Umman Sultanı Ankara'da: Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Umman Sultanı Heysem bin Tarık'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun diplomasi trafiği sürüyor.
Umman Sultanı Heysem bin Tarık ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, Esenboğa Havalimanı'na indi.
Havalimanındaki karşılama töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ankara Valisi Vasip Şahin ve diğer ilgililer eşlik etti.
Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu'nda bir süre görüşen Erdoğan ve Bin Tarık, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.
RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan ve Bin Tarık'ın tören alanındaki yerlerini almasının ardından bando iki ülkenin milli marşlarını çaldı.
ASKERLERİ SELAMLADI
Heysem Bin Tarık, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı.
Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerlere de yer verildi, 21 pare top atışı yapıldı.
BASIN MENSUPLARINA POZ VERDİLER
Erdoğan ve Bin Tarık, merdivenlerde Türkiye ve Umman bayrakları önünde tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi.
ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK
İkili ve heyetler arası görüşmeye geçen Erdoğan ve Bin Tarık, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bin Tarık onuruna resmi akşam yemeği verecek.
Törende, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Hakkı Susmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Ankara Valisi Vasip Şahin de yer aldı.
TARİHTE BİR İLK
Türkiye'nin Muskat Büyükelçisi Muhammet Hekimoğlu, Umman Sultanı Heysem bin Tarık'ın bugünkü Türkiye ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme ve iki ülke arasındaki ilişkilere dair açıklamada bulundu.
Umman Sultanı'nın ziyaretine ilişkin Hekimoğlu, şu sözleri sarf etti:
Umman tarafından Türkiye'ye devlet başkanı düzeyinde tarihte herhangi bir ziyaret olmadı. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Umman Sultanı'nın Türkiye ziyaretini çok önemsiyor. Bunu çeşitli vesilelerle hem telefon görüşmelerinde kendisine dile getirmiş, kendisini davet etmiş hem de bizlere verdiği talimatlarla da bu hususu takip etmemizi özellikle salık vermişti. Hiç şüphesiz tarihinde ilk kez Umman'dan Türkiye'ye bir devlet başkanı düzeyinde ziyaretin gerçekleşecek olması, tarihi bir anlam ifade etmektedir.
UMMAN'IN TÜRKİYE HASSASİYETİ
Hekimoğlu, bu ziyaretin Umman açısından da çok önemli olduğuna dikkati çekerek, iki ülke arasındaki siyasi, askeri ve ticari ilişkilerin yanı sıra 3 asra yakın süredir Umman'ı yöneten el-Busaidi Ailesi'nin Türklerle akrabalık ilişkilerine çok önem verdiğini ifade etti.
Sultan bin Tarık'ın babaannesinin Türk olduğunu ve babasının da 6 yaşına kadar İstanbul'da İngiliz okulunda öğrenim gördüğünü anlatan Hekimoğlu, bu yakınlıkların Türkiye'nin arşiv belgelerinde tespit edildiğini bildirdi.
Hekimoğlu, bu bağlamda Umman ile Busaidi Ailesi'nde Türklere karşı ciddi bir sempati ve yakınlık hissi bulunduğunu kaydederek, görevi süresince aynı zamanda Umman halkının da Türkiye'ye ve Türk dizilerine teveccühü olduğunu ve Türkçeye karşı da büyük bir sevgi beslediklerini aktardı.
UMMAN
Resmi adıyla Umman Krallığı, Arap Yarımadası’nın güney doğusunda, Basra Körfezi’nde stratejik bir bölgede bulunuyor.
İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Umman, 15. yüzyılda Portekiz kolonilerinin, 16. yüzyılda Osmanlı hakimiyetine geçti.
18. yüzyıldan beri aynı haneye mensup kişiler tarafından yönetilen Umman, hiçbir zaman bir İngiliz sömürgesi olmasa da, 20.yüzyılda ülkenin İngiliz siyasi ve askeri danışmanlara olan bağlılığı arttı.
Babasını 1970’de askeri bir darbe ile devirerek yönetimi devralan Sultan Kabus’un modernleştirme politikaları ülkeyi dış dünyayla temaslarını artırdı.
İngiltere ve ABD ile yakın ilişki politikasına devam eden Kabus, komşuları ile barış içinde bir dış politika izlemeye önem gösteriyor.
Körfez İşbirliği Konseyi’nin kurucu üyelerinden olan Umman, 1971’de Arap Birliği’ne ve Birleşmiş Milletlere (BM) üye oldu.
Umman, komşusu Yemen ile yaşadığı 25 yıllık sınır sorununa 1992’de bu ülkeyle imzaladığı anlaşma ile son verdi.
Ekonomi
Ekonomisi çoğunlukla petrol ve gaz üretimine dayanan Umman’da başlıca gelir diğer Körfez ülkeleri gibi petrol ve gazdan oluşuyor.
Ülkede gelir vergisinin yüzde 12 gibi düşük bir seviyede uygulanması ve sermaye ve kar transferine kısıtlama olmaması Umman’ı diğer Körfez ülkelerine nazaran yabancı yatırımcılar için daha çekici bir hale getiriyor.
Gayrisafi yurtiçi hasılası yaklaşık 72 milyar dolar olan Umman’ın başlıca ticaret ortaklarını Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Japonya ve Hindistan oluşturuyor.
UMMAN'DAKİ BLOK 6 PETROL SAHASI
Blok 6 petrol sahası, Umman'nın Zufar kentinde yer alıyor.
Umman Hükümeti, Shell, TotalEnergies ve Tayland'ın ulusal petrol şirketi PTT Public'e ait olan Blok 6 petrol üretim sahası Umman Petrol Geliştirme Şirketi tarafından işletiliyor.
Blok 6, günlük 650 bin varil petrol üretim kapasitesiyle ülke ekonomisinin en önemli can damarlarından biri olarak görülüyor.
Umman, Orta Doğu'daki diğer ülkelere kıyasla nispeten küçük bir petrol üreticisi olmasına rağmen yine de dünyanın en yüksek petrol üretimine sahip 19. ülkesi konumunda.