SON DAKİKA: TCMB’nin 2024 yıl sonu enflasyon tahmini: Yüzde 38
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Ankara'da düzenlenen toplantıda, yılın üçüncü enflasyon raporunu sundu. TCMB, üçüncü enflasyon raporunda tahmin değişikliğine gitmedi.
Son dakika haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın 3. Enflasyon Raporu'nu ve yıl sonu tahminlerini, Ankara'da açıklandı.
Yılın üçüncü raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38, 2025 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde yüzde 14 ve ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 9 seviyesinde sabit kaldı.
"2024 YIL SONU TÜKETİCİ ENFLASYON TAHMİNİNİ KORUYORUZ"
TCMB Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi'nde bilgilendirme düzenlenen toplantıda tahmin aralığının korunduğunu belirterek şu açıklamada bulundu:
Yıllık enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaşmasıyla dezenflasyon sürecine girmiş bulunmaktayız. Geçen yıldan gelen olumlu baz etkisinin katkısıyla enflasyon belirgin şekilde gerileyecek. 2024 yıl sonu tüketici enflasyon tahminini koruyoruz.
"TAHMİN ARALIĞI YÜZDE 38 İLE 42 ARASINDA KORUNDU"
Yıl sonunun yaklaşması nedeniyle, 2024’e denk gelen tahmin aralığının mekanik olarak daralması gerekirdi. Ancak, son dönem jeopolitik gelişmeler ve küresel finansal oynaklıklar neticesinde artan belirsizlikler nedeniyle, tahmin aralığımızı yüzde 34 ile 42 arasında koruduk. 2024 yıl sonu tahmin muhasebesine baktığımızda aşağı ve yukarı yönlü etkilerin birbirini dengelediğini görüyoruz.
Talep koşullarındaki dengelenme ve enflasyon beklentilerindeki gerilemenin öngörülerimizden daha yavaş gerçekleşmesi, tahminimizi 0,2’şer puan yukarı yönlü etkiledi.
Karahan'ın dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri aktardığı görünümlere dair sunumu, yatırımcıların odağına yerleşti.
ÖNCEKİ RAPORDAKİ ENFLASYON TAHMİNLERİ
Yılın ikinci raporunda 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 38, 2025 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde yüzde 14 ve ve 2026 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 9 seviyesindeydi. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedeflenmişti.
"PARA POLİTİKASI DEZENFLASLONA HİZMET EDİYOR"
Fatih Karahan'ın sunumunda öne çıkanlar:
-Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.
-Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemdedir.
-Son dönemdeki kredi büyüme gelişmeleri finansal koşullardaki sıkılığın dezenflasyon sürecini destekleyecek düzeyde olduğunu teyit ediyor.
"SIKI PARA DURUŞU SÜRECEK"
-Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz.
"ENFLASYON GERİLEYECEK"
-Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesiyle, enflasyonun yılın kalanında da istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz.
-Haziranda başlayan dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.
"KİRA ENFLASYONU DÜŞECEK"
-Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret etmektedir. Uzun süredir azalış eğitiminde. Bu durum önümüzdeki dönemde kira enflasyonunu azalacağını gösteriyor.
Ataletin hizmet grubunda mal grubuna göre yüksek olduğunu görüyoruz. Hizmet alt kalemleri arasında ise özellikle kira enflasyonu yüksek ataleti ile ön plana çıkıyor.
Nitekim, kira yıllık enflasyonu tüketici fiyatları ana grupları arasında halen yüksek seyri ile dikkat çekiyor. Buna karşın, sağdaki grafikten de görülebileceği üzere, öncü göstergeler bir süredir yönünü aşağı çevirdi.
Gerek internetteki ilan fiyatları gerekse konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergelerimiz uzun süredir azalış eğiliminde.
Perakende Ödeme Sistemi verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları, TÜFE’deki mevcut kira enflasyonunun altında değer almakta. Bu durum, önümüzdeki dönemde yıllık kira enflasyonunun azalacağını ima ediyor.
"KKM GERİLEDİ"
-Mart ayından bu yana Türk Lirası mevduatın payı yükselerek yıl sonu hedefimiz olan yüzde 50'yi aşarken kur korumalı mevduatın payı yüzde 11'e geriledi.
"TÜRK LİRASI VARLIKLARA İLGİ ARTTI"
-Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz Türk Lirası varlıklarına olan ilgiyi artırdı. Mart ayından bu yana Türk lirası mevduatı payı yükselerek yıl sonu hedefimiz olan yüzde 50'yi aşarken Kur Korumalı Mevduat'ın payı ise yüzde 11'e geriledi.
-Son aylarda enflasyon ve kur beklentilerinde önemli bir iyileşme yaşandı.
-Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, TL'de değerlenme, enflasyon beklentilerinde düzelme, enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edecek.
-Net ihracat 2022 yılının 3. çeyreğinden bu yana ilk kez yıllık bazda büyümeye pozitif katkı verdi.
"NİHAİ HEDEF ENFLASYONU TEK HANEYE DÜŞÜRMEK"
Ekonomi Gazetecisi Sadi Özdemir, bugün açıklanan yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nun içerdiği mesajları Ensonhaber'e yorumladı.
Yüksek enflasyonun neden kaynaklandığını hatırlatan Özdemir, açıklamalarında şu anda uygulanan politikanın formülünü de aktardı.
ÜÇ YILLIK BİR PROGRAM
Özdemir, Merkez Bankası'nın programının en az üç yıl kullanılacağını ve nihai hedefin enflasyonu tek haneye düşürmek olduğunu şu sözlerle belirtti:
Artık dezenflasyon sürecinin başladığını görüyoruz. Raporda da enerji fiyatlarının çok dalgalanmadığı aşağı-yukarı aynı seviyede kaldığı vurgulandı. İç talepte gerileme başladı. Bu dezenflasyon sürecini destekliyor. İki ay önceki enflasyon zirvede idi. Ağustos ayında açıklanan enflasyon olumlu geldi ama yüksek kaldı. Bundan sonra ise öyle olmayacağı görülüyor. Son aylık enflasyonda, beklentilerin aksine konut fiyatlarındaki harcamalar bir numaraya çıktı. Bütün bunlardan söz eden raporda enflasyonun yıl sonunda yüzde 38'e düşürüleceği belirtiliyor.