Murat Kurum: Marmara'da ilk 20 metrede artık müsilaja rastlanmıyor
Müsilajla ilgili yapılan son çalışmaları aktaran Bakan Kurum, Marmara Denizi'nin ilk 20 metresinde müsilaj bulunmadığını, sonraki 10 metrede müsilajla karşılaşıldığını aktardı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı.
Deniz salyasıyla mücadelede gelinen son aşamayı aktaran Bakan Kurum, denizdeki tüm canlılar için br seferberlik şuuru oluşturulduğunu söyledi.
Bakan Kurum, karadan, denizden ve havadan yapılan çalışmalarla Marmara Denizi'nin bir ay öncesinden daha temiz hale geldiğini aktardı.
MARMARA DENİZİ İÇİN BİRLİK OLUŞTURULDU
İklim değişikliği ve müsilaj etkileriyle Marmara Denizi'nde meydana gelen değişikliklere karşı sahada tüm birimlerle birlik oluşturulduğunun altını çizen Bakan Kurum, sevindirici haberler verdi.
Murat Kurum: Marmara'da ilk 20 metrede artık müsilaja rastlanmıyor ViDEO
"İLK 20 METREDE MÜSİLAJ YOK"
Bakan Kurum, "Marmara Denizi'nde ilk 20 metrede artık müsilaja rastlanmıyor. Sonraki 10 metrede müsilaja rastlanıyor.
Bilim insanlarımıza göre Marmara Denizi'nde yeni bir müsilaj oluşumu beklenmiyor." açıklamasını yaptı.
"İNSANLARIMIZ YÜZEBİLECEK"
Kurum, "Haziran ayında kıyılarımız, sahillerimiz tertemiz hale geldi. Bu da insanlarımız yüzebilecek, gezebilecek anlamına geliyor. Görüntü, koku, müsilaj kaynaklı kirlilikler bertaraf edilmiş durumda." dedi.
ATIK SU ARITMA TESİSLERİNDE İNCELEMELER
Önceki toplantıda alınan kararlara ve gelinen aşamaya değinen Kurum, şu bilgileri verdi:
"Geçtiğimiz toplantıda 14 alt çalışma grubu kurma kararı almıştık. Alt çalışma gruplarımızın yaptığı çalışmalarla 445 evsel, kentsel ve endüstriyel atık su arıtma tesisi yerinde incelendi. Mevcut durumlarını tespit ettik, ihtiyaçlarını belirledik. Kirlilik yüklerini ortaya koyduk. Marmara'da tüm günlük toplam 5,7 milyon metreküp atık su oluşuyor. Bunun da yüzde 90'ı kentsel atık sulardan oluşuyor. Bu havzada 246 kentsel atık su arıtma tesisi mevcut. Doğal arıtmalar hariç 211 tesisi yerinde inceledik. Sonuç olarak 445 tesisin 244'ünde herhangi bir revizyona ihtiyacımız yok. 46 tesisin arıtma kapasitesini hemen artıracağız. 66 tanesini hızlıca bakım ve onarıma alacağız, 26 tesisimizi 3 yıl içinde hemen yeniden yapacağız."
"175 İŞLETME VE 11 GEMİYE 23,5 MİLYON LİRA CEZA UYGULADIK"
Kurum, Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerde denetimlerin sürdüğünü ve bugün itibarıyla 2 bin 517 atık su numunesi alındığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Yapılan denetimler kapsamında 2 bin 517 adet atık su numunesi aldık. Bu numuneleri, analizleri yapılmak üzere Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuvarı ile yetkili çevre laboratuvarlarına gönderdik. Yaptığımız denetimlerle 175 işletme ve 11 gemiye toplamda 23,5 milyon lira ceza uyguladık. 52 işletmeyi de çevre mevzuatına aykırı fiilleri nedeniyle faaliyetten men ettik. Tarım ve Orman Bakanlığımızla 7 ilimizde toplam 53 proje alanındaki 128 bin hektar araziyi sulamak için modern sulama sistemlerini hayata geçirmek üzere yüzde 50 hibe desteği hayata geçirilecek. DSİ bölge müdürlüklerimizle de derelerin getirdiği kirliliği engellemek için yapay sulak alan bölgeler oluşturulması başlatıldı."
BALIKÇILARA DESTEK
Bakanlığa ulaşan 9 talebin Bilim ve Teknik Kuruluna sunulduğunu ifade eden Kurum, Marmara Denizi'ndeki küçük ölçekli balıkçılara verilecek desteği 2 bin-2 bin 900 liraya çıkardıklarını bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme sonucunda yüzme suyu alanlarında herhangi olumsuz bir sorunla karşılaşılmadı. Vatandaşlarımız rahatlıkla denize girebilirler, balık yiyebilirler. Bugün Marmara Deniz'i yüzeyindeki müsilaj yok denecek durumda." dedi.
DENETİM ÇALIŞMALARI
Müsilaj probleminin başladığı günden bu yana 234 istasyonda 40 gün boyunca çeşitli derinliklerde tarama ve araştırma yapıldığını belirten Kurum, "İlk 20 metrede artık müsilaja rastlanmıyor. Sonraki 10 metrede müsilaja rastlanıyor. Orta kademede müsilaj sıkışmış durumda. Bilim insanlarımız Marmara Denizi'nde yeni bir müsilaj oluşumunu beklemediklerini ifade ediyorlar." diye konuştu.
ENDÜSTRİYEL TESİSLERDEKİ SULAR
Kurum, Marmara Denizi'nin tamamını koruma alanı olarak belirlemenin önemine işaret ederek, şunları söyledi:
"Önceki toplantımızda gerekli çalışmaların 2021 sonuna kadar tamamlanacağını belirtmiştik. Çevre ve Tabiat Varlıkları Kurulu, Üniversiteler ile Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından çalışmalar tamamlanacak, tespitler bitecek. Arıtılmış atık suların yeniden kullanımı için gereken ilave yatırım ihtiyaçlarının desteklenmesine karar vermiştik. Endüstriyel tesislerdeki suyun tekrar kullanılmasına yönelik, bertaraf sularının soğutularak yeniden kullanılmasına yönelik adımlarımızı da atmış olacağız."
Sıkılaştırılmış denetim çalışmalarına değinen Kurum, "1 Haziran-13 Temmuz arasında bakanlığımızca yetki devri yapılan kurumlarımız aracılığıyla toplam 4 bin 412 deniz kirliliği denetimi yaptık. 11 gemiye 2,5 milyon lira ceza uyguladık." diye konuştu.
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol