SON DAKİKA! DEM Parti'nin 'Öcalan' başvurusuna Bakan Tunç'tan yanıt
DEM Parti'nin 'Öcalan' başvurusunu değerlendiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, geçen hafta dilekçenin ulaştırıldığını bildirerek "Makul süre içinde cevap verilecek" açıklaması yaptı.
DEM Parti, geçtiğimiz günlerde Abdullah Öcalan ile görüşme talebinde bulunmuştu..
TBMM Kadına Karşı Şiddeti ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan DEM Parti'nin talebi sonrası beklenen yanıt geldi.
Değerlendirmenin devam ettiğini aktaran Bakan Tunç, başvuruya makul bir süre içerisinde yanıt verileceğini bildirdi.
"DEĞERLENDİRMEMİZ DEVAM EDİYOR"
Tunç, DEM Parti'nin terörist başı Öcalan ile görüşme dilekçesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "DEM Parti’nin dilekçesi 26.11.2024 tarihinde ulaştı. Değerlendirmemiz devam ediyor. Makul süre içinde cevap verilecek" ifadesinde bulundu.
ELEKTRONİK KELEPÇE DEĞERLENDİRMESİ
DEM Parti sorusunu yanıtlayan Bakan Tunç aradından başka soruları da cevaplandırdı.
Elektronik kelepçe konusunda ise Tunç, şu sözleri sarf etti:
Elektronik kelepçe uygulaması önce 15 ilde pilot olarak başlamıştı. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde teknik yöntemlerle takip, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişinin şiddet uygulanması muhtemel olan kişiye yaklaşıp yaklaşmadığının elektronik kelepçe ve takip edilmesine yönelik bir sistem. Denetimli serbestlik kapsamında mevcutta 927 kişi bulunuyor. Elektronik olarak takibi yapılan bin 500 kapasite var.
"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇIKILMASI 6284 SAYILI KANUNUN UYGULANMASINA ENGEL DEĞİL"
İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik soru üzerine ise Bakan Tunç, şöyle dedi:
İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldıktan sonra tabii İstanbul Sözleşmesi hükümler imzacı devletlere kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve ana hatlarıyla bir takım hükümler yüklüyor. Ama bizim 6284 sayılı kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanunumuz asıl somut neler yapılması gerektiğini ve kanunla belirleyen düzenleme. Aslında İstanbul Sözleşmesi'nin çok daha ötesinde uygulamaya yönelik ve daha etkin bir düzenleme. Dolayısıyla burada İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması 6284 sayılı kanunun uygulanmasına engel değil. Daha ileri bir düzenlemeyi biz gerçekleştiriyoruz ki İstanbul Sözleşmesi'ni birçok Avrupa ülkesi imzaladığı halde yürürlüğe de koymadılar. Baktığımız zaman Macaristan, Letonya, Litvanya, Birleşik Krallık, Moldova, Slovakya, Ukrayna, Bulgaristan, Ermenistan yani bu konuda görüş birliği de yok Avrupa ülkeleri arasında. Her ülkenin kendi bir takım maddelere koyduğu çekinceler var. Önemli olan bunun uygulanması diye düşünüyoruz.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK ÇALIŞMA
Tunç, Ankara Üniversitesi'nin suç failleri profili üzerinden kadına yönelik şiddetin araştırılmasıyla ilgili Adalet Bakanlığı'yla çalışma yaptığını belirterek, son olarak şöyle konuştu:
Yüksek oranda büyük şehirlerde yaşamlarını sürdürmüş olan faillerin, büyük şehirde yaşamanın getirdiği ekonomik ve sosyal zorluklardan etkilenmiş olabileceği, faillerin çoğunluğunun sahip olduğu düşük eğitim seviyelerinin düşük kontrol edilen öfke düzeyleriyle ilişkilendirildiği, eğitim düzeyle ilişkili olarak çoğunlukla hizmet sektöründe nitelik gerektirmeyen işlerde ve işçi statüsünde çalıştıkları, çalışma durumlarıyla öfke düzeyleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edildi.
Ekonomik durumunu çok kötü olarak nitelendiren katılımcıların öfke düzeylerinin en yüksek düzeyde olduğu katılımcıların çoğunluğunun daha önce tutuklanma ve cezaevine girme deneyimi yaşamışlar. Bu kişilerin bir suç döngüsü içinden çıkamadıklarının düşünüldüğü, katılımcılardan çoğu zaman alkol kullanıldığını söyleyenlerin içte tutulan öfke düzeylerinin yüksek olduğu, katılımcıların yaşadığı ve uygun bir tedavi almadıkları psikolojik sıkıntıların öfkenin dışa vurulmasına etki ediyor.
Katılımcıların psikolojik tedavi ve ilaç kullanımının çok az bir düzey olduğu, olumsuz yaşam deneyimleri olan katılımcıların çözülememiş psikolojik sorunlarının olduğu, olumsuz yaşam deneyimlerinin katılımcıların psikolojik iyilik hallerini etkilediği, katılımcıların yaşamlarının bir döneminde mutlaka şiddetin olduğu, şiddete maruz kalabildiği gibi şiddete tanık da oldukları, çocukluğunda aile içinde şiddeti deneyimleyen katılımcıların kendi evliliklerinde de şiddeti bir araç olarak kullandıkları şeklinde Ankara Üniversitesi'yle yapılan bir araştırmanın sonuçlarında ifade edilen hususlar.
NE OLMUŞTU
Geçtiğimiz günlerde grup toplantısında konuşan Bakırhan, İmralı'ya gitmek üzere Adalet Bakanlığı'na başvuru yapılacağını açıklamıştı.
Tuncer Bakırhan açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:
"ÖCALAN'LA GÖRÜŞMEK İÇİN ADALET BAKANLIĞI'NA BAŞVURACAĞIZ"
Bugün de konuşuldu bizden önce MHP Grubu'nda. Ama emin olun biz hazırlıklarımızı yapmıştık. Demek ki çözüme dönük akıl bazen aynı işliyor. Biz Tülay Eşbaşkanımızla birlikte İmralı’da Öcalan’la görüşmek için bugün Adalet Bakanlığı'na başvuracağız.
BAŞVURU YAPILDI
Tuncer Bakırhan'ın sözlerinin ardından, Adalet Bakanlığı'na DEM Parti tarafından başvuru yapılmıştı.