3 ilde orman yangınlarında son durum

Antalya ve Manisa'daki yangına havadan ve karadan müdahale sürerken, Kahramanmaraş'taki orman yangını söndürüldü. Ekipler hız kesmeden yangınlara müdahalelerine devam ediyor.

Tarayıcınız video desteklemiyor!

Yurt genelinde orman yangınları sürüyor.

Geçen yıla oranla yangınlarda artış gözleniyor.

Kahramanmaraş'taki yangın söndürüldü

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesi Kabasakal Mahallesi mevkiinde saat 17.00'de çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve jandarma da destek verdi.

Yangına 16 arazöz, 8 su tankı, 5 yer ekibi, 2 jandarma helikopteri, 4 orman bölge helikopteri, 2 dozer, 1 loader, 1 kepçe, 1 greyder ve 150 personel ile müdahale edilirken, arazinin engebeli olması çalışmaları güçleştirdi.

Kontrol altına alınan yangında şu ana kadar yaklaşık 25 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Manisa'da ormanlık alanda çıkan yangın

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Hatıplar Mahallesi mevkiindeki ormanlık alanda ise saat 13.30 sıralarında orman yangını çıktı.

Yangına 9 uçak, 15’i gündüz, 4’ü gece görüşlü toplam 19 helikopter, 56 arazöz, 13 su ikmal aracı, 5 iş makinesi, 450 Orman Genel Müdürlüğü personelinin yanı sıra; 15 Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekibi, 13 su tankeri müdahale ediyor. Ayrıca İzmir’den de 3 itfaiye ile birlikte İzmir ve Manisa’dan 10 TOMA, AFAD ekipleri ve 4 ambulans yangını söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Vatandaşlar tahliye ediliyor

Yangın, Hatıplar Mahallesi mevkisinden rüzgarın da etkisiyle Sarısığırlı Mahallesi'ne yöneldi. Mahallede yaşayan vatandaşlar jandarma ekiplerince tahliye edilirken, alevler evlere sıçradı.

Yangında mahsur kalan vatandaşlar jandarma tarafından güvenli bölgelere yönlendirildi. Ayrıca mahalleye komşu olan 3 mahalle de tedbir amaçlı boşaltıldı.

Vali Karadeniz: “14 ev kül oldu”

Ekiplerin yoğun mücadelesi sonrası Sarısığırlı Mahallesi mevkiindeki alevler kontrol altına alındı. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, mahalleye giderek incelemelerde bulundu.

Burada açıklamalarda bulunan Vali Karadeniz şu ifadeleri kullandı:

“Sarısığırlı Mahallemiz yangından en fazla etkilenen bölge oldu. Bu mahallemizde 14 ev yangından etkilendi. 3 tane de dam yangında hasar gördü. Herhangi bir can kaybımız yok. Herhangi bir hayvan varlığından da kayıp yok. Sadece bağlı bir köpek yangın nedeniyle telef oldu. Diğer mahallelerimizde herhangi bir tehlike yok ancak tedbiren boşaltma işlemi devam ediyor. Söndürme çalışmaları devam ediyor. Yarından itibaren de hasar tespit çalışmalarına başlanacak. İki yönden ilerledi yangın. Sarıçam Mahallesi tarafındaki kısmı kontrol altına alınması için çalışma devam ediyor. Diğer taraftaki kısım kontrol altında. Diğer taraf da kontrol altına alınırsa soğutma çalışmasına başlanacak. Birkaç saat içerisinde sonuca ulaşırız”

Öte yandan gece görüşlü helikopterlerin de devreye girmesiyle yangına gece de hem havadan hem de karadan müdahale devam ediyor.

Antalya'da sazlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Göl mevkisindeki sazlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına da müdahale sürüyor.

Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına, Antalya Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye ekipleri ile Kaş Belediyesi ekiplerince müdahale ediliyor.

Sazlık alanın bataklık olması nedeniyle müdahaleyi güçlükle yapan ekipler, yangını kontrol altına alma çalışmalarını sürdürüyor.

Zeytinlik alanda da yangın çıktı

Çayköy Mahallesi'nde zeytinlik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Dumanların fark edilmesi üzerine bölgeye Kaş Orman İşletme Müdürlüğü, Kaş ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangına ekiplerin karadan müdahalesi sürüyor.

Kemer'de yangın

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük Mahallesi Değirmendere mevkiinde de saat 21.00 sıralarında orman yangını çıktı.

İhbarla birlikte bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangına 15 arazöz, 8 su tankeri, 6 ilk müdahale aracı ve çok sayıda ekip müdahale ederken, rüzgarla birlikte yayılma tehdidi gösteren alevleri kontrol altına almak için jandarma ekipleri, komandolar ve çok sayıda gönüllü de çalışmalara destek veriyor. Ekiplerin yangın söndürme çalışmaları sürüyor.

"6 kişi dumandan etkilendi"

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, çevre 10 ilden de arazöz, itfaiye ve tankerlerin yola çıktığını dile getirerek şunları söyledi:

“Çevre illerden 20 iş makinesi de yolda. Sıkıntımız orman içine giremiyoruz. Yakından müdahale etmekte zorlanıyoruz. Birkaç saat içinde iş makinesi ve arazöz sayımız 3 katına çıkacak. Sabah 05.30 itibarıyla elimizdeki hazırlanan 6 helikopter ve 4 uçağımız kalkacak. Çevre illerden de de destek gelecek ama ilk sabah bizim hava araçlarımız havadan müdahaleye başlayacak. Her yer teyakkuza geçti. Şu anda bölgemizde 10 haneyi tedbir amaçlı tahliye diyoruz. Kemer Devlet Hastanesi’nde 15 hastadan 13’ü evine gitti, 2 hastamız diğer hastanelere nakledildi. 6 kişi dumandan etkilendi. Kemer Devlet Hastanemiz hizmet vermeye devam ediyor."

Havadan müdahale başladı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, gece boyunca çalışmaları bölgeden takip etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da çalışmaları yerinde takip etmek için yangın bölgesine geldiği öğrenildi.

Günün ağarmasıyla havadan müdahale başladı. Yangın söndürme çalışmalarında, 10 uçak ile 22 helikopter görev yapıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

İç Haber Haberleri

  1. Artvin'de çobanlıkta 'drone' yöntemi
  2. Kahramanmaraş'ta deprem yardımlarını satan 4 kişi tutuklandı
Sonraki Haber