İzmir'de konutta pafta yerine ada dönüşümü önerisi

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Güleroğlu, kentsel dönüşümlerin yerinde dönüşüm değil pafta bazında, adalar bazında yapılmasının daha sağlıklı olacağını belirtti

Tarayıcınız video desteklemiyor!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kentsel dönüşümlerin o bölgenin demografik yapısını farklı bir boyuta getirilmesi için yerinde değil pafta bazında, adalar bazında dönüştürülmesi önerisinde bulundu.

İzmir'in özellikle Bayraklı, Gürçeşme, Karabağlar ve Çiğli ilçesi ile Göztepe, Mithatpaşa, Bozyaka ve Kadifekale'de eski binaların yoğunluğu açısından ciddi anlamda sorunlar yaşanabileceğini değinen Güleroğlu'na göre böylelikle yollar, parklar, bahçeler ve yeşil alanlar daha farklı kalacak ve yüksek kata izin verilecek.

"İzmir'de bina yaş ortalaması 25 yıl ve üzeri"

İzmir'de bina yaş ortalamasının 25 yıl ve üzeri olduğu belirtilirken, uzmanlar kentte kentsel dönüşümün bir an önce başlaması gerektiğini ifade etti. Güleroğlu, binaların yaşlı olmasına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

İzmir'de kentsel dönüşüme ömür yetmez ama şart.

"Bayraklı bölgesindeki binaların yenilenmesi gerekiyor"

60-65-70 yıllık binalarda vatandaşların oturmaya devam ettiğini söyleyen Başkan Güleroğlu, "Binaların yenilenmesi gerekiyor. Özellikle Bayraklı bölgesi, diğer tarafta Gürçeşme, Kadifekale, Çiğli o bölgelerde çok ciddi anlamda bu çalışmaların yapılması önemli. Eski binalar çok fazla." diye konuştu.

"Müteahhitler eskiden yarış yapıyorlardı ama şimdi girmek istemiyor"

Kentsel dönüşümde bir takım değişikliklerin yapılması gerektiğini aktaran Güleroğlu, inşaat maliyetlerinin arttığını, bu durumun vatandaşla müteahhitleri karşı karşıya getirdiğini söyleyerek, şu bilgileri verdi:

İnşaat maliyetleri gün gün artıyor. Bunlar da otomatikman vatandaşa, mal sahiplerine yansıyor. Kimisi dairesini ödeyemeden, içine giremeden dairesini satmak zorunda kalıyor. Böylece kentsel dönüşümde ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Burada hükümetimizin bu eksikleri, bu yapılması gerekenleri iyi analiz edip sıkıntıları çözebilecek, problemleri aşabilecek yeni bir düzenlemeyle vatandaşın ve müteahhidin önünü açmaları gerektiği kanaatindeyim. Müteahhitler de kentsel dönüşüme girmek istemiyor. Eskiden yarış yapıyorlardı, 'o binayı ben alayım', 'orayı ben alayım' diye. Bu ani yükselmeler, özellikle dolar endeksli olarak inşaat maliyeti hesaplandığında çok ciddi sıkıntılar oluyor.

"Yüksek kata izin verilmeli"

Güleroğlu, kentsel dönüşüm düzenlemelerinin pafta bazında yapılması gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

Kentsel dönüşümler yerinde dönüşüm değil pafta bazında, adalar bazında yapılmalı ki o bölgenin demografik yapısını farklı bir boyuta getirmeli. Yollar, parklar, bahçeler, yeşil alanlar daha farklı kalmalı. Yüksek kata izin verilmeli. Tabii ki bu da deprem yönetmeliğinin uygun şartlarında olan yerlere göre bakmak gerekiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
*
Sonraki Haber