Zeus'un kızı için inşa edilmişti! Herkes akın ediyor: Yüzyıllar sonra ayakta...

Türkiye turizminin sembol görsellerinden Side Apollon Tapınağı'nın yanındaki Athena Tapınağı'nın kazılarda ortaya çıkarılan tarihi sütunlarından 20'sinden kalan parçalar, geçen sene başlatılan restorasyonla yüzyıllar sonra ayağa kaldırıldı.

Türkiye'nin turizmdeki en önemli tanıtım görsellerinden Apollon Tapınağı, dünyanın en çok turist çeken noktalarından biri olarak dikkat çekiyor.

Side'de yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında Apollon Tapınağı'nın yanındaki Athena Tapınağı da yüzyıllar öncesinde olduğu gibi yeniden hayat buluyor.

Milattan Önce 7'nci yüzyıla tarihlenen ve Pamfilya'nın en önemli liman kenti olan yarımada şeklindeki Side'de, Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarında, Athena Tapınağı'nın kazılarında ortaya çıkarılan tarihi sütunların restorasyonunda sona yaklaşıldı.

GÜÇLENDİRİLDİ

Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü Veysel Akın, Athena Tapınağı'nda 2023 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının yakın bir sürede tamamlanacağını belirterek, "Restorasyon başında sadece 1 sütun ayaktaydı. O da sütun başlığı dahi yoktu. Sonrasında şu anki mevcut toplamda 20 sütun ayağa kaldırıldı. Kuzeydoğu bölümünde 4 adet ayağa kaldırıldı. Sütun başlıkları ve sonrasında bütün mimari elemanları ayağa kaldırıldı. Bunları ayağa kaldırmak için çelik kasnaklarla sütunlar statik anlamda güçlendirildi" diye konuştu.

Restorasyondaki sütunların tamamıyla tarihi, orijinal parçalar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alanyalı, şu bilgileri verdi:

"Tapınaklar bölgesine özellikle 19'uncu yüzyılın sonunda taş ocağında çalışmak için gelenler, uzun süre buradaki taşları bir ocağın içine atarak kireç elde etmişler ve o kireç yapılarda kullanılmış. Dolayısıyla her iki tapınağın parçalarının büyük kısmı bugün elimizde değil. Ama Athena Tapınağı'nda yürütülen bütün çalışmalarda hep orijinal parçaların kullanımı esas alındı. Elimizdeki mevcut parçaların hepsi kullanıldı. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Athena Tapınağı için başka bir restorasyon çalışmasından bahsetmek güç. Çünkü elimizde kullanılabilecek tapınağa ait bütün parçalar, bu restorasyon çalışmaları kapsamında değerlendirildi."

Kaynak: DHA

*
Sonraki Haber