Yurt dışı e-ticaret siparişlerine yeni düzenleme Resmi Gazete'de
Yurt dışı alışverişlerinde yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte artık AB ülkelerinden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30, AB dışından gelenlerde ise yüzde 60 olacak.
Yerli üreticiyi korumak ve fahiş fiyatın önüne geçilmesi için yurt dışından yapılacak alışverişleri kapsayan e-ticaret düzenlemesine gidildi.
Cumhurbaşkanı kararlarına göre; 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair karar, Resmi Gazete'de yayınlandı.
Buna göre, yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değişti.
Yurt dışından gelen ürünler için vergi düzenlemesine gidildi.
Buna göre, 30 euroyu geçmeyen eşya Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde yüzde 60 vergi alınacak.
ALIŞVERİŞ LİMİTİ DEĞİŞTİ
Yurt dışından posta veya hızlı kargo ile gelecek ürünlerin alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürülüldü.
YURT DIŞINDAN GELEN KARGOLARDA YENİ VERGİ ORANLARI
AB'den gelen kargolarda vergi yüzde 18’den yüzde 30’a, AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarıldı.
EK VERGİ DURUMU
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde yukarıdaki oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek.
UYGULAMA AĞIRLILI OLARAK ÇİN'DEKİ SİTELERİ HEDEF ALDI
Diğer ülkelerden yapılan e-ticaret daha çok ucuza ürün getirilen Çin merkezli AliBaba, AliExpress, DHgate, GeekBuying ve Temu portallarını hedef alıyor.
YERLİ ÜRETİCİ KORUNACAK
Bu değişikliklerin, yurt dışından alışveriş yapanlar için daha yüksek maliyetler getirebileceğinden caydırıcı olması ve yerli üreticinin konunması bekleniyor.
ÜRÜNÜN E-TİCARET YAPILMADAN GETİRİLMESİ DURUMUNDA
Yeni düzenlemeler, bir kişinin yurt dışından bu ürünleri kendisi getirmesi durumunda herhangi bir tarifeye tabi olmayacağını da belirtiyor.
TÜRKİYE'NİN KARARI SONRASI TEMU SEPET LİMİTLERİNİ GÜNCELLEDİ
Ülkemizde sık kullanılan Çinli e-Ticaret platformu Temu, Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesini açıklanmasının ardından platformdaki sepet limitlerini yeniledi.
Şirket, 2 bin TL olan minimum sipariş tutarını, pazar kaybetmeme kaygısı ile 670 TL'ye indirdi.
"YURT DIŞINDAN E-TİCARET SİPARİŞLERİ AZALACAK"
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanvekili Av. İbrahim Güllü, yurt dışı e-ticaret siparişlerine yönelik yeni düzenlemenin detaylarını Ensonhaber'e aktardı.
İbrahim Güllü uygulamanın Türk üreticileri ve tüketiciler açısından memnuniyet verici olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
E-ticaret, internet ortamından yapılıyor. Yurt içinde olduğu gibi yurt dışından da yapılabiliyor. Yurt dışı bağlantılı gönderilecek ününlerde sınır 150 eurodan 30 euroya indirildi. Eskiden 150 euroya kadar olan alışverişlerde herhangi bir gümrük vergisi söz konusu değildi.
"SİPARİŞ 30 EURONUN ÜZERİNDE İSE VERGİ DE ÖDENECEK"
Bu sınır artık 30 euroya indi. Vermiş olduğumuz sipariş 30 euronun altında ise yine gümrük vergisi ödenmeyecek. Ancak alışverişin 30 euronun üzerine çıkması halinde, eğer bu ürün AB ülkelerinden geliyorsa yüzde 30 gümrük vergisi, AB dışında bir ülkeden ürün geliyorsa ise yüzde 60 civarında bir ek gümrük vergisiyle karşı karşıya kalınacak.
"YURT DIŞINDAKİ İNTERNET SİTESİNDEN SİPARİŞ VERENLER ARTIK VERGİ ÖDEYECEK"
30 euro, bugün 1.050 lira değerinde. Bu rakamın altında yurt dışından ürün gönderilmesi takdirde nerede ise tüm siparişlerde vergi ödenecek gibi gözüküyor.
"ARTIK YURT DIŞINDAN SİPARİŞ VERMEK AVANTAJLI DEĞİL"
Bu da şu demektir: Artık yurt dışından sipariş etmek çok da avantajlı duruyor gibi görünmüyor.
"GARANTİ VE GERİ İADE SÜRESİNDE TÜRK E-TİCARET SİTELERİ AVANTAJLI"
AB ülkelerinden yapılan internet alışverişlerinde garanti süresi bir yıl. Türkiye'deki garanti süresi 2 yıl. 14 gün içinde cayma hakkı da yurt dışındaki sitelerinde sorun oluşturuyor. Yapılan alışverişlerde söz konusu iade sürecinde sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedende ülkemizdeki internet sitelerinden alışveriş yapılması yerinde bir uygulama.
"DÖVİZ DIŞARIYA ÇIKMAYACAK"
Öte yandan ülkemizin içinde ticaret yapılacak olaması, dışarıya dövizin kaçmayacak olması açısından yerinde bir karar.
"İKİ E-TİCARET FİRMASI SATIŞLARINI DURDURDU"
Güllü, "Karar sonrası e-ticarette neler yaşandı?" sorusuna Amazon ve Nike'ı işaret ederek şu açıklamada bulundu:
Yurt dışı bağlantılı iki e-ticaret firmasının Türkiye'ye atışlarını durdurduğu ve satış stratejisini nasıl belirleyeceğini değerlendiriyor.
"İÇ PİYASADA KARTELLEŞMEYE İZİN VERİLMEYECEKTİR"
İbrahim Güllü, uygulamayı genel olarak yerinde bulduklarını belirterek bu kez de yerli e-ticaret sitelerinin kendi aralarında kartelleşerek fiyat belirlemesi endişesi taşıdıklarını dile getirdi.
Güllü, bu konuda da Ticaret Bakanlığı'nın gerekli tedbirleri anacağına inandıklarını su sözlerle aktandı:
Zaman içinde uygulama netleşecektir. Ticaret Bakanlığımız da kartelleşmeye tedbir alacağını düşünüyoruz.