Yetkisiz çakarlı araç kullananlar için yeni düzenleme TBMM'de kabul edildi
Son dakika haberine göre, yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı..
Yetkisiz çakar kullanımı, trafikte yıllardır en çok şikayet edilen sorunlardan biri olarak gündemdeydi.
Özellikle büyükşehirlerin yoğun trafiğinde, kendilerini resmi görevli gibi göstererek emniyet şeritlerini ihlal eden veya sivil araçlardan yol isteyen kişiler vatandaşların tepkisini topluyordu.
Bu soruna çözüm getirmek amacıyla hazırlanan, yetkisiz çakar kullanımına ve ateşli silahlara yönelik cezaların artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
RUHSATSIZ SİLAH TAŞIMAYA HAPİS CEZASI
Düzenleme ile ruhsatsız silah taşıyan, satın alan veya bulunduranlara verilen hapis cezasının üst sınırı 4 yıla çıkarıldı.
Silah parçalarını yasa dışı yollarla ülkeye sokan veya satanlara ise 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Ateşli silaha dönüştürülen kurusıkı silahları taşıyan ya da bulunduranlar da, 4 yıla kadar hapis cezası ile karşılaşacak. Bulundurulan silah parçalarının sayı ve niteliğine göre ceza 8 yıla çıkartılabilecek.
YETKİSİZ ÇAKAR KULLANIMINA 96 BİN TL CEZA
Düzenleme ile ayrıca, trafikte yetkisiz çakar kullanmanın cezası da caydırıcı hale getirildi.
Para cezası 15 kat artırılarak 96 bin liraya yükseltildi.
Ayrıca araç, bir ay boyunca trafikten men edilecek,, sürücünün de ehliyetine aynı süre için el konulacak.
BEKÇİYE ÜST ARAMA YETKİSİ
Çarşı ve mahalle bekçisi, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, kişiyi elle dıştan; araçların ise dışarıdan bakıldığında içerisi görünen bölümlerini kontrol edebilecek.
Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na üye emniyet tekşilatı mensuplarının ölümleri halinde mirasçılarına emeklilik, maluliyet ve ölüm yardımı verilecek.
En az bir yıldan beri faaliyette bulunan dernekler lokal açabilecek; federasyon ve konfederasyonlarda bu şart aranmayacak.
Araç kiralama şirketleri kiralama işlemlerine ilişkin belgeler ve araçların GPS kayıtlarını 3 yıl süreyle saklayacak.