Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u ağırladı. Basına kapalı yapılan mini zirve, dünya basınında ise geniş yankı buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova ile Batı arasında yaptığı manevralarla yine başarılı olduğuna dikkat çekildi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak ikili ve uluslararası gündemdeki çeşitli konuları müzakere etmek üzere Türkiye'ye geldi.
Basına kapalı görüşme
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Lavrov'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.
Kabul, basına kapalı gerçekleştirildi.
Ziyarette Bakan Çavuşoğlu da yer aldı…
Ankara'daki zirve dünya basınında
Türkiye-Rusya ilişkilerinin masaya yatırıldığı mini zirve, dünya basınında geniş yankı uyandırdı.
Geçen yıldan bu yana devam eden savaşta tarafsızlığı ile öne çıkan Türkiye için Alman basını çarpıcı bir analiz yaptı.
Almanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politikasını analiz etti
Alman Welt gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politikasını mercek altına aldı.
“Erdoğan NATO ve Moskova'yı nasıl birbirine düşürüyor?” başlıklı haberde şu ifadelere yer verildi:
NATO toplantısında Türkiye, batılı müttefikleriyle birliğini gösteriyor ve Finlandiya'nın NATO'ya girişini kabul ediyor. Ancak kısa bir süre sonra Putin'in Dışişleri Bakanı Ankara'da kabul edildi.
"Erdoğan, yaptığı manevralarla yine başarılı oluyor"
Bu adımların 'Moskova ile Batı arasında manevralar' şeklinde yorumlandığı analizde “Erdoğan, Moskova ile Batı arasında manevralar yapıyor ve yine başarılı oluyor.” denildi.
Fransa'dan zirve takibi
Ankara'daki kritik zirveyi, France 24 anbean okurlarına aktardı.
France 24, “Lavrov, Rusya'nın ihracat engelleri devam ederse, Ukrayna tahıl anlaşmasını iptal etmekle tehdit ediyor.” dedi.
Yunan Kathimerini “Türkiye, Rusya'nın gübre ihracatı engellerini kaldırma talebini kabul etti” başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.
Bir başka Yunan gazete Protho Thema ise “Lavrov, Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Moskova'nın ABD hakimiyetinin olmadığı ‘yeni bir dünya düzeni’ istediğini söyledi” dedi.
"Yeni bir dünya düzeni" vurgusu
The Moscow Times haberinde “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov cuma günü Türkiye'ye yaptığı ziyarette Moskova'nın Ukrayna barış görüşmelerinin ‘yeni bir dünya düzeni’ yaratmaya odaklanmasını istediğini söyledi” ifadesine yer verdi.
Lavrov'un tek kutuplu dünya düzenini reddettiğini aktaran Al Jazeera ise “Lavrov'un 'Herhangi bir müzakere Rusya'nın çıkarlarını dikkate almaya dayanmalı... Yeni dünya düzeninin dayanacağı ilkeler hakkında olmalı” sözlerine yer verdi.
Armenia News ise Lavrov'un Kafkasya ile ilgili açıklamalarını öne çıkardı.
Haberde “Rusya, bölge dışı aktörlerin Transkafkasya yerleşimine müdahale etmeyeceğini umuyor” denildi.
Erdoğan ile Putin, bu yıl 5 defa görüştü
Rusya Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde uluslararası durumun ağırlaşmasına rağmen Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi diyaloğun her şeyden önce liderler seviyesinde devam ettiğini açıkladı.
Bakanlık, Lavrov’un Türkiye ziyaretinde görüşülecek meselelere dair bilgilendirme yaparken; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenli ve güvene dayalı iletişiminin sonuncusunun 25 Mart’ta olmak üzere bu yıl 5 defa telefonla görüşmek suretiyle sürdürüldüğünü, geçen yıl iki liderin 4 defa yüz yüze, 16 defa da telefonla görüştüğünü hatırlattı.
'Parlamentolar arası iş birliği yoğunlaştı'
Liderler tarafından belirlenen ikili iletişim ritminin Rus ve Türk Dışişleri Bakanları tarafından aktif olarak desteklendiğinin vurgulandığı açıklamada, diplomatik nota yoluyla Rusya-Türkiye Dışişleri Bakanlıkları Arası İstişareler Planının geçerlik süresinin iki yıl daha uzatıldığı bildirildi.
Parlamentolar arası iş birliğinin de yoğunlaştığına değinilen açıklamada, “Özellikle, Türk ortaklarımızın yardımıyla, sadece Ukrayna tahılının dünya pazarlarına arzı açısından değil, aynı zamanda uluslararası ekonomik operatörlerin Rus tarım ürünlerine ve gübrelerine erişiminin engellenmemesi açısından bu anlaşmaların kapsamlı bir şekilde uygulanmasını sağlamayı amaçlıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.