Yılmaz Tunç'tan yeni anayasa vurgusu: Bu konuda herkes hemfikir
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'yeni anayasa' tartışmalarına ilişkin konuştu. Tunç, "Son tartışmaları da dikkate aldığımızda, yeni anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Bu konuda herkes hemfikir" dedi.
Yargıda yetki tartışması krizi sürüyor...
Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki hukuki gerilim, Anayasa Mahkemesi’nin 'hak ihlali' kararıyla tırmandı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği kararı adeta yok sayan AYM’nin bu kararı, yeni bir krize kapı araladı.
Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan dosya, mahkeme tarafından karara bağlanması için Yargıtay’a gönderildi ve bu aşamada hukuk krizi patlak verdi.
Yargıtay, Can Atalay kararında yetkisini aştığı gerekçesiyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Yeni anayasa ihtiyacı
Yargıda bu kriz yaşanırken yeni anayasa ihtiyacı ise bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu.
Bakan Tunç'tan açıklama
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'yeni anayasa' tartışmalarına ilişkin konuştu.
"Yeni anayasaya ihtiyacımız olduğu açık"
Ankara'da 10'uncu Yılında Arabuluculuk Programı'na katılan Bakan Tunç, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasının yeni anayasa ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi.
Bakan Tunç açıklamasında şunları söyledi:
Son tartışmaları da dikkate aldığımızda, yüksek mahkemelerde görüş ayrılıklarının da ortaya çıktığını düşündüğümüzde yeni anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Bu konuda herkes hemfikir.
"Bu bizim milletimize olan borcumuz"
Bakan Tunç, yargıda birliğin sağlanması, askeri yargının ortadan kaldırılması, sıkıyönetim uygulamalarının Anayasa'dan çıkarılması gibi demokratik reformların daha önce hayata geçirildiğini anımsatarak şöyle konuştu:
Anayasamızda gerçekleştirdiğimiz reformlar elbette ki darbeci ruhu ortadan kaldırmaya yetmedi. Anayasamızdan bugüne kadar 184 değişiklik gerçekleştirdik. 176 madde var, madde sayısından daha fazla değişiklik söz konusu. Gerek 2010- 2017, gerek Avrupa Birliği Uyum Süreci için önemli düzenlemeler ve değişiklikler gerçekleştirildi. Birbiriyle çelişen hükümler bugün bazı sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Dolayısıyla Türkiye'nin son tartışmaları da dikkate alındığında, yüksek mahkemelerimiz arasındaki görüş farklarının da ortaya çıktığını düşündüğümüzde, burada yeni bir anayasaya, demokratik, kuşatıcı, o maddeler arasındaki çelişkileri ortadan kaldıracak yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Herkes yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu hep ifade ediyor. TBMM'de grubu bulunan partiler ve Meclis dışındaki partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının, baroların, üniversitelerin görüşleri alınarak parlamentoda bir uzlaşmayla yeni bir anayasayı yapmak mecburiyetindeyiz. Bu bizim milletimize olan borcumuz.