Mehmet Fatih Kacır: Yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran'da ABD'de
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, iki Türk astronotun katılımıyla "Yeni Uzay Görevi ve Bilim Misyonu" açıklaması yaparak Tuva Cihangir Atasever'in katılacağı yörünge altı araştırma uçuşu tarihini verdi.
Türkiye'nin ikinci astronotu Atasever, yörünge altı araştırma uçuşunu 8 Haziran'da gerçekleştirecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin astronotları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever ile Ankara’da "Yeni Uzay Görevi ve Bilim Misyonu" konulu basın toplantısı düzenleyerek yörünge altı araştırma uçuşu hakında bilgi verdi.
İkinci astronot seyahate hazırlanıyor
Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye için artık uzay bilim ve teknolojilerinde yeni bir dönem başlamıştır." diyerek, uzay çalışmalarından bilgi vererek astronot Tuva Cihangir Atasever'in uzay seyahatiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
"Yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran'da"
Kacır, toplantıda Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği deneyimin önemine değindi. Her iki Türk astronotunun da yaptığı çalışmalarla Türk gençlerine örnek olduğunu belirten Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, yörünge altı araştırma uçuşu tarihini şöyle açıkladı:
Axiom 3 görev ekibindeki 4 astronot haziran ayının başında ülkemizde bir araya gelecek.
Astronotumuz Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024'te ABD'nin New Mexico Eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek.
"Türkiye'nin uzay yolculuğunda yeni bir sayfa açtık"
"Pilotlarımız Alper Gezer Avcı ve Cihangir Atasever ile birlikte sizlerin karşısında bulunmaktan mutluluk duyuyorum." diyerek söz başlayan Bakan Kacır'ın uzay yolu çalışmalarındaki yeni gelişmelere dair anlatımları şöyle gerçekleşti:
Türk bilim tarihi açısından oldukça önemli süreçlerden geçiyoruz. Türk astronot ve bilim misyonuyla ülkemizin uzay yolculuğunda yeni bir sayfa açtık. Geride bıraktığımız 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en büyük yatırımı insan kaynağımızı yaparak Ar-Ge ve inovasyon altyapımızı güçlendirdik. Teknolojide paradigma değişimlerine odaklanarak araştırma, geliştirme ve üretim kabiliyetimizi yükselttik. Birçok alanda asırlık kalıcı kazanımlar elde ettik, inşa ettiğimiz teknoloji ekosistemi ile uzayın sunduğu sınırsız fırsatlardan yararlanmaya fazlasıyla hazır durumdayız.
"Türksat 6 A'yı 8 Temmuz 2024 haftasında uzaya göndereceğiz"
Bugün Türkiye artık kendi uydusunu geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülkedir. Görevdeki ilk yılını başarıyla tamamlayan ülkemizin metre altı çözünürlüklü ilk milli gözlem uydusu İMECE ile artık dünyanın her yerinden hiçbir kısıt olmadan görüntü alabilme kabiliyetine sahibiz. Yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6 A'yı 8 Temmuz 2024 haftasında uzaya göndereceğiz.
"Haberleşme uydusu geliştirebilen ve üretebilen 11 ülkeden biri"
Türksat 6A ile haberleşme uydusu geliştirebilen ve üretebilen 11 ülkeden biri olacağız. 4 bin 250 kilogram ağırlığında, 35 bin 786 kilometre irtifada yer sabit yörüngede görev yapacak. Milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı yüzde 81 yerlilik oranıyla üretmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.
"Milli Uzay Programı kapsamında 10 hedef"
Tüm bunlarla birlikte uzay teknolojilerinin uydularla sınırlı olmadığının farkındayız. Uzaydaki hak ve menfaatlerimizi daha güçlü şekilde koruyabilmek, küresel uzay yarışında önemli bir oyuncu olabilmek adına Milli Uzay Programımızı ilan etmiştik. Program kapsamında 10 hedef belirledik. Bu hedeflerden biri Türk Astronot ve Bilim Misyonu'dur.
"Astronot Alper Gezer Avcı'nın uluslararası uzay istasyonundaki görevini takip ettik"
Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu kapsamında önce Alper Gezer Avcı'nın uzay görevi ile ortak gururun zirveye yükseldiği zamanları yaşadık. Astronot Alper Gezer Avcı'nın uluslararası uzay istasyonundaki görevini Türk milleti olarak 7'den 77'ye coşkuyla takip ettik. Etikten biyolojiye, fizyoloji den bağışıklık sistemine kadar 13 farklı deney ile bilim camiamıza büyük katkılar sunan bu bilim misyonu, aynı zamanda gözlerindeki parıltı ile ufka bakan gençlerimize.
"Çocuklarımıza ilham kaynağı oldu"
Hayalleri dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı oldu. Bu süreçte evlerde, okullarda, iş yerlerinde uzay bilim misyonumuz konuşuldu. Toplumun her kesimi tarafından güçlü şekilde sahiplenilen misyonumuz, bu yönü ile bilim toplumu olma istikametinde ülkemiz için yeni bir başlangıç oldu.
"Alper Avcı'nın gerçekleştirdiği uzay bilim misyonu bir ilktir ama son değildir"
Alper Avcı'nın gerçekleştirdiği uzay bilim misyonu bir ilktir ama elbetteki son değildir. Türkiye için artık uzay bilimi ve teknolojilerinde yeni bir dönem başlamıştır.
"Sırada Cihangir Ata Sever'in yörünge altı araştırma uçuşu var"
Sırada diğer astronotumuz Cihangir Ata Sever'in yörünge altı araştırma uçuşu bulunuyor. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun astronotumuz. Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi'nde Elektrik Elektronik Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Ardından Milli Savunma Sanayii Şirketimiz ROKETSAN da 5 yıl süreyle Aviyonik Sistem Mühendisi olarak çalışmıştır.
"Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu için heyecanlıyız"
Değerli basın mensupları, nasıl ki Alper Avcı'nın tarihi uzay yolculuğu ile gururlandık isek Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu için de oldukça heyecanlıyız.
"Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu 8 Haziran 2024 tarihinde"
Astronot Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu 8 Haziran 2024 tarihinde, Amerika'nın New Mexico eyaletinde bulunan Space Port tesislerinden gerçekleşecek.
"Uçuş bir buçuk saatlik bir sürede gerçekleşecek"
Yaklaşık bir buçuk saatlik bir sürede gerçekleşmesi planlanan bu uçuşta astronot rumuzu taşıyacak. Yörünge altı aracı, önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 45 bin fitlik bir yüksekliğe erişecek. Ardından hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaşacak.
"7 deney gerçekleştirilecek"
Üç dakikaya yakın bir zaman sürecek bir serbest fazında, mikro yer çekimi ortamında biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar 7 deneyi icra etmek de mümkün olacak.
Astronot Mustafa Cihangir Atasever tarafından birbirinden farklı disiplinlerde gerçekleştirilecek olan deneylerin, bilim insanlarımızın yürüttükleri araştırmalara önemli kazanımlar getireceğinden şüphe duymuyoruz.