Numan Kurtulmuş'tan Anayasa'nın ilk dört maddesi yorumu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa değişikliği hakkında yaptığı açıklamada değiştirilemez ilk dört maddedeki bazı tabirlerin değişmesi gerektiğini söyledi.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışındaki konuşmasında Anayasa değişikliği hakkında konuştu.

Kurtulmuş, "Anayasada sadece metnin değiştirilmesinin yeterli olmayacaktır. 1961 ve 1982 Anayasalarında var olan birçok maddenin değişmesine rağmen hala “darbeci”, “seçkinci” ruh Anayasa maddeleri arasında gizlidir" ifadelerini kullandı.

"DEVLETİN ÜLKESİ OLMAZ"

Numan Kurtulmuş'un açıklamasında, Anayasa'nın 'değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez' ilk 4 maddesine de değinirken şu ifadeleri kullandı:

"Madde 3’teki “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” tabirinin de değişmesi gerekir. Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

"İMTİYAZ VE İSTİSNALARIN ORTADAN KALDIRILMASI LAZIM"

Yine önümüzdeki dönemde bu Anayasa’nın mutlaka imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması lazım. Çok açık söylüyorum, demokrasinin en büyük düşmanı imtiyaz ve istisnalardır. İmtiyaz ve istisnalar seçkinci gruplara ya da birtakım avantajlı gruplara kamunun gücünü, milletin imkanlarını aktarmak demektir.

Dolayısıyla bu anayasa yapım sürecinde, istisna ve imtiyazların ortadan kaldırılması ve tam manasıyla demokratik kuralların herkes için eşit, adil, demokratik kuralların ortaya konulması ve bu çerçevede demokratik kurumların da millet egemenliği anlayışı çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi gerekir.

"İDEOLOJİDEN ARINMIŞ BİR ANLAYIŞ..."

Anayasanın ideolojiden arınmış, halkın ihtiyaç ve taleplerine cevap veren, milletin menfaatlerini, milli birliği ve beraberliği koruyan bir anlayışla yazılması şarttır.

Bu Meclis, anayasa yapma yetkisine, yeteneğine sahip değildir’ diyenlerin sözleri antidemokratik sözlerdir. ‘Çünkü bu Meclis, kurucu bir Meclis değildir’ diyenlerin acaba kurucu meclislerinden kastı, askerlerin postalları altında oluşturulmuş, tankların paletlerinin şakırtıları içerisinde oluşturulmuş bir Meclis midir?"

Gündem Haberleri

  1. İsrail, El-Amel Hastanesi yakınlarında sivillere saldırdı: 3 ölü, 16 yaralı
  2. Nijerya'da çete mensuplarının silahlı saldırısında 7 çiftçi öldü
  3. Tottenham, Manchester City'e gol oldu yağdı
Sonraki Haber