Yunanistan eski başbakanı Çipras, Koç Üniversitesi'nde mezuniyet törenine katıldı

Koç Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katılan ve ülkeyi iflasa sürüklemesiyle bilinen Yunanistan eski başbakanı Aleksis Çipras, konuşmasını Komünist Parti sloganı olan 'Boyun eğme' sözleriyle bitirdi.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Koç Üniversitesi’nin 30. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni, Rumelifeneri Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlayan 1488 öğrencinin mezun olduğu törene çok sayıda kişi katıldı.

Çipras törende konuştu

Törenin bu yılki konuk konuşmacısı, Yunanistan eski Başbakanı Aleksis Çipras oldu.

Şeref Doktorası takdim edildi

Çalkantılarla dolu bir dönemde değişimin mimarlarından olduğu, liderliği boyunca kapsayıcı ve adil bir toplum yaratmayı amaçladığı için Aleksis Çipras’a Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında Şeref Doktorası takdim edildi.

Gençlere tavsiyede bulundu

Törende konuşan Yunanistan eski Başbakanı Aleksis Çipras gençlere verdiği tavsiyelerde şunları söyledi:

Bir şeyleri değiştirme gücüne sahip olmanın elbette zorlukları vardır. Hayattaki amaçlarınızı gerçekleştirmek elbette önemlidir. Ancak, zorlukların en büyüğü sahip olduğunuz gücü nasıl kullandığınızdır: Başkalarını dinleyecek sabrı gösterecek misiniz? Başarısızlıklarınızı kabul edecek cesaretiniz olacak mı? Kendinizden daha zayıf olanlarla dayanışma içine girebilecek misiniz? Pek çok kez başarılı, pek çok kez de başarısız olacaksınız. Etrafınızdaki dünya değiştikçe nasıl gelişim göstereceğinizi ve hangi ilkeleri savunduğunuzu her zaman düşünmelisiniz.

Nazım Hikmet'ten alıntı yaptı

Konuşmasında Nazım Hikmet'in şiirinden bir dizeyi de hatırlatan Aleksis Çipras, "Ünlü şairiniz ‘En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır’ diyordu. İşte Doğu Akdeniz tam da bu deniz olmalı. Karşılıklı egemenliğimize ve egemenlik haklarımıza saygı denizi. Bir barış ve iş birliği denizi." dedi.

"Boyun eğmeyin"

Gençlere cesur olmalarını tavsiye eden Aleksis Çipras, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Bundan tam bir yıl önce, partimin genel başkanı olarak 15 yıl boyunca görev yaptıktan sonra siyasetin ön saflarından ayrılma kararımı kamuoyuna açıkladım. Birkaç gün sonra Atina'nın merkezi bir caddesinde yürürken genç bir Türk yanıma geldi ve bana pes etmememi söyleyerek beni hayli şaşırttı. ‘Türkiye’de bizim bir sözümüz vardır’ dedi: ‘Boyun eğme!’ Bunu her zaman hatırlayacağım. Uğruna savaşmak zorunda kalacağınız her şey için: hayatlarınız, ülkeniz, aileleriniz ya da geleceğiniz için. İlkelerinizi korurken gelişmeye devam etmelisiniz. Ve şunu asla unutmayın: 'Boyun eğmeyin!'

Aleksis Çipras kimdir?

1974 doğumlu Aleksis Çipras, lideri olduğu radikal sol SYRIZA'nın 2015 Ocak seçimlerini kazanmasıyla Yunanistan'ın en genç ve sosyal demokrat PASOK'un dışında ilk solcu başbakanı sıfatını kazandı.

2010'da başlayan Ekonomik krizin yarattığı öfke dalgaları, yüzde 4 oranındaki SYRIZA'yı yüzde 35'lere yükselterek iktidara getirdi.

Genç, dinamik ve güler yüzlü görünümüne karşın özellikle Avrupa Birliği'nin (AB) Yunanistan'a dayattığı sert ekonomik önlemlerine karşı çıktı.

Bu nedenle iktidara geldiği aynı yılın Temmuz ayında AB şartlarına karşı düzenlenlediği halk oylamasını yüzde 65 ile kazandı. Fakat sonrasında AB şartlarını kabul etti. Aynı yılın Eylül ayında ilan edilen genel seçimleri ikinci kez önde bitirdi.

Ancak 300 sandalyelik parlamentoda 151 milletvekili çıkaramadığı için sağcı Bağımsız Helenler (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurdu.

Yunanistan'ı iflasa sürükleyen reformlar

Tarihler 7 Temmuz 2015'i gösterirken Çipras'ın başında olduğu hükümet ülkeyi krizden çıkarmak için yeni ekonomik reformları hayata geçirdi.

AB'ye blöf yaparak 'Grexit' adı verilen AB üyeliğinden ayrılmayı açıklayan Çipras'ın resti Birlik tarafından kabul görmedi.

AB'ye blöf yaptı

IMF ile AB'den alacağı yeni kredilerle iflas eden ekonomiyi yeniden toparlamayı hedefleyen Çipras'ın dayatmalarına AB üyeleri karşı çıktı.

Sert bir müzakereci olarak tanınan dönemin Almanya Ekonomi Bakanı Volfgang Schauble'nin, "Peki o zaman, biz size 50 milyar euro hibe edelim, siz Euro'yu da AB'yi de terk edin, başınızın çaresine bakın" sözü manşetlere taşınmıştı.

Çipras'ın AB karşısında diz çökmeye hazırlandığını sezen Ekonomi Bakanı Varufakis istifasını verecek ve Çipras'ı korkaklıkla suçlayarak hükümetten temelli ayrılacaktı.

Çünkü Varoufakis sonuna kadar AB'ye karşı oynanan "blöfün" tutacağına; AB'nin Yunanistan'ın AB'den çıkmasına tahammül ve cesaret edemeyeceğine inanıyordu.

Dayatmaları kabul etti

Çipras, AB liderleriyle 17 saat süren çetin müzakerelerin sonunda "dayatmaları" kabul edecek ve Yunan yakın siyasi tarihine "Hayır oylarını evet'e dönüştüren lider" olarak geçecekti.

2010 yılında patlak veren ve yaklaşık 10 yıl süren ekonomik kriz, Yunan halkının yüzde 40 oranında gelir kaybına uğramasına yol açacak; işsizlik oranı yüzde 27'lere ulaşacaktı.

Çipras, 7 Temmuz 2019'da düzenlenen seçimlerde AB destekli YDP lideri ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'a karşı seçimleri kaybetti.

Gündem Haberleri

  1. Ali Erbaş: Kadınlar soykırımlara, zulümlere maruz kalmaya devam ediyor
  2. Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil'in hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu
  3. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, yollarda mahsur kalan vatandaşların yanında oldu
Sonraki Haber