Riskli yapıların yıkılma işlemleri için yeni kararlar alındı

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanuna ilişkin yönetmelikte değişikliğe gidildi. Yeni kararla birlikte riskli yapıların yıkılması için bilgilendirme ve tahliye işlemlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli yaşanan afet, Türkiye'nin deprem riskine karşı daha etkin mücadele etmesi için zemin oluşturdu.

Deprem riski olan binaların tespiti, maliklere haber verilmesi, binaların boşaltılması, yıkım ve dönüşüme girme konuları hakkında daha hızlı ve etkin çözümler yürürlüğe giriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığı'nın, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmenliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Tebligatlar, yapının kapısına asılacak

Karara göre, riskli yapıların bir an evvel tespit edilip yıktırılması için tespit, tahliye ve yıkıma ilişkin tebligatlar, yapının kapısına asılacak, maliklere e-Devlet üzerinden bildirilecek ve muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilecek.

Riskli yapılara ilişkin tutanaklar, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın internet sayfasında da 15 gün süreyle duyurulacak.

Riskli yapının tahliye edilmesi için süre: 90 gün

Riskli yapının tahliye edilmesi ve yıktırılması için idarece 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek, aksi takdirde yapı idari makamlarca tahliye edilip yıktırılacak.

Tahliyenin engellenmesi durumunda kapılar çilingirle açılabilecek

Riskli yapının tespiti ve tahliyesinin malik veya kiracılarca engellenmesi durumunda, tespit ve tahliye için mülki amirden alınacak yazılı izinle yapının kapısı çilingirle açtırılabilecek.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı devreye girecek

Yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapının yıktırma iş ve işlemleri, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nca bizzat yaptırılacak.

Dönüşüm için çoğunluğun kararı gerekiyor

Dönüşüm uygulamaları konusunda karar, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğuyla alınacak. Yapı ruhsatı ve sözleşmelerin feshi de dahil maliklerin tamamının muvafakatiyle yapılması gereken tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğuyla yürütülebilecek.

Fesih işleminden sonra yapılacak uygulamalara hisseleri oranında paydaşların salt çoğunluğuyla karar verilecek.

Ortaklığın giderilmesi davası

Kanun kapsamındaki yapıların yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi davası açılabilecek.

Satış bedelinin eksik hesaplandığı gerekçesiyle satış işleminin yargı kararıyla iptal edilmesi durumunda, satış bedeli yargı kararında belirtilen şekilde hesaplanacak.

Bedel arasındaki fark, hisseyi alan malik tarafından hissesi satılan eski malike ödenecek.

Başkanlık, riskli yapılardaki taşınmazı satın alabilecek

Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında herhangi bir taşınmaz satılacaksa Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, bu taşınmazı öncelikle satın alma hakkına sahip olacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Emlak Haberleri

  1. Çorum'da bir binada doğalgaz patlaması
  2. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Güçlü Türkiye’nin yolu, güçlü bir tarımdan geçer
  3. Donald Trump, barıştan yana olduğunu söyledi
Sonraki Haber