Karbon salımını azaltıyor! İnşaatlarda kenevirin kullanılması önerildi

İTÜ, inşaatlarda doğal malzeme kullanımının faydalarını belirterek, inşaat kaynaklı emisyonların azaltılması için kenevir kullanılması önerisinde bulundu.

Türkiye'de 20 ilde endüstriyel kenevir yetiştirililiyor ve bu alanda Samsun öne çıkıyor.

Kenevirin geniş kullanım alanına inşaat da eklendi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Börte Köse Mutlu, inşaat sektöründe kenevir gibi doğal malzemelerin kullanımıyla sektör kaynaklı karbon salımının azaltılabileceğini söyledi.

Mutlu, teknolojilinin de gelişmesiyle birlikte sektörde kullanılan malzemelerle ilgili daha çevreci ürünlere yönelimin arttığını aktardı.

Mutlu, inşaat süreci, binanın yaşam döngüsü, kullanılan yapı malzemesinin üretimi ve ömrünü tamamlayan binaların yıkımı gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda inşaat sektörünün dünyadaki karbon emisyonunun ortalama yüzde 35 ila 39'undan sorumlu olduğu bilgisini verdi.

Mutlu, Türkiye için bu oranın yüzde 33'ü bulduğunu bildirdi.

"Çimento, emisyonun asıl sorumlusu"

Bir binada metrekare başına düşen karbondioksit emisyonunun yaklaşık 50 kilogram olduğunu ve bunun 7 kilogramının kullanılan malzemeden kaynaklandığını vurgulayan Mutlu, betonarme yapılarda kullanılan çimentonun, bu emisyonun asıl sorumlusu olduğu görüşünü paylaştı.

Dünyada çimento sektörünün, toplam karbon emisyonunun yüzde 8'inden sorumlu olduğunu, aktaran Mutlu, şu açıklamada bulundu:

Türkiye'de geçen yıl çimento üretimi sebebiyle 44 milyon ton karbondioksit salımı gerçekleşti. Tabii bu büyük bir rakam. Burada çimento üretiminde, ham madde başta olmak üzere, özellikle yüksek ısı gerektiren proseslere ihtiyaç olduğu için çok ciddi bir enerji sarfiyatı ve dolayısıyla karbondioksit salımımız söz konusu..

Kenevir, inşaat sektöründe kullanılabilecek doğal malzemeler arasında

Kenevirin, inşaat sektöründe kullanılabilecek doğal malzemeler arasında bulunduğunu ve sektörün karbon ayak izini düşürebileceğini ifade eden Mutlu, binalardan kaynaklı karbon emisyonunun en çok ısıtma ya da soğutma işlemleri sırasında meydana geldiğini, ısı yalıtımı açısından avantajlı bir malzeme olan kenevirin enerji verimliliği noktasında avantaj sağladığını kaydetti.

"İnşaat sektöründe dolgu ve izolasyon malzemesi olarak kullanılabilir"

İnşaat mühendisi Enes Boz ise endüstriyel kenevir kullanarak karbon negatif, kendinden ısı ve ses yalıtımlı, tuğla ve gazbeton gibi geleneksel dolgu malzemelerinin yerini alabilecek, yangına dayanıklı ve geri dönüştürülebilir bir yapı malzemesi geliştirdiğini söyledi.

Boz, malzemenin bileşenleri arasında kum ve çimento bulunmadığını, kenevir blokların endüstriyel kenevir bitkisinin sap kısımlarından üretildiğini ve blokta kum yerine kenevir kıtığı, çimento yerine de kireç kullanıldığını aktardı.

Kenevirin inşaatta kullanımı

Kenevir kıtığı, kireç ve su bir betonyer yardımıyla birleştiriliyor. Ardından kalıplara dökülüyor, sonra sıkıştırma işlemi gerçekleşiyor. Ardından kalıplar açılıyor ve o yüzey herhangi bir fırınlama işlemi gerçekleştirmeden doğal bir şekilde kuruyor. Malzemenin tek dezavantajı 10 gün süren kuruma süresi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Emlak Haberleri

  1. Rusya'dan Telegram'a 7 milyon ruble ceza
  2. Filistin Turizm Bakanı: İsrail, 7 Ekim'den beri Gazze'de 188 tarihi alanı vurdu
  3. Gazze'de can kaybı sayısı 44 bin 235’e ulaştı
Sonraki Haber