Türkiye Somali denizlerinde doğalgaz ve petrol arayacak

Türkiye-Somali hidrokarbon anlaşması kapsamında Oruç Reis gemisinin bu ay sonunda Somali'ye giderek üç blokta doğalgaz ve petrol arayacağı bildirildi.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Türkiye, kendi enerji bağımsızlığı için yerli ve milli kaynaklarda başlattığı aramalara yeni bir uluslararası saha ekliyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Somali Petrol Otoritesi “Türkiye ile Somali Arasında Hidrokarbon Arama ve Üretim Anlaşması”na imza attı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Somali arasında düzenlenen anlaşmanın imza töreninde konuştu.

Türkiye Somali denizlerinde üç blokta doğalgaz ve petrol arayacak

Bayraktar, Türkiye-Somali arasında hidrokarbon anlaşması yapıldığını ve Türkiye'nin Somali denizlerinde üç blokta doğalgaz ve petrol arayacağını bildirdi.

Eylül sonunda Somali'ye gidilecek

Kendi gemileri ve kabiliyetleriyle petrol ve doğalgaz aramacılığı konusunda Türkiye olarak çok önemli bir mesafe katedildiğini bildiren Bakan Bayraktar, MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin destek gemileriyle eylül sonunda da Somali'ye gideceğini belirtti.

Anlaşma Alparslan Bayraktar ve Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed'in katılımıyla imzalandı.

"Türkiye bugün çok önemli bir derin deniz filosuna sahip ülke konumuna geldi"

Anlaşma ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, "Türkiye bugün çok önemli bir derin deniz filosuna sahip ülke konumuna geldi. Denizlerde enerji aramalarını devam ettiriyor. Akdeniz'de yapılan çalışmalarının sonunda Karadeniz'de önemli bir doğalgaz keşfi yapıldı. Burada günlük 5,5 milyon metreküp üretim yapılıyor." dedi.

"Bir üretim paylaşım anlaşmasını imzaladık"

Türkiye'nin sadece kendi topraklarında değil farklı ülkelerde de enerji arayışlarına devam edeceğini söylediğini aktaran Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürü:

Somali denizinin çok önemli bir petrol ve doğalgaz kaynağı olduğunu gördüğümüz bir alan. Türkiye Petrolleri Genel Müdürü bu anlaşmaya imza koydu. Bir üretim paylaşım anlaşmasını imza etmiş olduk.

"Oruç Reis 50 kişilik ekiple Somali'ye gidecek, 5 tane destek gemisi eşlik edecek, deniz kuvvetleri iştirak edecek"

Bakan Bayraktar, Somali'deki enerji arayışı ile ilgili son durumu şu ifadeleri dile getirdi.

Türkiye, Somali offshore'unda petrol ve doğalgaz arayacak. Karadan 50 kilometre ve 100 kilometre açıkta saha bulunuyor. Sismik işlem gerçekleştireceğiz. Oruç Reis gemimizi gönderiyoruz. Bu iş sondaja ve sondaj sonrası keşifle neticelenecek. Deniz derinliği 2 bin-3 bin metre. Deniz tabanıyla birlikte 7 kilometrelik sondaj gerçekleştirmiş olacağız. 2016 yılından itibaren ortaya koyduğumuz stratejik çerçevede kendi ekipmanlarımızla bu faaliyetleri yapacak durumdayız. Oruç Reis 50 kişilik ekiple Somali'ye gidecek, 5 tane destek gemisi eşlik edecek, deniz kuvvetleri iştirak edecek.

"Deneyime sahibiz"

İlk etapta 3 boyutlu bir sismik faaliyet gerçekleşecek. Orada aylarca sürecek bir sismik çalışma yapılacak. Sonra sondaja ve keşfe dönüşecek. Böyle bir operasyonu gerçekleştirmek için ciddi bir deneyime sahip olmak lazım. Biz bu birikime sahibiz.

"İki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlayacak"

Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Abdirizak Omar Mohamed de anlaşmaya ilişkin, "Her iki ülke için de yeni bir gün. Üretim başladığında her iki ülke için de faydalı olacak. Aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkilere de katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Mohamed, Türkiye'nin 3 blokta sismik aramaya başlama kararlılığından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bunu, önümüzdeki yılın başlarında yapılacak olan keşif sondajı takip edecek." dedi.

Anlaşmaya ilişkin imzalar, TPAO Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ile Somali Petrol Otoritesi Üst Yöneticisi Abdulkadir Aden Mohamud tarafından atıldı.

"GABAR'da petrol üretim hedefi 100 bin varil"

GABAR'da petrol üretim hedefinin 100 bin varil olduğunu belirten Bayraktar bu konuda da şu bilgileri verdi:

Şu anda Gabar'da 41 kuyuda 45 bin varillik bir günlük üretime çıktık. Bu üretimi en kısa sürede 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz

Somali'de bulunan petrol yatakları

Somali'de önemli petrol yataklarının olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin petrol arama geçmişine bakıldığında açıklarda petrol arama çalışmaları 1945'te başladı ise de sömürge olmasından dolayı ilerlenemedi. 1990'lara kadar sadece 6 kuyuda çalışma yürütülen ülkede, 2010'ların başında güneyindeki Mozambik ve Tanzanya'nın açıklarında yeraltı kaynakları tespit edildi. Bu aşamada Somali açıklarının Yemen açıklarına benzeyen bir jeolojiye sahip olduğunu belirlendi. Suların altında en az 2,7 milyar varillik bir petrol yatağı olabileceği değerlendirildi.

30 milyar varillik petrol potansiyeli

Soma şirketi de o güne kadar fark edilmemiş olan üç alanda daha petrol olabileceğini duyurdu. İngiliz Spectrum Geo şirketiyle anlaşarak petrol arama faaliyetlerine hız kazandırdı. 2015'te çalışmalarına başlandı, Şubat 2019'da inceleme yapılan 122 bin kilometre karelik bir alanda, risk içermeyen 30 milyar varillik petrol potansiyeli bulunduğu belirlendi.

Ekonomi Haberleri

  1. Antalya Havalimanı'na teker koyan uçağın motorunda yangın çıktı
  2. Stanimir Stoilov: Bizim adımıza önemli bir galibiyet
  3. Balıkesir'de mermer ocağında göçük: 1 işçi öldü
Sonraki Haber