Ayşe Kulin’in yazarlığının benzersiz hikayesi
Türk edebiyatının en önemli yazarlarından olan Ayşe Kulin'in sanatının 40'ıncı yılına özel olarak hazırlanan Kalemimle Kırk Sene kitabı, usta yazarın edebiyat yolculuğunun dökümüdür.
Bir kalem, kırk sene... Ayşe Kulin, ilk öykü kitabı Güneşe Dön Yüzünü’den bu yana, tam kırk senedir yazıyor. Kitap, gazete, dergi yazarlığının yanında Kardelenler’e umut oluyor.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve UNICEF’le birlikte hareket ediyor, çocukların ilk adımlarını destekliyor. Onu kırk senedir tanıyoruz, görüyoruz, okuyoruz.
Kulin’in kişisel arşivinden ve kendisinin 2023 yılında TED İstanbul Koleji’ne bağışladığı özel arşivinden toplanan belgelerle basından edinilen evrakın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan Kalemimle Kırk Sene’de, işte bu kırk senelik birikim okurlarla buluştu.
AYŞE KULİN İÇİN HAZIRLANAN KİTAP
Kulin’in kırkıncı sanat yılı için hazırlanan bu özel çalışmada, yalnızca haber metinleri, yazılar, röportajlar değil, aynı zamanda Kulin’in yayımlanmamış şiirleri ve hikâyeleri, aldığı davetler, katıldığı paneller ve ödüller, okurlarından gelen bazı mektuplar da yer alıyor.
Ayşe Kulin, Arnavutköy Amerikan Kız koleji Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Cumhuriyet, Güneş ve Dünya gazetelerinde muhabirlik, çeşitli dergilerde yazarlık ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Uzun yıllar halkla ilişkiler uzmanı, televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak çalıştı.
Sayfa: 1371
ÖNEMLİ ÖDÜLLERE DEĞER GÖRÜLDÜ
1984'te yayınlanan Güneşe Dön Yüzünü adlı ilk öykü kitabındaki Gülizar öyküsü, kendi tarafından senaryolaştırılarak Kırık Bebek adıyla film yapıldı ve Kültür Bakanlığı Ödülü'ne değer bulundu.
1989 yılında Ayaşlı ile Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro ve Televizyon Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı. Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü 1996 yılının Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bu öykünün adını verdiği kitabı ise 1997 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı.
AYŞE KULİN'İN NOTU
"Güneşe Dön Yüzünü isimli ilk öykü kitabımın okurla buluşmasının üzerinden tam kırk yıl geçmiş. Bunu fark eden yayınevim, resmi yazın hayatımın 40. yılında tüm yapıtlarımı kapsayan bir kitapla bana bir sürpriz hazırlama inceliğini sonuna kadar saklayamadı, bazı belgelere erişmek için bana da ihtiyaçları oldu. Dürbünümde Kırk Sene adıyla yayımlanmış olan otobiyografime gönderme olsun diye ben bu kitabın adının “Kalemimle Kırk Sene” olmasını önerdim."