Numan Kurtulmuş'tan anayasa mesajı
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama dönemi öncesi yaptığı açıklamada, anayasanın ilk dört maddesini tartışmaya açmanın zaman kaybına neden olduğunu belirtti.
30 Temmuz tarihinde tadilata alınan Türkiye Büyük Millet Meclis'inde onarım işlemleri tamamlandı.
Meclis, 1 Ekim'de kapılarını açmaya hazırlanıyor.
2 aylık aranın ardından yoğun mesaisine başlayacak olan meclisin yeni yasama yılında en önemli başlığının ekonomi olduğu açıklandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama yılı öncesi, bazı açıklamalarda bulundu.
1'inci ve 2'nci yasama yıllarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Numan Kurtulmuş, hazırlıkları süren yeni yasaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
YENİ YASA AÇIKLAMASI
Yeni bir anayasa yapılmasının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sorumluluğu olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:
Son görüşmelerimizde hiçbir parti kategorik olarak kapıyı kapatmadı, ‘biz müzakereye kapalıyız’ demedi. Tabii anayasa yapım sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için siyasetteki diyalog zemininin de sağlıklı işlemesi lazım.
"ANAYASA SÜRECİ İÇ POLİTİKALARA KURBAN EDİLMEMELİ"
Kurtulmuş, anayasa sürecinin iç politikadaki tartışmalara kurban edilmemesi gerektiğinin altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:
Bazı siyasetçilerimiz maalesef yanlış cümleler kuruyorlar, yanlış şeyler söylüyorlar; ‘Meclis Başkanı’nın elinde hazır bir anayasa var, dolaşıyor, partileri ikna etmeye çalışıyor’ diye. Külliyen yanlış! Eğer kasıt varsa külliyen yalandır. Bir madde dahi hazır bir şey yok. Aksine diyoruz ki, bütün partiler, kendi politik kimlikleri çerçevesinde görüşlerini dile getirsin.
"İLK DÖRT MADDE TARTIŞMASI ZAMAN KAYBIDIR"
Açıklamalarını sürdüren Kurtulmuş, uzun süredir gündeme gelen anayasanın ilk dört maddesi konusuna da değindi.
Siyasi partilerle yaptığı ilk tur görüşmelerde ilk dört maddeye ilişkin herhangi bir talep gelmediğini ifade eden TBMM Başkanı Kurtulmuş, su açıklamalarda bulundu:
İlk dört madde tartışması, lüzumsuz yere vakit kaybetmektir. Meclis'te temsil edilen partilerin çoğunluğu hatta tamamına yakını ilk dört maddeyle ilgili en ufak bir problemleri olmadığını ısrarla söylüyor. Dolayısıyla ilk dört madde konusu gündeme gelmeyecektir.
"BU VATANIN BEKÇİSİ 1920'DEN BERİ TBMM'DİR"
İlk dört maddenin tartışma konusu olarak gündeme gelmeyeceğinin altını çizen Kurtulmuş, şöyle devam etti:
Nihayetinde anayasa yapmak bir aritmetik meselesi. Meclis'in kahir ekseriyeti ilk dört maddeyi tartışmayı uygun görmüyorsa bu ısrarla gündeme getirmek lüzumsuz bir zaman kaybıdır. Sanki böyle bir tartışma varmış gibi ilgili ilgisiz herkes topa giriyor ve bunun üzerinden vatan bekçiliğine soyunuyor.
1920’den beri bu vatanın bekçisi, egemenliğin kayıtsız, şartsız sahibi olan Türk Milleti ve onun yetkilendirdiği TBMM’dir.
"İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR"
Siyasi partilerle bir tur daha görüşme sağlanacağını belirten Meclis Başkanı, iç tüzük değişikliğine de değinerek şunları söyledi:
Meclis başkanı seçildiğimde ilk konuşmamda söylemiştim. İç tüzük değişikliğine de ihtiyaç var. Mesela komisyonların isimlerinin değiştirilmesinden, Meclis'in haftalık müzakere süreçlerinin yeniden dizayn edilmesine kadar bir sürü alanda değişiklikler yapılabilir.
Bu konuyu da hemen Meclis başlar başlamaz parti gruplarıyla müzakere edip onların gündemine taşıyacağım.
"PARTİLER ORTAK NOKTADA BULUŞURSA DEĞİŞİKLİK YAPILIR"
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna cevap veren Meclis Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bazı revizyonlara gidilebilir.” şeklindeki sözlerini hatırlatarak şu cümleleri kurdu:
Öncelikle temel prensipleri koyarak; denge denetim işlevlerinin sağlanması, güçler ayrımının çok hassas bir şekilde korunması, hatta yargı üst yönetiminin yeniden düzenlemesi gibi birçok konuda teklifler gelebilir.
Bu teklifler gündeme geldikçe müzakere edilir. Eğer partiler ortak bir noktada buluşursa değişiklik yapılır. Birtakım revizyon ihtiyaçlarının olduğu aşikardır.