Başıboş sokak köpeği raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu
AK Parti'de 4 bakanlığın koordinesinde hazırlanan başıboş sokak köpeği etki analiz raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulurken raporda güvenlik, sağlık ve ekonomi alanındaki risklere dikkat çekildi.
Türkiye başıboş sokak köpekleri sorunundan kurtulmak üçün gün sayıyor.
Uzun süredir tüm ülkede huzursuzluğa neden olan sorun nedeniyle onlarca can kaybı ve yaralanma yaşandı.
Özellikle çocukları hedef alan bu sokak köpeklerinin, vicdanları rahatsız etmeyecek şekilde toplatılarak kontrol altına alınması tüm toplumun ortak temennisi.
Bu kapsamda AK Parti'nin harekete geçerek başlattığı çalışmada sona gelindi.
Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı kanun teklifi kapsamında bir de etki analiz raporu hazırlandı.
3 ana başlıkta rapor
Türkiye gazetesinin haberine göre söz konusu rapor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu.
Erdoğan'ın önüne gelen rapor, mevcut kanundan kaynaklanan sebepler, sorumlu kurumların yeterince sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan sebepler ve diğer sebepler olmak üzere 3 ana başlık etrafında şekilleniyor.
"Günlük yaşantılarının kısıtlanması..."
Sokak köpeklerinin toplum güvenliğini tehlikeye attığı belirtilen raporda, “Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler başta olmak üzere insanların günlük yaşantılarının kısıtlanması, trafik kazalarının yaşanması, vatandaşların sokaklarda hayvan besleyen kişilerle kavga etmeleri sebebiyle toplumsal huzursuzluk yaşanması, çiftlik hayvanlarının telef olması, devlet kurumlarına güvenin azalması.” gibi güvenlik sorunları sıralandı.
Sorunun ekonomik boyutu
Sorunun ekonomik boyutuna değinilen kısımda ise valilik ve yerel yönetimlere açılan 88 tazminat davası olduğu, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hayvanlar tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlara 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı yapıldığı gibi bilgilere yer verildi.
Raporda, son 5 yılda iç piyasada 36 milyar liralık köpek maması üretildiği, 48 milyar liralık da köpek maması ithalatı yapıldığı ifade edildi.
20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas
Raporun en önemli başlıklarından biri olan sağlık bölümünde ise Türkiye’nin riskli duruma girdiği vurgulandı.
Raporda, son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas, 30 adet kuduz vakasının meydana geldiği bilgisi verildi.
2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 437 bine çıktığına da dikkat çekilen raporda Emniyet Genel Müdürlüğü verileri doğrultusunda vaka verileri de sıralandı.
3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm
Buna göre son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde; 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakası gerçekleştiği belirtildi.
Raporda ayrıca, bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderlerinin yaklaşık 3 bin 500, bir köpeğin yakalama maliyetinin yaklaşık 1.500, bir köpeğin kısırlaştırma maliyetinin ise yaklaşık 630 lira olduğu belirtildi.