Deborah Levy'in The Guardian'ın 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı arasına giren yapıtı

21. yüzyılın en büyük düşünür ve yazarlarından sayılan İngiliz romancı Deborah Levy'nin Yaşayan Otobiyografi üçlemesinin son iki kitabı Yaşamanın Bedeli, The Guardian'ın 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı arasına giren yapıtı olma özelliğini taşıyor.

Bilmek İstemediğim Şeyler,Virginia Woolf'un ünlü metni Kendine Ait Bir Oda’nın güncel bir yorumu olarak nitelenerek dünyada büyük ses getirmiş; serinin ikinci kitabı Yaşamanın Bedeli,The Guardian'ın 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı listesinde 84. sırada gösterilmişti.

2019'da Everest Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan Bilmek İstemediğim Şeyler,Virginia Woolf'un ünlü metni Kendine Ait Bir Oda’nın güncel bir yorumu olarak nitelenerek dünyada büyük ses getirmiş; serinin ikinci kitabı Yaşamanın Bedeli,The Guardian'ın 21. yüzyılın en iyi 100 kitabı listesinde 84. sırada gösterilmişti.

OTOBİYOGRAFİK ANLATI

Bu kitaplar, otobiyografik bir anlatı olsa da cinsiyet rolleri, annelik, göçmenlik gibikavramlar üzerine düşünürken evrenselleşiyor. Levy kadın yazar olma deneyiminin erkek bir yazarınkinden farkını açıklarken Simone de Beauvoir, Marguerite Duras, Sylvia Plath ve Virginia Woolf gibi öncü yazarları selamlamayı da unutmuyor.

Sayfa: 168

YAŞAMIN BEDELİ

Yaşamanın Bedeli, Deborah Levy’nin Bilmek İstemediğim Şeyler kitabıyla başlayan Yaşayan Otobiyografi serisinin ikinci kitabı: Yazarın evliliği sona ermiş, annesi hayatını kaybetmiştir. Hayatını sil baştan kuracak olan Levy’nin geçindirmesi gereken bir ev, ilgilenmesi gereken iki kız çocuğu ve sürdürdüğü yazarlık kariyeri vardır; bir de elektrikli bisikleti.

Yazar Deborah Levy

GELENEKSEL CİNSİYET ROLLERİ

Deborah Levy toplumun bize atadığı rolleri eleştirerek geleneksel cinsiyet rollerinden ayrılmanın bedelleri üzerine düşünüyor. Gündelik hayata ve yaşadığı zorluklara kendine özgü mizah anlayışıyla yaklaşan yazar, iç dünyasının kapılarını sonuna dek açarak okuru dünyaya karşı tek başına giriştiği özgürlük mücadelesine tanıklık etmeye çağırıyor.

"ÖZGÜRLÜK HİÇBİR ZAMAN BEDELSİZ DEĞİLDİR"

"Elli yaşımda, tam da kemiklerimin güçten düşmesinin gerektiği sırada fiziksel açıdan güçlendim. Enerjim vardı çünkü enerjik olmaktan başka şansım yoktu. Çocuklarıma bakabilmek için yazmak zorundaydım ve bütün ağır işler bana kalıyordu. Özgürlük hiçbir zaman bedelsiz değildir."

Kitap Haberleri

  1. Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu kitabıyla, kadim tiyatronun kökeni
Sonraki Haber