Çalışma izni değerlendirme kriterleri güncellendi

Türkiye'ye nitelikli yatırımcı ve iş gücünün çekilmesi, yerli iş gücü arzının sınırlı kalması sebebiyle ihtiyacın karşılanamadığı alanlarda yabancı iş gücünden faydalanılması amacıyla çalışma izni değerlendirme kriterlerinin güncellendiği bildirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İş gücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 22'nci maddesi gereğince güncellenen 'Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri'nin 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uluslararası iş gücü politikasına göre yapılan değerlendirmeler sonucunda Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu iş gücünün öncelikle yerli iş gücünden karşılanması, bunun mümkün olmaması halinde ise uluslararası iş gücünün tamamlayıcı etkisinden faydalanılması esas alınmasının amaçlandığı kaydedildi.

'NİTELİKLİ YABANCILARIN TÜRKİYE'YE KAZANDIRILMASI KALKINMA BAKIMINDAN ÖNEMLİ'

Açıklamada, nitelikli yabancıların Türkiye'ye kazandırılması ve bu kişilerin sağlayacağı katma değer Türkiye'nin kalkınması bakımından önem arz ettiği vurgusu yapılarak, küresel, bölgesel ve ulusal çapta yaşanan muhtelif gelişmeler doğrultusunda Türkiye'nin küresel arenadaki konumunun yanı sıra iş gücü piyasasının dinamiklerinin ve ihtiyaçlarının zaman içerisinde değiştiği işaret edildi.

"İHTİYACIN KARŞILANAMADIĞI ALANLARDA YABANCI İŞ GÜCÜ TAMAMLAYICI MAHİYETTE"

Açıklama, şu şekilde devam etti:

"Başta 12. Kalkınma Planı olmak üzere üst politika belgelerinde çizilen çerçeve, sektör-meslek-iş temelinde yapılan analizler, sektör temsilcilerinin talepleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri, idari kayıt ve veriler ile benzeri hususlar dikkate alınarak ihtiyaçlar doğrultusunda; nitelikli yatırımcı ve iş gücünün ülkemize çekilmesi, yerli iş gücü arzının sınırlı kalması sebebiyle ihtiyacın karşılanamadığı alanlarda yabancı iş gücünden tamamlayıcı mahiyette faydalanılması, yerli iş gücüyle ihtiyacı karşılanabilen sektör-meslek-işler bakımından da koruyucu tedbirler alınması ve kayıtlı istihdamın artırılması amaçlarıyla çalışma izni değerlendirme kriterleri güncellenmiştir. Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 22'nci maddesi gereğince güncellenen 'Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri' 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.”

Yapılan yeni düzenleme kapsamında; genel değerlendirme kriterleri olarak da bilinen ‘istihdam', ‘ücret' ve ‘mali yeterlilik' kriterleri güncellenmiş, muhtelif sektör-meslek-işler için gerekli şartlar ve kriterler düzenlendiği de belirtildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Gündem Haberleri

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb'u resmi törenle karşıladı
  2. Dışişleri Bakanlığı: Lübnan'daki Türk vatandaşları için tahliye planı hazır
Sonraki Haber