TCMB Başkanı Fatih Karahan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nu bilgilendirdi
Merkez Bankası'nın kanununda yer alan gerekliliği yerine getiren TCMB Başkanı Fatih Karahan, bu doğrultuda milletvekillerine hitaben bir sunum yaparak, para politikası uygulamalarını özetledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kanunu'na göre, Başkan'ın, Banka'nın faaliyetleri ve para politikası uygulamaları hakkında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nu bilgilendirmesi gerekiyor.
TCMB Fatih Karahan, bu amaçla TBMM'nin 28. Dönem 3. Yasama Yılı açılışının ardından milletvekilleriyle bir araya geldi.
Toplantıya, Karahan ile birlikte, Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Hatice Karahan ile Dr. Osman Cevdet Akçay da katıldı.
Karahan, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş'un başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ikinci kez milletvekillerine sunum yaptı.
Karahan, makroekonomik göstergelerin dezenflasyon süreciyle uyumlu şekilde ilerlediğini, aylık enflasyon ve beklentilerde alınacak bir miktar mesafe olduğunu söyledi
SUNUMUN ANA BAŞLIKLARI
Merkez Bankası Başkanı Karahan, küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.
Banka'nın faiz kararları ile enflasyonla mücadeleye ilişkin gelişmeler, toplantının öne çıkan başlıklarını oluşturdu.
AÇIKLAMALARDAN ÖNE ÇIKANLAR
BMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerine sunum yapan Karahan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"MEVDUAT GELİŞMELERİ TL'YE GÜVENİN YENİDEN İNŞA EDİLDİĞİNİ TEYİT EDİYOR"
Mevduat gelişmeleri, TL'ye güvenin yeniden inşa edildiğini teyit ediyor. TL mevduatın payı yükselerek yüzde 54'e ulaştı. KKM'nin payı yüzde 8'lere geriledi.
Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi, hizmet enflasyonundaki katılığın zayıflamasıyla enflasyonun ana eğiliminde gerileme 2025'te de devam edecek.
"HİZMET ENFLASYONUNDAKİ ZAYIFLAMA DAHA YAVAŞ GERÇEKLEŞİYOR"
Karahan, hizmet enflasyonuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
Hizmet enflasyonu yavaşlamaya devam etse de bu gruptaki fiyat artışları, diğer bir çekirdek grup olan temel mallara kıyasla güçlü seyrediyor ve manşet enflasyonu yukarıya çekiyor.
Hizmet sektöründe daha yaygın olan zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışları, hizmet enflasyonundaki zayıflamanın gecikmeli ve daha yavaş gerçekleşmesine neden oluyor.
"YILLIK KİRA ENFLASYONU YÜKSEK"
Karahan hizmet enflasyonu içinde kiraya da dikkat çekerek şu mesajları verdi:
Hizmet sektörü enflasyonunda ataleti besleyen en önemli grubun kira olduğunu görüyoruz. Nitekim, yıllık kira enflasyonu eylül ayı itibarıyla yüzde 117 ile yıllık hizmet enflasyonunun yaklaşık 45 puan üzerinde seyretmektedir. Buna karşın, öncü göstergeler bir süredir aşağı yönlü bir harekete işaret ediyor.
Gerek çevrimiçi kaynaklardan izlediğimiz ilan fiyatları gerekse konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergelerimiz azalış eğilimlerini sürdürmekte.
"PARA POLİTİKASINDA SIKILIĞI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Para politikasındaki sıkı duruşu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Karahan, şöyle konuştu:
Daha önce de vurguladığımız gibi, bu süreçte iki ana koşul gözetiyoruz. Birincisi, aylık enflasyonun ana eğiliminin, belirgin ve kalıcı bir düşüş göstermesi. İkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması.
Her iki kriterde de alınacak bir miktar mesafe olduğunu değerlendiriyoruz. Bu nedenle, para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceğiz.
SUNUM BAŞLIKLARI
Küresel büyümenin kademeli olarak toparlanması beklenmektedir. Enerji fiyatları yılın üçüncü çeyreğinde gerilemiştir. Merkez bankalarının para politikalarındaki temkinli duruşları sürmektedir. Talepteki dengelenme süreci devam etmektedir. Yurt içi talep ılımlı seyrini sürdürmektedir. Arz koşulları talepteki görünümle uyumludur. Çıktı açığı gerilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme devam etmektedir. Son dönemde hizmet enflasyonu ana gruplar içinde öne çıkmaktadır. Enflasyonun ana eğilimindeki ılımlı seyir devam etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yavaşlama gecikmeli olmaktadır. Öncü göstergeler kira enflasyonunda önümüzdeki aylarda düşüşe işaret etmektedir. Temel mal enflasyonu daha düşük seyretmektedir. Enflasyon beklentileri yüksek seyretmekle birlikte gerilemektedir. Parasal sıkılaştırma beklentiler üzerinde etkili olmaktadır. Sıkı parasal duruş korunmaktadır. Sıkı parasal duruş makroihtiyati adımlarla desteklenmektedir. Likidite araçları etkili şekilde kullanılmaktadır. Finansal koşullardaki sıkılık sürmektedir. Beklentilerdeki iyileşmeyle birlikte uzun vadeli finansman maliyetleri azalmaktadır. Tüketici kredileri ılımlı şekilde büyümektedir. Ticari kredi artışı büyüme sınırlarının altındadır. TL mevduat payı artarken, KKM payı gerilemektedir. Risk primi gerilemiştir. Sermaye hareketleri son dönemde ılımlı seyretmektedir. Parasal sıkılaşma süreci rezervlere olumlu yansımaktadır.