İngiliz Mirror gazetesi yazdı: Olası bir savaşta Türkiye hangi safta yer alır?

İngiliz Mirror gazetesi, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmelerin ardından olası bölgesel bir savaş senaryosunda hangi ülkenin kime destek vereceğini yazdı. Buna göre Mirror, Türkiye'nin Rusya ve Çin ile birlikte İran'a destek verebileceği iddiasında bulundu.

Orta Doğu'da süren gerilim, İsrail'in Lübnan ve Suriye'ye saldırmasıyla farklı bir boyut kazandı.

Üstüne İran'ın İsrail'e saldırmasıyla birlikte tansiyon tavan yaptı.

Üst üste yaşanan gelişmelerin ardından bölgesel bir savaşa dönüşme durumuyla ilgili olası senaryolar da ortaya atılmaya başladı.

İngiliz basınından Mirror'ın haberine göre; İran'ın bölgedeki silahlı unsurlarına karşın İsrail'in, ABD ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu Batılı ülkelerden destek gördüğü belirtildi.

İNGİLİZLER YAZDI: OLASI BİR BÖLGESEL SAVAŞTA KİM KİMİN YANINDA?

Haberde, çatışmaların büyümesi, küresel bir savaşa dönüşmesi durumunda hangi ülkenin İsrail'i, hangisinin İran'ı destekleyeceğine ilişkin bir listeye de yer verildi.

Buna göre; ABD ile olan bağı, eski başkan Harry S. Truman'ın tanıma kararı almasına kadar uzanan İsrail, başta ABD olmak üzere geniş bir yelpazede güçlü müttefikler edindi.

İngiltere ve Avrupa Birliği'nin de İsrail'in yanında yer alacağına yönelik kesin tahminde bulunuldu.

Bu tahmin, İngiltere'nin Avrupa ülkeleri ile yoğun ticari ve askeri bağlarına dayandırıldı.

'TÜRKİYE, RUSYA VE ÇİN'LE BİRLİKTE İRAN'IN YANINDA YER ALIR' İDDİASI

Ayrıca İran konusunda İngiltere ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin, İsrail ile aynı bakış açısına sahip olduğu vurgulandı.

Diğer yandan İran'ın hangi ülkeler tarafından desteklenebileceğine de yer verildi.

"İran; İsrail'in ABD, AB ve İngiltere ittifakına karşılık olarak Rusya, Çin ve Türkiye ile bir destek ağı örmeyi başardı." ifadeleri kullanıldı.

Yine haberde, Rusya ve İran'ın Batı'dan yaptırımlara maruz kaldığı, iki ülkenin stratejik ilişkiler inşa ettiğine dikkat çekildi.

Benzer şekilde Çin'in de artan üretime karşılık enerji ihtiyacını İran aracılığıyla giderme yoluna gittiği, bu sebeple Tahran ile çeşitli anlaşma ve sözleşmeler imzaladığına vurgu yapıldı.

*
Sonraki Haber