Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

2024 Nobel Barış Ödülü, "nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmalarından dolayı Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi.

2024 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi belli oldu...

Norveç Nobel Komitesi, Hiroşima ve Nagazaki'ye düzenlenen atom bombası saldırısından kurtulan savaş mağdurları Hibakusha’lardan oluşan Nihon Hidankyo (Japonya Atom ve Hidrojen Bombası Mağdurları Örgütleri Konfederasyonu) adlı örgütün, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdiği çabalardan ötürü ödüle layık görüldüğünü duyurdu.

Komiteden yapılan açıklamada, "Hibakusha’lar, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdikleri çabalar ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları için Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü" ifadeleri kullanıldı.

Atom bombası saldırılarından sağ kurtulanlar "Hibakusha" olarak nitelendiriliyor.

ATOM BOMBASINDAN SAĞ KURTULANLARIN ÇATI ÖRGÜTÜ

ABD’nin 1945 yılında Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine gerçekleştirdiği atom bombası saldırılarından kurtulanların çatı örgütü olan Nihon Hidankyo, Japonya'nın 47 eyaletindeki Hibakusha'ları temsil ediyor.

Örgütün yetkili ve üyelerinin tamamını Hibakusha’lar oluşturuyor. Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın verilerine göre Mart 2024 itibarıyla Japonya'da 106 bin 825 Hibakusha bulunuyor.

BU YILIN DİĞER KAZANANLARI

Bu yıl Nobel Kimya Ödülü'nü David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada; ikisi ABD'li, biri İngiliz üç bilim insanının, proteinlerin yapıları üzerine yaptıkları araştırmalar nedeniyle bu ödüle layık görüldükleri duyuruldu.

Nobel Fizik Ödülü, yapay zekânın bir alt dalı olan makine öğrenimi alanındaki çalışmalarıyla ABD'li John Hopfield ve Kanadalı Geoffrey Hinton'ın oldu.

ABD'li bilim insanları Victor Ambros ve Gary Ruvkun da "mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi" alanındaki çalışmalarından dolayı Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı. Nobel Edebiyat Ödülü ise Güney Koreli yazar Han Kang'a verildi.

YAKLAŞIK 1 MİLYON DOLARLIK PARA ÖDÜLÜ DE VAR

Han, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk Güney Koreli oldu. 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nün sahibi 14 Ekim Pazartesi günü açıklanacak.

Norveç'in başkenti Oslo'da takdim edilecek Nobel Barış Ödülü dışındaki ödüller, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek törenlerle bu yılki sahiplerine verilecek.

Ödül kazananlara ayrıca 11 milyon İsveç Kronu (Yaklaşık 1 milyon dolar) para ödülü verilecek.

Gündem Haberleri

  1. Köfteci Yusuf, hakkındaki domuz eti iddialarına cevap verdi
  2. AK Parti, Filistin'in Geleceği Konferansı'na ev sahipliği yapacak
  3. Özgür Özel: İktidarı, erken seçime zorlamak durumundayız
Sonraki Haber