Ömer Bolat: Temmuzda yüzde 10 ihracat artışı bekliyoruz
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayında turizmdeki hareketlilik nedeniyle ihracatta yüzde 10 artış ve ithalatta ise yüzde 10 azalış beklendiğini dile getirdi.
Türkiye ekonomisi, Orta Vadeli Program doğrultusunda hedeflerine doğru yaklaşırken, yöneticiler de kamuoyunu aydınlatıcı bilgiler vererek, son durum değerlendirmelerinde bulunuyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu amaç doğrultusunda katıldığı Haber Türk'ün yayınında ihracatta ilk 6 ayda 2,4 milyar dolarlık bir artış olduğunu belirtti.
Bolat, Türkiye’de ihracatın ilk 6 ayda 2,4 milyar dolar arttığını, mayısta dış ticaret açığının da 35 milyar dolar azalma kaydettiğini ve bu yıl ihracatta 267 milyar dolarlık hedef için yoğun bir çaba içinde olduklarını açıklayarak şöyle konuştu:
İhracatta hazirandaki gerilemeyi kapatacağız, Temmuz ayı iyi gidiyor.
Temmuz ihracatı rekorla açıklanacak
Bakan Bolat, mayıs ayında ihracat rekorları kırıldığını, haziranda Kurban Bayramı tatili nedeni ile sınırlı bir düşüş yaşandığını belirterek, temmuz ayında ise turizmdeki artış nedeniyle ihracatta yüzde 10 artış ve ithalatta da yüzde 10 azalış beklendiğini dile getirdi.
"Vize başvurularının red oranı en yüksek Almanya'da"
Bakan Bolat, kendisine yöneltilen soru üzerine "Türkiye'den Avrupa'ya vize başvurularının red oranı Almanya'da yüzde 30 ile en yüksek seviyede." diyerek şu açıklamada bulundu:
Vize konusunda ikili bazda üye ülkeleri sıkıştırıyoruz, yeni mekanizmalar geliştirmelerini istedik. Vizede Türkiye'den başvurularda red oranının yüzde 16 en yüksek red yüzde 30 ile Almanya'da. Almanya'daki red oranını yüksek olmasının mültecilerle ilgili, akademik düzeyde yapılan başvuruların reddi daha düşük seviyede. Taşıma ile ilgili ulaştırma bakanlıkları karşılıklı görüşüyor. AB, bunun iki ülke arasında çözülmesi gerektiğini söyleyerek topu taca atıyor.
"İslam ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler ile ticareti geliştiriyoruz"
Bakan Bolat, katıldığı programda dünyada yaşanan enflasyon artışına ve dış ticaretteki gelişmelere şu sözlerle vurgu yaptı:
Aşırı talep, yetersiz arz, tedarik zincirlerinin kopması dünyada korkunç bir enflasyon getirdi. AB ile aramızda 211 milyar dolarlık dış ticaretimiz var, 105 milyar doları bizden onlara yapılan ihracat. AB ve ABD pazarı durgunken İslam ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler ile ticaretimizi geliştirme konusunda iyi gidiyoruz. Bu yıl 50 milyar dolar Eximbank kredisi vermeyi hedefliyoruz. AB'ye yeşil mutabakatta uyum konusunda yol haritaları hazırlanıyor, kredi finansman paketleri hazır.
"Fahiş fiyat artışı koronavirüs süreciyle başladı"
Fahiş fiyatla mücadele ve tatil yörelerinden yansıyan şikayetler hatırlatıldığında Bakan Bolat'ın cevabı şöyle oldu:
Yakın tarihimizi hatırlayalım. AK Parti hükümetleri döneminde yüzde 14'leri geçmeyen fiyat istikrar süreci yaşadık. Koronavirüs sürecinde maske ile başlayan fiyat artışları görüldü. Tanesi 15 kuruşken 4 hafta sonra 27 kat artışla 4 liraya çıktı. Talep çok fazla arz çoktu, stokçuluk da arttı. Maske ve kolonya ile fahiş fiyat süreci başladı. İnsanlar bunaldılar dışarıya çıktılar ve bu yüksek enflasyonist süreçte hizmet sektöründeki fiyat artışı çok çok daha fazla oldu.
"Yaptığımız düzenlemelerle eylül ayında stoklanan 600 bin araç ortaya çıktı"
Otomotiv sektörüne yeni düzenlemeler getirdik. Şahıslar senede üçten fazla araç alım satımı yapamazlar. İkinci el aracın fiyatız birinci el aracın üzerinde olamaz. İlan sitesine sorumluluk getirdik. Kontrol etmiyorsa 100 bin lira ceza var. Motosiklete de getirdik. Sınırlamalar temmuzda bitiyordu, 6 ay daha uzattık. Yaptığımız düzenlemelerle eylül ayında stoklanan 600 bin araç ortaya çıktı.
Limon stokçularına ceza
Bolat, açıklamalarında limon örneğini vererek bazı ürünlerin hasadıyla bir önceki hasadı arasındaki geçen kısa zaman içinde geçici fiyat yükselişlerin yaşandığını belirterek stokçulara ceza verildiğini de dile getirdi.
Bakan Bolat'ın açıklamalarından öne çıkanlar:
-İhracat hedefi 267 milyar dolar.
-Cari işlemler açığı hedefimiz 20-25 milyar dolar.
-Kuru sürekli artırarak, TL'yi devalüe ederek rekabetçi olmamız mümkün değil.
-İhracatta yeni pazar arayışlarımız sürüyor.
-İhracatçılara destekler artırılarak devam ediyor.
-Çin ile ihracat 3 milyar, ithalat 46 milyar dolar. Şu anda Türkiye’de 50'den fazla anti-damping uygulamalarımız var. Tedbirler getiriliyor.
-Maraton toplantılar yaptık. Gümrük Birliği'ni (GB) güncellenmesine Avrupa Birliği (AB) olumlu bakıyor. Mevcut sıkıntıların çözülmesi için çalışmalar yürütülüyor.
-Doğrudan yabancı doğrudan yatırımın yüzde 60'ı Avrupa'dan.
-Tavuk fiyatları için 1,3 milyar lira 12 firmaya ceza uyguladı.
-Soruşturmalar 1 yılda bitmiyordu. Artık 4-5 ayda bitiriliyor.
-Ürünlerin fiyatları lokanda ve cafelerin artık kapının önüne asılıyor. Bu kurala da büyük oranda uyuluyor.
-Performans iyileşiyor. 3 Ekim'de enflasyonda yüzde 48-49'ları görebiliriz. Sosyal medya üzerinden bilgi kirliliğini sergileniyor. Vatandaşlar her gördükleri konuyu dikkata almasınlar.
-Fiyat istikrarını sağlayarak büyüme çabası içindeyiz.
-Pandemiyle birlikte bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yüksek enflasyonist süreç başladı.
-Gıda fiyatlarına yönelik yoğun denetimlerimiz ve düzenlemelerimiz var. Fahiş fiyata ceza uygulamasında üst sınır 101 milyon liraya çıkarıldı.
-Fahiş fiyatla mücadele sürüyor. İlk 6 ayda 70 binden fazla firmaya 960 milyon lira para cezası verildi.
-Rekabet Kurulu'nun ilk 6 ayda uyguladığı ceza 41,1 milyar liraya ulaştı.
-Son bir yılda temel gıdalarda çok yüksek artış yok.