Marmara Depremi sonrası ilk kez yayınlanan sualtı görüntüleri
Sualtı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında Gölcük'teki arama kurtarma çalışmalarına katıldığı dönemde çektiği görüntüleri, yıllar sonra ilk kez paylaştı.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999'da meydana gelen ve o dönemde "asrın felaketi" olarak anılan Marmara Depremi'nin üzerinden tam 25 yıl geçti.
Depremin ilk günlerinde Gölcük'te arama kurtarma çalışmalarına katılan Ceylan, çeyrek asırdır arşivinde özenle sakladığı görüntüleri gün yüzüne çıkardı.
Bu görüntülerde, su altında kalan araçlar, eşyalar, parçalanmış beton bloklar ve bir binanın kapı zilleri dikkat çekiyor.
SUALTI ARAMA KURTARMA EĞİTİMİ VERİYORDU
Tahsin Ceylan, ülkenin yaşadığı en büyük acılardan birinin 17 Ağustos Marmara Depremi olduğunu belirterek, 1997 yılından itibaren sualtı arama kurtarma eğitimlerini verdiği ve bu alanda uzmanlaşan Ankara İtfaiyesi Sualtı Arama Kurtarma dalgıçlarıyla bölgeye hareket ettiklerini söyledi.
Ekipte bir genel cerrah uzmanı olmak üzere 7 kişinin bulunduğunu aktaran Ceylan, Ulaşlı, Halıdere, Değirmendere ve Kavaklı sahillerinde su altında arama ve kurtarma faaliyetlerinde bulunduklarını kaydetti.
"HEM TRAJEDİYİ, HEM DE FAY HATTINI KAYDA ALDIK"
Ceylan, depremden yaklaşık 2,5 saat sonra yola çıktıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
Donanımlı bir ekiptik, her türlü kesici alet, kaldırma balonu, kompresör, jeneratörle bu bölgedeydik. İlk geldiğimizde Halıdere, Kavaklı, Ulaşlı'da insanlara sorduk, 'Su altında kalan var mı?' Bir vatandaş, 'Amcamın oğlu şurada.', diğeri 'Yakınım burada.' dedi. Öncelikli o bölgelere daldık. Hem ekibin çalışmalarını hem de su altındaki trajediyi ve fay hattını da kayıt altına aldık. Yaşamını yitirip su altında kalanları çıkardık ve su üstünde de ilk yardım ve sosyal destek sağladık. Değirmendere sahilinde su altından bazı evlere girdik. Enkazdan daha çok vefat edip sıkışanları çıkarmaya çalıştık. Çıkaramadıklarımız da elbette fazlaydı.
"O ÇAY BAHÇELERİ ARTIK DENİZİN 55 METRE DİBİNDE"
Gölcük bölgesinde 1 hafta arama kurtarma çalışmalarına destek verdiklerini anlatan Ceylan, ekipteki doktorun da ilk yardım ihtiyacı olanlara destek olduğunu aktardı.
Ceylan, o döneme ait 10 dakikalık bir görüntü hazırladığını, bu görüntülerin ilk defa yayınlanacağını belirterek,
O günkü görüntülerden bugünküne mukayese etme şansım yok çünkü depremin en sıcak saatiydi o gün. Değirmende Çınarlık Meydanı'nda, o dönem insanlar çay bahçelerinde oturuyorlardı. O çay bahçeleri olduğu gibi suyun altına inmiş. Bunun en derin noktasını söyleyeyim, inanamazsınız 55 metre.
ifadelerini kullandı.
"GÖRÜNTÜLERİN BİR KISMI TRAJİK, YAYINLAMAYACAĞIM"
Kayıtların, tarihi görüntüler olduğuna işaret eden Ceylan,
Bu görüntüleri gözüm gibi saklıyorum. Kasetten dijital ortama aktardım. Depreme dikkati çekmek için farkındalık oluşturmak için yayınlamak istedik. Deprem etkinlikleri, farkındalık faaliyetidir. Bunlar daha önce yayınlanmayan görüntüler. Görüntülerin bir kısmını yayınlamayacağım. Yayınlamayacağım görüntüler ise insan kaynaklı. Trajik görüntüler, anlatmak bile istemiyorum.
diye konuştu.