Türkiye'den doğalgaz temininde 100 milyar metreküplük LNG atılımı

BOTAŞ'ın üst üste yaptığı LNG yatırımlarıyla hedefinin "doğalgaz temininde elini 100 milyar metreküplük LNG atılımıyla güçlendirmek" olarak açıklandı.

Türkiye, doğalgaz temininde elini 100 milyar metreküplük LNG atılımıyla güçlendiriyor.

Türkiye, farklı kaynaklardan doğalgaz tedarikiyle "Türk harmanı"nı oluşturmak için çalışmalarını hızlandırırken Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), nisandan bu yana 4 farklı şirketle imzaladığı LNG tedariki anlaşmalarıyla 100 milyar metreküplük LNG atılımı yaptı.

Türkiye, doğalgaz altyapısına yaptığı yatırımlarla yıllık 80 milyar metreküp civarında gazı ulusal şebekeye verme kapasitesine ulaştı.

BOTAŞ'ın yaptığı anlaşmaların toplamına bakıldığında adı geçen yabancı firmalardan anlaşma süreleri boyunca yaklaşık 100 milyar metreküpe kadar gaz temin edilebileceği öngörülüyor.

KAPASİTE FAZLASI GAZDA DOĞALGAZ MERKEZİ OLMA HEDEFİ

Yıllık 50 milyar metreküp civarında gaz tüketen Türkiye, kapasite fazlası gazı doğalgaz merkezi olma hedefiyle ihracata yönlendiriyor.

LNG TEDARİK ANLAŞMALARI

Bu çerçevede geçen yıl BOTAŞ ile Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova gibi ülkelerin ilgili şirketleri arasında gaz ihracatı anlaşmaları imzalanırken, doğalgazda Türk harmanı oluşturmak amacıyla kaynak çeşitliliği hedeflenerek nisandan bu yana 4 farklı şirketle sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarik anlaşması imzalandı.

UMMAN İLE ANLAŞMA

BOTAŞ 2025-2035 yılları arasında doğalgaz temin etmek amacıyla Umman ile Ocak 2023'te bir LNG Tedarik Anlaşması imzaladı. Buna göre söz konusu ülkeden yıllık 1 milyon ton (yaklaşık 1,40 milyar metreküp) kadar LNG ithal edilecek.

EXXONMOBIL İLE ANLAŞMA

Şirketin mayıs ayında ise ExxonMobil ile vardığı Mutabakat Muhtırası kapsamında, ExxonMobil’in Türkiye'ye yıllık 2,5 milyon tona (yaklaşık 3,45 milyar metreküp) kadar LNG tedarik edebilmesi söz konusu.

SHELL İLE ANLAŞMA

BOTAŞ 2 Eylül'de Shell ile 18 Eylül'de TotalEnergies ile tedariki 2027 yılından başlamak üzere 10 yıllık LNG anlaşmaları imzaladı. Bu kapsamda, Shell anlaşmasında yıllık 4 milyar metreküp, TotalEnergies anlaşmasında ise yıllık 1,6 milyar metreküp doğalgazın önemli bir kısmı BOTAŞ tarafından ABD’deki üretim terminallerinden dolum yapılarak teslim alınacak, bir kısmı ise BOTAŞ’ın talebi doğrultusunda Türkiye veya Avrupa terminallerine teslim edilecek.

ANLAŞMALAR SADECE TÜRKİYE'NİN DEĞİL, BÖLGENİN TEDARİK GÜVENLİĞİNE DE KATKI SAĞLIYOR

Petrol ve Doğalgaz Platformu Derneği (PETFORM) Gaz Grubu Başkanı Gökhan Soruş, 2025'te sona erecek yıllık 21,75 milyar metreküp Rus gazı ve 2026'da sona erecek yıllık 10 milyar metreküp İran kontratı konusunda BOTAŞ'ın, gelecekteki tedarikleri güvence altına almak için girişimlerini sürdürdüğünü belirtti.

"Son imzalanan anlaşmaları incelediğimizde BOTAŞ’ın önümüzdeki dönemde bitecek Rusya ve İran kontratlarıyla birlikte tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeye yöneldiği ve ilgili kontrat miktarlarının Türkiye'de ihtiyaç duyulmadığı durumlarda ise özellikle Güneydoğu Avrupa ülkelerine bu miktarı gönderebileceği esnek anlaşmaların olduğu görülüyor." ifadelerini kullanan Soruş, Türkiye'nin bölge için bir "gaz ticaret merkezi" olmayı hedeflediğinden dolayı gelecek yıl boru hattı anlaşmalarının bazılarının yenilenmesini beklediğini kaydetti.

"TÜRKİYE GAZ ANA MERKEZİ OLACAK"

Soruş, sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye 'gaz ticaret merkezi' ana hedefiyle tüm tedarikçilerden gelecek kaynakları Türkiye'de fiyatlayarak bölgede ana aktör konumuna evrilebilir. Bu bağlamda, Türkiye son dönemde uluslararası boru hatları, LNG terminalleri ve yer altı depolama projeleriyle altyapısını oldukça güçlendirdi. İmzalanan LNG tedarik anlaşmaları Türkiye gaz portföyünün çeşitliliğini ve esnekliğini artıracak. Ayrıca BOTAŞ'ın anlaşma kapsamında yükleme limanında LNG alarak yeni LNG taşıma yetenekleri kazanacak olması da oldukça iyi bir gelişmedir. Bu tür anlaşmalar sadece ülkemizde değil, bölgede de tedarik güvenliğine önemli katkı sağlıyor.

YAZIN GÜNLÜK 150 MİLYON METREKÜPÜN ÜZERİNDE YENİDEN GAZLAŞTIRMA KAPASİTESİ

Türkiye'nin özellikle yaz aylarında tam olarak kullanılmayan günlük 150 milyon metreküpün üzerinde yeniden gazlaştırma kapasitesine sahip olduğunu ve bu nedenle kapsamlı altyapılarını daha iyi kullanmak için daha fazla LNG sözleşmesi imzalamanın Türkiye açısından mantıklı olduğunu dile getiren Soruş, "Bu olumlu gelişmelerle birlikte, Türkiye gaz piyasasında özel sektör paydaşlarının da önümüzdeki dönemde ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayabileceğine inanıyorum." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ekonomi Haberleri

  1. Abdulkadir Uraloğlu: 2024'te 4 bin 579 gemi denetlendi
  2. İstanbul'un Fatih ilçesinde 2 İETT otobüsü çarpıştı
  3. Büyükbaş hayvan kemiğinden tavuk yemi üretiliyor
Sonraki Haber