Yatay mimari modeline geçti! Düzce'nin deprem direnci arttı

Deprem felaketi yaşanan bölgeler, tekrar yapılaştıklarında yatay mimariyi tercih ediyor. Düzce de yaşadığı büyük depremden bugüne geçen 24 yılda tekrar aynı acıları yaşamamak için yapılaşmasını bu yönde ilerletti.

Düzce 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'daki depremlerin ardından yatay mimari modeline geçti.

Depremin ardından yıkılan kent, yatırım ve yönetmeliklerin uygulanmasıyla olası afetlere karşı direnç kazandı.

17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki Gölcük Depremi'nden etkilenen Düzce, yaralarını sarmaya çalışırken 12 Kasım 1999'da merkez üssü Kaynaşlı ilçesi olan 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Depremler nedeniyle binalarının yüzde 60'ı kullanılamaz hale gelen ve altyapısı çöken Düzce'de, ekonomik teşviklerle ve yatay mimari modelinin hayata geçirilmesiyle afetin izleri silindi.

Depremin üzerinden geçen 24 yılda, acıların tekrar yaşanmaması amacıyla valilik, belediye ve ilgili kurumlar tarafından çeşitli uygulamalar hayata geçirildi.

Yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi

Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde yer alan kentte, özellikle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçmek için yatay kentleşme modeli uygulamaya alındı.

"Kaçağa izin yok"

Vali Selçuk Aslan, şehirde deprem bilincinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirterek, kaçak yapılaşmaya izin verilmediğini dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Emlak Haberleri

  1. Almanya'da terör örgütü DHKP-C üyelerine hapis cezası verildi
  2. Hakkari'de 35 kilo metamfetamin ele geçirildi
  3. Avrupa ülkelerinin birçoğu İsrail Başbakanı Netanyahu'nun tutuklama emrini uygulayacak
Sonraki Haber