İlaç fiyatlarına zam Resmi Gazete'de yayınlandı
İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan TL cinsinden euro değeri ekim ayında yüzde 23,5 arttı. Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, belirlenen euro değeri 2025 yılı için de uygulanmaya devam edilecek.
İlaç fiyatlamasında kullanılan euro kuru güncellendi.
İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan TL cinsinden euro değeri, yüzde 23,5 artırılarak 17 bin 5483 TL'den 21 bin 6721 TL'ye yükseltildi.
DEPOCU VE ECZACI KÂRI BELİRLENDİ
Bazı ilaçlar haricindeki ürünlerin perakende satış fiyatı belirlenirken uygulanacak depocu ve eczacı kâr oranları:
- Depocu kârı 328 TL’ye kadar olan kısmı için (328 TL dâhil) yüzde 8.
- Eczacı kârı yüzde 28, 328 - 657 TL arasında kalan kısmı için (657 TL dâhil) depocu kârı yüzde 6.
- Eczacı kârı yüzde 18 ve 657 TL üstünde kalan kısmı için depocu kârı yüzde 3, eczacı kârı yüzde 13 olacak.
2025 YILI İÇİN YENİ BİR DEĞERLENDİRME YAPILMAYACAK
Resmi Gazete'de yayınlanan beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasına dair kararda değişiklik yapılması hakkında Cumhurbaşkanı kararına göre, belirlenen euro değeri 2025 yılı için de uygulanmaya devam edilecek. 2025 yılı için yeni bir euro değerlemesi yapılmayacak.
Karar kapsamında gerçek kaynak fiyatı barem değerleri de euro değerinde yapılan değişiklik oranında güncellenerek fiyat korumalı ürünlerde 74.72 TL, diğer ürünlerde 39.05 TL olarak belirlendi.
"YARAYA PANSUMAN OLDU"
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, yazılı açıklamasında, Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 avro değerinin 17,54 liradan 21,67 liraya çıkarıldığını anımsattı.
Avro kurunda yüzde 23,5 artış yapıldığına işaret eden Saydan, "Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira güncel kura göre avro bugün itibariyle 37 lira seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Saydan, eczacılar için ilaçların hem bulunabilir hem de ulaşılabilir olmasının kritik olduğunu vurgulayarak, "Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkan sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini, sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.