyor.

EN FAZLA DOLANDIRICILIK MOBİL BANKACILIK UYGULAMALARI ÜZERİNDEN

Uzmanlar, en fazla dolandırıcılığın mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştiğini ve bankalarla ödeme kuruluşlarının çok daha güvenilir yöntemleri benimsemeleri gerektiğini vurguluyor.

VATANDAŞLARIN DİKKAT EDECEKLERİ

Uzmanlar, bu konuda mobil bankacılık uygulamalarını kullananların dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

-Uygulamalardan ya da doğrudan bize gelen her mesajı güvenilir kabul edip tıklanmamalı.

-İnternet bankacılığı için güncel antivirüs uygulanılmalı.

-Bankalar kişisel bilgilerinizi mail ya da mesaj yoluyla talep etmez. Kişisel bilgileriniz talep eden mailler ve mesajlar dikkate alınmamalı.

-Kart bilgilerinizi asla paylaşmayın ve yalnızca güvenilir sitelerden alışveriş yapın.

-Güvenliğinden ve meşruluğundan şüphe duyduğunuz online formlara asla hassas bankacılık bilgilerinizi girilmemeli.

-Resmi uygulama marketleri dışında uygulama indirilmemeli.

-Ortak kullanıma açık, şifresiz Wi-Fi hizmetlerinin suçlular tarafından "oltama" saldırısı olarak kullanılabiliyor. Hastane, zincir kahve ve restoran gibi yerlerde ortak kullanılan Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemi yapmamakta fayda var.

-Her hesabınız için ayrı, benzersiz ve herkes tarafından kolaylıkla tahmin edilemeyecek parola kullanmakta fayda var. Bu parolalar da belli aralıklara değiştirilmeli.

-Online alışverişlerde sanal kart kullanmak bir alternatif olarak değerlendirilmeli.

-Siber suçlular, tüketicilerin bilgilerine ulaşmak için çeşitli sosyal mühendislik araçlarını kullanıyor. Vatandaşların sanal dünyanın kurallarını iyi öğrenmeleri ve her yaş grubu için geçerli olan dijital okuryazarlığı önemsemeleri gerekiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. Türkiye fındık ihracatı sezonunun ilk ayından kârlı çıktı
  2. Türkiye'deki emlak danışmanları Birlik kurdu
Sonraki Haber