Triger kayışı nedir
Triger kayışı, krank milindeki hareketi alıp eksantrik miline iletir. İlettiği bu hareket sayesinde supaplar açma-kapama hareketini sürdürür ve böylece motor soğutma sıvısı tüm sisteme yayılmış olur.
''Eksantrik mili kayışı'' ve zamanlama kayışı'' gibi farklı adlara da sahip olan triger kayışı, bazı araçların motorlarında bulunmaktadır. Triger kayışının olmadığı araçlarda ise triger kayışıyla aynı görevi gören zamanlama zinciri yer almaktadır.
Bazı araç modellerinde triger kayışı, temel devridaim sisteminin de çalışmasını sağlamaktadır.
Üç temel parçadan oluşan triger sistemi sayesinde motor soğutma sıvısı her yere yayılmakta ve motorun zorlandığı durumlarda fazla ısınarak arıza yapmasını engellemektedir.
Triger kayışı, genel olarak çelik tel, kumaş ve kauçuk bileşenlerinin birleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bazı kayışlarda karbon fiber, kevlar ve aramid gibi çok daha güçlü malzemeler kullanılabilmektedir.
TRİGER KAYIŞI NE İŞE YARAR
Triger sistemi bir bütündür ve bölünemez. Sistemden herhangi bir parçada arıza çıkarsa tamamının değiştirilmesi gerekmektedir. Triger sistemini oluşturan unsurlar şu şekildedir:
Miller arasında hareketi aktaran triger kayışı, Kayışı miller arasında doğru hizalamayı sağlayan gergi bilyesi Motor soğutma sıvısının tüm sistemin içinden geçmesini sağlayan devridaim pompası.Aracın marka ve modeline göre üretici tarafından belirlenen aralıklarla krank mili ve eksantrik mili dişlilerine yerleştirilen triger kayışı, bu sistemin çalışmasını sağlayan en önemli parçadır.
Fabrika hatası olan ya da doğru yerleştirilmemiş bir triger kayışı, sistemin işlemesini aksatır ve motor arızasına neden olur.
TRİGER KAYIŞI NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİDİR
Triger kayışının değiştirilme zamanı konusunda, kullanım süresi ve aracın kaç kilometre yaptığı önem arz etmektedir.
Aracın marka ve modeline göre bu iki değişkene bağlı olarak triger kayışının değiştirilme vakti geldiği anlaşılmaktadır. Ayrıca kayışta ya da sistemde bir hasar olmasa dahi güvenlik nedeniyle vakti gelen kayışın değiştirilmesi gerekmektedir.
Triger kayışının kullanım ömrü maksimum 3 yıl, kullanılacağı kilometre ise maksimum 100 bindir. Triger kayışının, bu süreyi ve kilometreyi aşmadan mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Aracın marka ve modeline göre bu süre biraz daha kısa ya da biraz daha uzun olabilir.
TRİGER KAYIŞI KOPARSA NE YAPMAK GEREKİR
Yolda ilerlerken birden motordan garip sesler geldiğini duyduğunuzda ya da egzoz dumanının her zamankinden daha siyah olduğunu gördüğünüzde öncelikle arabayı sağa çekin.
Kaputu kaldırıp baktığınızda bir usta olmasanız bile triger kayışının koptuğunu anlarsınız.
Triger kayışı koptuğunda supap zamanlaması bozulur, supaplar açık kalır, pistonlara çarpar, pistonlar çarptıkça supaplar eğilir, bağlantı parçalarında zorlamalar olur ve büyük bir gürültü ile birlikte motor bir anda durur.
Triger kayışının koptuğundan şüphelendiğinizde arabayı durdurup kenara çekmek son derece önemlidir. Böyle bir durumda mutlaka yol yardımını aramalısınız.
Servis, bulunduğunuz noktaya yakın olsa bile arabayı çalıştırmayın ve destek bekleyin. Triger kayışı kopmuş bir aracı çalıştırmaya devam etmek, motorda geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir.
Ayrıca triger kayışı değişimi karışık bir iştir. Özel değişim araçları olmadan yapılamamakta ve uygulamadan uygulamaya da değişim değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle araçlar konusunda tecrübeli olsanız bile uzmanlardan yardım alın.
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol