Çiftçilere 'kuraklık' desteği

Kuraklık sebebiyle yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için destekleme yapılmasına karar verildi.

Giriş: 01.09.2021 - 10:24 Güncelleme:
Haber Merkezi

2021 yılında iklim faktörlerine bağlı olarak yetersiz yağış nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık yaşandı.

Birçok çiftçi, tarlalardaki ürünlerinin kurumasıyla büyük zarar gördü.

Devlet, yaşanan durum üzerine harekete geçti.

DESTEK ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

Bu kapsamda kayıtlı üretim alanlarında yetiştirdikleri ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kaybı yaşayan çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından doğrudan gelir desteği ödemesi yapılacak.

Bir defaya mahsus olarak yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek.

KARAR RESMİ GAZETE'DE

Karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlandı.

Destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ürünlerini ekmiş olmaları gerekiyor.

ÖDENECEK TUTARLAR

Verim kaybı oranı yüzde 30-39 olan çiftçilere dönüm başına 30 TL verilecek. Ürününün yarısını kaybeden çiftçiye ödenecek rakam dönüm başına 50 TL olacak. Ürününün tamamını kaybeden çiftçi için dönüm başına 100 TL ödenecek.

"CİDDİ BİR KURAKLIK DÖNEMİ YAŞIYORUZ"

Öte yandan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, geçtiğimiz günlerde katıldığı programda ülkemizde ilkbahardan bu yana şiddetli bir kuraklık dönemi yaşandığını vurgulamıştı.

Ülke olarak bu yıl iki önemli risk ve problemle karşı karşıya kaldıklarını anlatan Mehmet Hadi Tunç Tunç, "Bunlardan birincisi tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19, ikincisi ise kuraklık. İklim değişikliklerinin getirdiği riskleri ülke olarak yaşıyoruz. Şiddetli bir kuraklık döneminden geçiyoruz. Bu kuraklık tarımsal alanı çok etkiledi. Kuraklık, susuz ve kuru ortamda üretilen buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi tarımsal ürünlere zarar verdi. Bu ürünlerimizin rekoltelerinde bazı önemli olumsuz etkileri oldu. Bu da kuraklıktan kaynaklı hasarların oluşmasına sebep oldu. Bununla ilgili Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kuraklıktan etkilenen üreticilerimize ve çiftçilerimize kuraklığın oranına bağlı olarak dekara 100 liraya kadar destekte bulunulacağının müjdesini verdi." açıklamasında bulunmuştu.

"ÇİFTÇİLERİMİZİN KAYIPLARI TELAFİ EDİLECEK"

İl ve ilçe müdürlüklerinin parsel bazlı çalışmalar yürüttüklerini, kuraklık tespiti yaptıklarını belirten Tunç, "Kuraklık tespit çalışmalarının ardından kuraklığa maruz kalan üreticilere dekara 100 liraya kadar destek verilecek. Diğer verilen desteklerle birlikte üreticilere dekar başına destek 150 liraya kadar çıkacak. Çiftçilerimizin kayıpları böylelikle bir nebze telafi edilecektir." ifadelerini kullanmıştı.

SİGORTASIZ ÇİFTÇİYE AFET FONU'NDAN DESTEK

Bu çalışmanın tüm üreticiler için olduğunu da dile getiren Tunç, sözlerini şöyle tamamlamıştı:

"Üreticilerimizin TARSİM kapsamında sigortaları varsa zaten zararları oradan karşılanacak. TARSİM kapsamında olmayan diğer üreticilerimize de Afet Fonu'ndan yardım yapılacak. Bununla birlikte önümüzdeki yıl tohumlarını alabilecekler. Aslında bu adı konmamış bir tohum desteği. Biz buna 'çiftçi hasar bedeli' diyoruz. Böyle isimlendirildi ama önümüzdeki yıl 'sürdürülebilir bir tarım ve üretim devam etsin' diye verilen bir destektir.

Çiftçimiz bunu almak suretiyle tohumunu sağlayacak, önümüzdeki yıl tarlasını yeniden ekecektir. Ayrıca Bakanlık olarak yüzde 75 hibeli tohum desteklerimiz var. Bunlar da nadas alanlarının küçültülmesi ve ekilmeyen alanların ekilir hale dönüştürülmesi ile alakalı bir programdır. Bu geçtiğimiz yıl uygulandı. Bu yıl da uygulanıyor, inşallah gelecek yıl da uygulanacak. Bir karış dahi ekilmedik alan kalmaması için tohum desteklerimiz devam ediyor."

Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2025 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.