Mehmet Fatih Kacır: 1000’den fazla Togg yollarda, bu sayı artacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk canlı yayınında gazeteci Hakan Çelik’in sorularını yanıtlarken trafikte bulunan Togg araçlarının sayısını verdi.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN Türk'te yayınlanan “Hafta sonu” programında gazeteci Hakan Çelik’e konuk oldu.

Bakan Kacır, programda yaptığı açıklamalarda bugün Türkiye'nin yollarında 1.000'den fazla Togg'un seyahat ettiği bilgisini vererek, 2023 sonuna kadar da 28 bin Togg'un Türkiye'de yollara çıkmış olacağını şu sözlerle iletti:

Bu sayı artacak. 2023 yılında 28 binden fazla Togg yollarda olacak. Togg bir otomobilden fazlası. Şarj istasyonları yaygınlaşmadan elektrikli araçların yaygınlaşması mümkün değil. Yeni bir piyasa kuruluyor. Şarj istasyonlarının 81 ilde kurulması için çalışma başlattık. 81 ilde şarj istasyonları 1.780'i aştı. Bu sayı daha da artacak.

Togg'u kıymetli kılan unsur milli marka olması. Kritik teknolojilerde tam bağımsız olmalıyız. Elektrikli araçlar yaygınlaşacak. Sürücüsüz otomobillerden bahsediyor olacağız. Türkiye elektrikli araçların öncüsü olmalı. Otomotiv sektörü büyük bir dönüşüm yaşıyor. Elektrikli otomobiller yeni bir fırsat penceresi.

"Kritik teknolojilerde tam bağımsız olmalıyız"

Kritik teknolojilerde tam bağımsız olmalıyız. Bu sektörel dönüşümü kendi imkanlarımızla gerçekleştirmemiz lazım. C sınıfında bir sedan araç 2024 yılının sonunda çıkmış olacak. Bunun peşinden B sınıfı aracı gelecek. 1,5-2 yılda bir yeni modeller piyasada olacak. İhracat çok önemli. Bir fabrikadan bahsediyoruz ama o fabrikanın arkasında 100 fabrika var.

Bakan Kacır'ın konuşmasında öne çıkanlar:

"C sınıfında bir sedan araç 2024 yılının sonunda çıkmış olacak"

C sınıfında bir sedan araç 2024 yılının sonunda çıkmış olacak. Bunun peşinden B sınıfı aracı gelecek. 1,5 - 2 senede bir yeni modeller piyasaya sürülecek. İhracat çok önemli. Bir fabrikadan bahsediyoruz ama o fabrikanın arkasında 100 fabrika var. Togg'a parça üreten... Otomobil fabrikasının yanında batarya fabrikası kuracağız.

Şarj istasyonlarıyla ilgili 2030 hedefi

Şarj istasyonlarıyla ilgili 2030 hedefimiz var, 250 binlere gelmesi lazım. Çok dikkatli bir şekilde bu süreci yönetiyoruz. Batarya meselesi Türkiye için bir fırsat alanı. Batarya yatırımları çok arttı. Batarya üretim kapasitesi 2030'da 7 misli artacak. Türkiye'de batarya yatırımlarını artırmak istiyoruz. Milli kabiliyetleri milli markaya dönüştürmemiz lazım.

Paris Anlaşması

Biz Paris Anlaşması'nı imzaladık. Elektrikli araçlar çok önemli. Milli elektrikli treni de kendi imkanlarımızı üretiyoruz. Elektrikli gemi üretiminde de Türkiye'nin fırsatları var. Şu anda dünyada en ucuz dönüşümü bulabileceğiniz alan yeşil teknoloji.

Küresel ısınmanın etkileri

Küresel ısınmanın etkilerini görüyoruz. Küresel olarak bununla ortak hareket edilmeye çalışılıyor. Biz bu alanda ev ödevimizi iyi yaparsak finansman kaynağı olur. Yeşil dönüşüm artık çok öncelikli.

"Otomotiv üretiminde yeni müjdeler vereceğiz"

Küresel yatırımda ev sahibi ülkeyiz. Otomotiv üretiminde yeni müjdeler vereceğiz.

Volkswagen'in fabrika projesini iptal etme kararı siyasiydi. Kapımız açık ama başka şirketlerle de görüşüyoruz. Başka markalarla masadayız. Avrupa markaları da var Uzak Asya markaları da var. Togg'un başarısı çok dikkat çekti.

"Batarya fabrikasında hücre üretimi yapacağız"

Biz kuracağımız batarya fabrikasında hücre üretimi de yapacağız. Biz bu batarya fabrikasını teşvik ettik.

Türkiye bu sektörün ilgi odağı. Türkiye'de insan kaynağı çok mahir, bizim insanımızın verimliliği çok yüksek. Kültürel bir yaklaşımımız da inandığımız işe sahip çıkarız.

Üretimde paradigma salgınla değişti. Türkiye üretim yaparak kalkınmayı seçti.

Bu pandemide herkesin ilgi odağı haline gelmeye başladı. Otomotiv sektöründe çip ihtiyacının sağlanamıyor olması...

Bir otomobilde binden fazla çip var bugün. Küresel pazar çok hızlı büyüyor. Bu gösterilen çip Türkiye'nin üretimidir. Bu çipin kg değeri 388 bin dolar. Çok değerli.

"Katar'la yeni bir çip üssü kuracağız"

Uluslararası anlaşmaya imza attık. Katar'la yeni bir çip üssü kuracağız. Bu önemli bir adım.

"Çip yatırımını rekabetçi kılmalıyız"

Türkiye'ye yeni biz kazanım getirecek. Çip endüstrisinde milyar dolar seviyesinde bir yatırıma ihtiyacımız var. Bunun için de çok önemli görüşmeler yapıyoruz. Dünyada bir rekabet var. Çip yatırımını rekabetçi kılmalıyız.

Cumhurbaşkanımız bizzat bu konuyu takip ediyor. Tasarım kabiliyetini de geliştirmeliyiz.

"Teknoparkların sayısı 90'ı aştı"

Türkiye'de Teknoparkların sayısı 90'ı aştı. Türkiye'de Teknoparkları biz yaygınlaştırdık. Teknoparklara daha fazla yatırım yapacağız.

Teknofest'lerde teknoloji yarışmaları düzenliyoruz. 1 milyon genç yarıştı. Bu muazzam bir büyüme. Türkiye kendi teknoloji geliştirme modelini inşa etti. Selçuk Bey Türk gençliğine rol model. Onun işin başında olması Teknofest'lere olan ilgiyi artırdı. Teknofest insan kaynağı için önemli.

Kamu milli markalarını himayeye devam edecek. Değer katanın yanında olacağız.

"5G'ye geçmeliyiz"

5G'ye geçmeliyiz, teknolojisini de geliştirmeliyiz.

"Güneş enerjisi fırsat penceresi"

Güneş enerjisi fırsat penceresi. Pazar çok hızlı büyüyor. Türkiye'de kurulu gücün büyüyeceğini öngörüyoruz. 2002'de neredeyse güneş enerjisine hiç sahip değildik. Önümüzdeki 12 yıl içinde 30 milyar dolarlık pazar doğacak. Güneş enerjisinde Çin'den sonra en büyük pazar olacağız. Rüzgar enerjisi benzer şekilde.

Uzay araçlarının görüleceği tarih

Bakan Kacır, ayrıca uzay araçlarını ne zaman göreceğiz sorusunu "2023 öncesinde aktif olarak kullanılacak" şeklinde konuşarak şu yanıtı verdi:

Droneların, uçan akıllı mobilitelerin çok yaygınlaştığı bir döneme girdi dünya. Türkiye'nin buradan fırsat penceresi doğurması lazım. Uydu üretmeyi biliyoruz. İMC'yi kendi imkanlarımızla ürettik. TUSAŞ, TÜBİTAK, ASELSAN... İnsan kaynağımız yetişiyor. Türkiye uzay konusunda ekosistem oluşturuyor.

Bunlara uçan araç dense de uçan akıllı mobilite diyoruz. 2030 öncesinde Türkiye'de uçan akıllı mobilitenin aktif olarak kullanılacağını öngörüyoruz.

Türkiye'ye dünya inanıyor

Bazı alanlarda küresel yatırımlar önceliğimiz olacak. Bunların başında çip geliyor. Cumhurbaşkanımızla Körfez gezisine katıldık. Üç ülkeyle çok iyi çalışmalar yürütüyoruz. Hedefimiz veri merkezi yatırımları... Türkiye'ye dünya inanıyor. Türkiye'nin önemini herkes biliyor, Körfez ülkelerinde bunu gördük.

Türk ekonomisi aslında reel ekonomi tarafında iyi bir yolda. Otomobil pazarında yüzde 50'den fazla büyüme oldu.

İlk Türk uzay yolcuları gidecek. Bu yıl içerisinde göndereceğiz.

Tarihin en büyük ihracat sözleşmesi

Körfez ziyareti çok önemliydi. Tarihin en büyük ihracat sözleşmesi imzalandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. Fransa, Çad'daki bir askeri üsten çekildi
  2. Anadolu Efes, Monaco'ya farklı yenildi
  3. Preston, Hull City'yi Brad Potts'un golüyle geçti
Sonraki Haber