Nobel'den gelen paranın hayrı olmaz diyen Tolstoy'un ödülü reddedişi
Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy 1910 yılında hayatını kaybetti. Ama Nobel Edebiyat Ödülleri ise 1901 yılından itibaren verilmeye başlandı. Rus Bilimler Komitesi 1906'da ödüle kendisini aday göstermek isteyince Tolstoy bunu reddediyor.
Büyük Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy, 115 yıl önce bir tren garında tek başına bulundu. Yanına gelenler bu hareketsiz adamın kim olduğunu bakmak istediklerinde bunun Tolstoy'dan başkası olmadığı ortaya çıktı. Rus ve dünya edebiyatının büyük ustası Tolstoy, Moskova'da 1910 yılının 20 Kasım'ında hayatını kaybetti.
Anna Karenina, Savaş ve Barış, Hacı Murat, Diriliş gibi kitapların yazarı olan Tolstoy'un Nobel Edebiyat Ödülü'nü reddettiğini biliyor muydunuz?
9 Eylül 1828’de Moskova yakınlarında bulunan Tula’daki Yasnaya Polyana Malikanesi’nde zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İki yaşında annesini, dokuz yaşında babasını kaybetti ve akrabaları tarafından yetiştirildi.
Dünya edebiyatına birbirinden değerli eserler kazandıran büyük yazara Nobel Edebiyat Ödülü neden verilmedi sorusu edebiyat çevrelerinin tartışma konularından biri olmaya devam ediyor. Aslında yanlış bilinen bir kanı var o da şu; 1906 yılında Rusya Bilimler Akademisi yazarı Nobel'e aday gösteriyor fakat Tolstoy buna şiddetle karşı çıktı.
"ÖDÜLDEN VAZGEÇMEM HOŞ OLMAYACAK"
Sebebi ise Tolstoy'un Nobel'den gelecek paranın hayırdan çok kötülük getireceği yönünde olmasıydı. Bir diğer iddia ise komitenin Tolstoy'un eserlerini yeterince idealist bulmamasıdır.
Ünlü yazar arkadaşı Fin yazar Arvid Yarnefelt’e yazdığı mektubunda, ödülün kendisine verilmemesi için elinden gelen her şeyi yapmasını rica etti. Rus yazar, “Eğer bana bu ödülü verirlerse, bu durumda ödülden vazgeçmem hiç hoş olmayacak.” dedi.
Yarnefelt, Tolstoy’un ricasını yerine getiriyor ve ödül İtalyan yazar Giosue Carducci’ye veriliyor. Olaya sevinen Tolstoy, şöyle diyor:
"PARALAR KÖTÜLÜK GETİRİYOR"
“Bu kararım beni paraları nasıl harcayacağımla ilgili bir çok zorluktan kurtardı, bana göre paralar her zaman olduğu gibi ancak ve ancak kötülük getiriyor. İkincisi ise tanımadığım, ama derin saygı duyduğum çok sayıda insanın üzüntü mesajını almak bana büyük onur ve memnuniyet verdi.”