MARLİN İDA Mavi Vatan'da! İlk tatbikatına katıldı

Milli Savunma Bakanlığı, insansız deniz aracı MARLİN'in muharip su üstü platformlarıyla DENİZKURDU-II/2024 tatbikatında ilk kez kullanıldığını duyurdu.

Türkiye'nin yerli ve milli savunma araçları havada kendini kanıtlarken, kara ve denizlerde de aynı vizyonla çalışmalar sürüyor.

Bu kapsamda ASELSAN, MARLİN S/İDA'yı üretti.

Testlerini tamamlayan MARLİN, Mavi Vatan'da ilk görevine çıktı.

İlk kez tatbikata katıldı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), insansız deniz aracı MARLİN'in muharip su üstü platformlarıyla DENİZKURDU-II/2024 tatbikatında ilk kez kullanıldığını duyurdu.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Elektronik Harp faydalı yükleri entegre edilmiş TCB 1101 MARLİN-İnsansız Deniz Aracı (İDA), 9-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı faaliyetlerine iştirak ettirilerek ilk kez fiilen muharip su üstü platformlarımız ile birlikte bir tatbikat senaryosu kapsamında görevlendirildi." denildi.

"Kriz ve çatışma ortamında bir kuvvet çarpanı olarak kullanılabilecek"

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterine 19 Ocak 2024 tarihinde alınan MARLİN İDA; DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı kapsamında, 11 Mayıs’ta Seçkin Gözlemci Günü’ne, 14-16 Mayıs’ta EH ve Keşif-Gözetleme faaliyetlerine istinaden tatbikatın Çok Tehditli Ortamda Harekât safhasına katıldı. Ayrıca Tanımlanmış Deniz Resmine katkı sağlandı.

İlk kez DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı’nda uydu üzerinden başarıyla komuta edilen MARLİN İDA ile kazanılan yetenekler, ülkemizin bu alanda NATO çapında öncül olduğunu göstererek önümüzdeki dönemde güdümlü mermili İDA’ların envantere girmesi ile birlikte bahse konu yetenek, kriz ve çatışma ortamında bir kuvvet çarpanı olarak kullanılabilecek."

MARLİN'in özellikleri:

MARLİN İnsanız Deniz Aracı, su üstü harbi ve elektronik harp görevlerini icra etmek üzere geliştirilmiş, modüler tasarımı sayesinde üzerine entegre edilebilecek farklı faydalı yük konfigürasyonları ile keşif/gözetleme, su üstü harbi, elektronik harp, üs/liman/kritik gemi-tesis güvenliği ve amfibi harekât gibi farklı görevleri de icra edebilmektedir.

Genel özellikler:

Otonom SeyirYüksek Manevra KabiliyetiAktif Stabilizasyon SistemiDinamik Konumlama SistemiSu Üstü & Elektronik Harp Kabiliyeti

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Gündem Haberleri

  1. İran’dan Yahya Sinwar açıklaması: Gençler ve çocuklar için bir model olacak
  2. NASA uyardı! Haftalarca süren internet kesintileri yaşanabilir
  3. İstanbul'dan Süper Ay manzaraları
Sonraki Haber